Test

Sziesztázd magad hatékonyra!

Mosolyogva gondolunk vissza az óvodára, amikor semmi más dolgunk nem volt, mint egész nap csak játszani. Bár én soha nem tudtam bent aludni, azért most mégis hiányzik az a délutáni szundi. Megmondom, miért.
vous - 2015.07.22.
Sziesztázd magad hatékonyra!

Ha nem vagyunk kipihentek, gyakran elfelejtünk dolgokat, nagyobb az esély arra, hogy hibázunk, és egyszerűen képtelenek vagyunk koncentrálni. Viszont van egy módszer, ami garantáltan beválik: az ebéd utáni szundi.

Egy tanulmány szerint a délutáni pihenés számos pozitív hatással van a szervezetünkre. A tesztet negyven 18 és 50 év közötti önkéntesen végezték el, akik átlagban véve ugyanannyit aludtak. A rövid szieszta eredményeit illetően a tapasztalatok a következők:

  • Csökkenti a fáradtságot
  • Elősegíti az impulzív döntéshozatalt
  • Boldogabbá tesz
  • Örömöt nyújt

A pihenő 30 és 90 perc között kell, hogy legyen, és azt is kimutatták, hogy az alvás sokkal hatékonyabb, mint például a koffein. Fokozza az éberséget és javítja a verbális memóriát. Még egy nagyon rövid déli szunyóka is, ami 7 és 10 perc között van, azonnali hatást vált ki: az elkövetkezendő három órában sokkal eredményesebbek vagyunk. Egy japán kutatás szerint a legalkalmasabb idő a sziesztázásra 13.00 és 16.00 közé tehető. Ebben az időben volt leginkább jelen a figyelt személyeknél a tovább tartó éberség és a jó közérzet mint utóhatás.
Azt azért ne felejtsük el, hogy a napközbeni alvás aggodalomra is okot adhat, hiszen az is köztudott, hogy aki beteg, sokkal többet alszik, mint egy egészséges ember.

Szóval, lányok, itt az ideje, hogy kezetekbe vegyétek a pihenésetek felett az irányítást, és beiktassatok a napirendetekbe egy igazi kis szépítő, okosító alvást!

Ajánlott cikkek