Test

Hatásos módszerek a tavaszi fáradtság ellen

Bár derűsebb idő beköszöntével a frissességet, kipihentséget kellene éreznünk, ezzel szemben a többségünk fáradt, kimerült és a kelleténél sokkal ingerültebb. A gyötrő fejfájást és a szédülést pedig még nem is említettük.
vous - 2024.03.25.
Hatásos módszerek a tavaszi fáradtság ellen

Ezt a jelenséget nevezzük tavaszi fáradtságnak, ami lényegében a hormonháztartásunkban lezajló folyamatokból fakad, mégpedig a melatonin és a szerotonin szintjének szezonális ingadozásából. De nagymértékben hozzájárul még az is, hogy a téli táplálkozás általában zsírban gazdag és kalóriadús, illetve jóval kevesebb friss gyümölcsöt és zöldségfélét tartalmaz, amelynek köszönhetően előbb utóbb ásványisó- és vitaminhiány alakul ki.

Mit tehetünk a tavaszi fáradtság ellen?

Az egyik leghatékonyabb módszer ellene, hogy napi többszöri, kisebb mennyiségben étkezünk. Ezáltal ugyanis egyenletes lesz majd a szervezet energiaellátása, és a táplálék feldolgozása is kevésbé megterhelő lesz majd.

Továbbá érdemes próbát tennünk a CBDisland.eu teljes spektrumú CBD olajaival is, amelyek számos módon segíthetnek a tavaszi aszténiában. Növelhetik például az energiaszintet, illetve javíthatják a hangulatot a kortizol és a melatonin szabályozásával, de nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy alakíthatnak az alvás minőségén, és ezáltal elősegíthetik az alvási szokások helyreállítását.

Megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása

Mivel a téli hónapokban jelentős mennyiségű hulladékanyag halmozódik fel a szervezetben, ezért tavasszal elengedhetetlen a megnövelt folyadékbevitel, hogy azok eltávolításra kerüljenek. Hiszen a víz az egyik legfontosabb oldószer, amelyre a sejtjeinknek szüksége van ahhoz, hogy az anyagcsere során képződött salakanyagot kiválaszthassák magukból.

Célszerű naponta legalább 1,5-2 liternyit inni, de lehetőség szerint ne cukros üdítőitalokat fogyasszunk, hanem ásványvizet vagy frissen facsart gyümölcs- és zöldséglevet.

Rendszeres mozgás

Ha rendszeresen elmegyünk sétálni, kocogni, futni vagy mondjuk kerékpározni, akkor azzal nem csupán a keringésünket, az izmainkat, a csontjainkat és az immunrendszerünket erősítjük, hanem elősegíthetjük a stresszválaszban részt vevő anyagok termelődését. 

Arról nem is beszélve, hogy a testmozgás során endorfin szabadul fel, amely jó közérzetet biztosít, és ezáltal enyhíti a depresszív tüneteket.

A lélek ápolása

Ha szeretnénk leküzdeni a tavaszi fáradtságot, akkor nemcsak a testünket, hanem a lelkünket is ápolnunk kell. Ezért a cikkünk végén még annyit tanácsolnánk, hogy próbáljunk meg pozitívan gondolkodni, kerüljük a felesleges konfliktusokat, és vállaljuk fel bátran a megoldásra váró problémáinkat.

Tudjuk, hogy ez nem könnyű, de erőt meríthetünk a családtagjainkkal, barátainkkal való együttlétből, és a kedvenc hobbinkra való idő szenteléséből, legyen az akár az olvasás vagy a zenehallgatás.

Ajánlott cikkek