Világ

Egyszer látni kell a velencei karnevált!

A cölöpökre épült város, Velence, a világ egyik legkülönlegesebb és legvarázslatosabb helye. Egész évben vonzza az embereket, de a legnagyobb turista hullámot a Velencei Karnevál időszaka jelenti, melyet minden év februárjának végén rendeznek meg. A város önmagában is lenyűgöző látványosságokat tartogat: romantikus lagúnákkal, sétálóutcáival és apró tereivel.
vous - 2024.01.11.
Egyszer látni kell a velencei karnevált!

Velencei Karnevál misztikus, színes forgataga pedig csak emeli Velence pompáját. Az idő múlásával az esemény legendás hírnevet vívott ki magának, ma már több, mint három millió ember keresi fel. A riói után ez a leglátogatottabb karnevál a világon. Velence és a karnevál számos írót, költőt és filmrendezőt is inspirált az elmúlt évszázadok során, nem véletlenül. Bár a mondás úgy tartja „Nápolyt látni és meghalni”, egyszer biztosan látni kell a velencei karnevált is!

A velencei karnevál története

A karnevál eredete egészen a középkorig nyúlik vissza. A középkori Velence vibráló, kereskedelmi központ volt, ahol a különböző kultúrák és népek keveredtek. A város lakói kedvelték a szórakozást, és a mindennapi életet színes és élettel teli ünnepekkel töltötték meg. Az egyik ilyen ünnepük volt a karnevál is. Erre utal a „karnevál” szó eredete is, mely az olasz “carne levale” kifejezésből ered, melynek jelentése „hús elhagyása”, utal a böjti időszak előtti utolsó mulatságra. Az események két fő helyszíne mind a mai napig: a Riva degli Schiavoni rakpart és a Szent Márk tér.

A karnevál fénykora a 18. században volt, Casanova idejében, amikor Velence a „Karneválok Városává” vált és kitartott egészen 1797-ig, amikor is a Velencei Köztársaság bukásával, az osztrák uralom alatt megszakadt a karnevál hagyománya. Csak közel két évszázad múltán, 1979-ben éledt újra, és nyerte vissza eredeti pompáját.

Ikonikus karneváli maszkok

Kezdetben a város lakosai titokzatos maszkokat viseltek, hogy elrejtsék az identitásukat és szabadon ünnepelhessenek. A maszkok és a jelmezek lehetővé tették az emberek számára, hogy a társadalmi osztályokra, származásra való tekintet nélkül szabadon szórakozhassanak, megfeledkezve a mindennapok gondjairól és korlátairól. Azonban a maszkok és jelmezek teljesen elrejtették az identitást, így elszaporodtak a bűncselekmények is. A visszaélések elkerülésére szigorú szabályokat vezettek be, például tiltották az éjszakai maszkviselést, illetve az arisztokraták által hordott maszkok (Bauta) használatát a szent helyeken.

A híres velencei maszkok története része az ünnep egyediségének. A négy fajta klasszikus maszk közül a legismertebb a Pestis Doktor, mely az orvosi védőöltözet emlékét őrzi a pestisjárvány idejéről. A Volto, mely egy sötét színű maszk egy sötét köpenyt takar. A Columbina egy fél arcot eltakaró, pálcával tartott álarc, míg a Bauta az egész arcot eltakarja és kizárólag az arisztokraták viselték. A családok vagy baráti társaságok gyakran egymással harmonizáló jelmezben jelennek meg, például Nap, Hold és csillagok vagy Casanova és szeretői témájú jelmezekben.

Egyéb látványosságok a velencei karnevál idején

Velence, a lagúnák városa, egy igazi ékszerdoboz. A karnevál mellett ne hagyjuk ki a város nyújtotta látnivalókat sem! A Canale Grande partján sétálva megcsodálhatjuk a varázslatos paloták, templomok és múzeumok szépségét. A város egyik fő nevezetességénél a Szent Márk téren található a Dózse-Palota, a Szent Márk Bazilika és a lenyűgöző harangtorony is, jelképezve Velence ragyogását és történelmét. Az igazi velencei élményt pedig a Rialto-híd, a Sóhajok hídja és a világhírű múzeumok, mint például a Galleria dell’Accademia vagy a Peggy Guggenheim Gyűjtemény nyújtják. A legtöbb látványosság séta távolságra van egymástól. De érdemes a lagúnák között motorcsónakon, vaporettón vagy gondolán is bejárni Velence rejtett zugait.

Velence környéke – Murano, Burano

A Velencei lagúna kincseit rejti a közeli két kis sziget, Burano és Murano. Mindkét sziget messze földön híres lenyűgöző mesterembereiről és művészeiről. Ha Velencében járunk, ne hagyjuk ki a szigeteket, melyek hajóval is könnyedén megközelíthetők.

Burano a színek varázslatos palettája, a csatorna mentén sorakozó színes házaival. Ezek a festői épületek nem csupán a hely szépségét hangsúlyozzák, hanem a helyi lakosok szellemét és művészi hajlamát is tükrözik. A szigetre nem csak a színes házak vonzzák a turistákat. A hagyományos kézzel készített csipke Burano egyik legismertebb kincse. A buranói csipke hagyománya több száz évre nyúlik vissza, és a helyi nők csodálatos munkája méltán híres az egész világon.

A másik sziget, Murano, híres üvegművességéről és az itt készült különleges üveg alkotásokról, melyek szerte a világon keresettek. Az üvegkészítés hagyománya több száz évre nyúlik vissza, a középkorban a dózse üvegművesei is a muranói mesterek közül kerültek ki. Munkájukat még ma is megcsodálhatjuk a Dózse-Palotában. Murano nevéhez számos innováció és különleges technika köthető. A szigetet gyakran az „üvegkészítők városának” is nevezik. Az üvegművesség Muranóban nemcsak az átlagos tárgyakat foglalja magában, hanem kifejezetten művészi alkotásokat is, például csodálatos dísztárgyakat, csillárokat, ékszereket vagy akár szobrokat.

Ajánlott cikkek