Világ

A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról

Jávor Pál neve magyarok milliói számára jelent egyet a mulatással, nótázással, szórakoztatással és magas szintű színészi játékkal. Pályája csúcsán – és talán még ma is – az emberek barátként tekintettek rá, mindenki akart magának egy szeletet a “Jávor Paliból”. Azonban a filmvászonról nem igazán lehetett megismerni a magyar bulvármédia első csillagát. Elhoztunk 10+1 tényt Jávor Pálról, amit még a legelvetemültebb rajongók sem biztos, hogy ismernek.

vous - 2022.08.17.
A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról

Az első magyar filmsztár élete nem szűkölködött botrányokban – előfordult, hogy kardot rántott volna kritikusokra; volt, hogy nézeteltérését ököllel rendezte. Nőkkel való viszonya finoman szólva is homlokegyenest más volt, mint a mozivásznon: nem hódított fűt-fát, egyetlen asszonyt szeretett. Sokan ismerik a sztorit, amikor halála előtt a kórház kertjében cigányokkal húzatta kedvenc nótáit, a most következő tények viszont kevésbé köztudottak.

Augusztus 28-án nagyszabású zenés show-műsor kerül megrendezésre, amely visszaröpít az 1920-as évek hangulatába. Jegyek kaphatók a sztárparádéra ITT!

Augusztus 28-án nagyszabású zenés show-műsor kerül megrendezésre, amely visszaröpít az 1920-as évek hangulatába. Jegyek most 50%-os kedvezménnyel kaphatók a sztárparádéra ITT!
Forrás:
Nekem Jávor – Zenei időutazás egy úriember társaságában

1. Születési név

Születési neve nem Jávor Pál volt. Spannenberger Pál Gusztáv Albertként anyakönyvezték, édesanyja vezetéknevével, mivel házasságon kívül született. Hároméves korában, miután anyja és apja összeházasodott, megkapta apja, Jermann Pál vezetéknevét. Később, már színészként vette fel a Jávor vezetéknevet.

2. Korkülönbség

Szülei között meglehetősen nagy, 36 év volt a korkülönbség. Spannenberg Katalin fia születésekor 17 éves volt, Jermann Pál pedig 53.

3. Első világháború

Megjárta az első világháborút. Tizenöt éves korában összeveszett anyjával, és világgá ment – a román fronton kötött ki, ahol kilenc hónapig postát hordott a bakáknak. Csendőrök vitték haza.

4. Irány Dánia!

Miután Aradot Románihoz csatolták, nyilvános kijelentései miatt kiutasították Romániából. Ekkor Dániába indult, mert eredetileg dán filmszínész szeretett volna lenni, de Budapesten leszállították, így végül Magyarországon maradt.

5. Élet az utcán

Színészi karrierje elején – visszaemlékezései szerint – az utcán élt. Amikor megkapta első szerződését, csak utána tudott kibérelni egy ágyat egy Krisztina körúti házban.

nekem jávor

Nekem Jávor – Zenei időutazás egy úriember társaságában

Augusztus 28-án nagyszabású zenés show-műsor kerül megrendezésre, amely visszaröpít az 1920-as évek hangulatába. Az esemény tisztelgés Jávor Pál színművész előtt, akit Csonka András, Kamarás Iván, Miller Zoltán, Nyári Kálmán, Varga Viktor, Váradi Gyula és Veréb Tamás elevenít meg a színpadon. A hangszereket ifj. Sárközi Lajos – Prima Primissima díjas művész – és zenekara szólaltatja meg.

Jegyek most 50%-os kedvezménnyel kaphatók a sztárparádéra ITT!

6. Nóta rekedten

A Csak egy kislány van a világon című alapvetően némafilmet kiegészítették néhány hangos epizóddal. Az egyikben Jávor nótázik. A valóságban azonban nem az ő hangja, hanem Fekete Pál nótaénekes előadása hallható, aki a díszlet mögött énekelt, ugyanis a színész éppen be volt rekedve.

7. Kamerák előtt

Nagyon nehezen szokott hozzá a kamerákhoz. A színházzal ellentétben itt mereven mozgott, törzsből fordult, mintha a nyakát nem tudná elfordítani, a közönség mégis imádta őt.

8. Ez vicc?

1935 tavaszán egy párizsi hotelben kapott táviratot, hogy a Nemzeti Színház igazgatója, Németh Antal szeretné, ha csatlakozna a társulatukhoz. Jávor először azt hitte, vicc az egész, így másnap telefonon is felkereste őt az intézményvezető, hogy megerősítse az ajánlatot.

9. Amerikai álom

Amerikában főszerepet kapott – a később Oscar-jelölt – A nagy Caruso című filmben, de megalázónak tartotta a próbafelvételeket, ezért a forgatási szünetben meglehetősen mogorván viselkedett a stábbal, miközben az angolja finoman szólva sem volt hibátlan. Amikor kisebb szerepet osztottak rá, addig méltatlankodott, míg végül kitették a produkcióból.

10. Amerikai valóság

Amerikában olyannyira nem találta meg számításait, hogy előbb egyszemélyes előadásai mellett egy hotelben betanított számítógép-kezelőként, majd később egy bérház éjszakai portásaként is dolgozott.

+1. Legendás cipő

Kamarás Iván vitrinben őrzi Jávor Pál cipőjét. A színészlegenda többször segített a pályája elején álló Bárdy Györgynek, szoros kapcsolat alakult ki köztük. Bárdy később Kamarásnak ajándékozott egy cipőt, ami Jávoré volt.

Augusztus 28-án nagyszabású zenés show-műsor kerül megrendezésre, amely visszaröpít az 1920-as évek hangulatába. Jegyek most 50%-os kedvezménnyel kaphatók a sztárparádéra ITT!

Augusztus 28-án nagyszabású zenés show-műsor kerül megrendezésre, amely visszaröpít az 1920-as évek hangulatába. Jegyek most 50%-os kedvezménnyel kaphatók a sztárparádéra ITT!
Forrás:
Nekem Jávor – Zenei időutazás egy úriember társaságában
Ajánlott cikkek