Világ

A legendás bajusz és az utolsó nóta a kórházban: elképesztő történetek Jávor Pál életéből

Jávor Pál vitathatatlanul minden idők egyik legkedveltebb magyar színésze. Számtalan színdarabban és filmben bizonyította, hogy nem ok nélkül rajong érte több millió ember mind a mai napig. Az elképesztő népszerűséghez a kamerán és a színpadon kívüli viselkedése is hozzájárult: a botrányok, pletykák és legendák mind-mind építették kultuszát. Mindenki barátként tekintett rá, ő lett a nemzet Jávor Palija. Elhoztunk néhány sztorit az életéből, amikről muszáj neked is tudnod. 

vous - 2022.08.09.
A legendás bajusz és az utolsó nóta a kórházban: elképesztő történetek Jávor Pál életéből

Jávor Pál élete filmvászonra kívánkozik. Ahogy korábban írtuk, botrányokból nem volt hiány körülötte – elég csak a kardpárbajra vagy a kiütött lovasgazdára gondolni. A szerelmi élete is hollywoodi forgatókönyveket megszégyenítő fordulatokat és drámát tartogatott. Most olyan történeteket hoztunk el, amik nem voltak kifejezetten felkavaróak és nőkhöz sem volt közük, mégis hordozzák magukban azt a Jávor-faktort, ami miatt megkerülhetetlenek, ha szóba kerül a színészlegenda.

Augusztus 28-án nagyszabású zenés show-műsor kerül megrendezésre, amely visszaröpít az 1920-as évek hangulatába. Jegyek kaphatók a sztárparádéra ITT!

Augusztus 28-án nagyszabású zenés show-műsor kerül megrendezésre, amely visszaröpít az 1920-as évek hangulatába. Jegyek most 50%-os kedvezménnyel kaphatók a sztárparádéra ITT!
Forrás:
Nekem Jávor – Zenei időutazás egy úriember társaságában

A kopasz szerelmes színész

Jávor Pál pályája hajnalán egy kispesti társulatban játszott. Olyan színészt kerestek, aki mindenre elszánt, tud énekelni, de ha kell apa-, sőt anyaszerepet is tud játszani – ismerősei nyomására jelentkezett a felhívásra. Itt látta őt meg Tarnay Ernő, aki akkoriban szervezte a Szegedi Városi Színházat, jó érzékkel le is szerződtette szerelmes színésznek.

Csakhogy egy kispesti szerep miatt időközben Jávor megváltoztatta külsejét: kopaszra nyíratta magát.

Így érkezett meg Szegedre, ahová egy amorózót vártak. Volt is pánik bőven. Kínjában – amíg a 25 éves Jávor haja kinő – Tarnay a hetvenöt éves Ankerschmidtet osztotta rá Az új földesúrban. Nem a legtesthezállóbb szerep volt ez, de megoldotta. A kritikák nem húzták le a színészi játékot, ami ilyen korkülönbség esetén már fél siker. Néhány hónap elteltével már komolyabb szerepeket kapott, és valódi sztárként kezelték a városban.

Objektum doboz

A legendás bajusz és az első filmszerep

1929 tavaszán járunk, amikor Jávor a Magyar Színház társulatának tagja volt. A szebb napokat is megélt intézmény a csőd táncolt, ezért a színész úgy döntött, vacsorázik egyet a Kertész és a Dob utca sarkán lévő Fészek Művészklubban. Itt felfigyelt rá a Csak egy kislány van a világon című némafilm leforgatására készülő Martonffy Endre forgatókönyvíró-rendező. A jellegzetes Jávor-bajusz fogta őt meg.

A hely pincérétől tudta meg, hogy a karakteres külsejű férfi történetesen színész.

Így máris adott volt a lehetőség Jávor előtt, aki azonnal elfogadta a felkérést Bánáth György földbirtokos szerepére. Olyan lelkesen vágott bele a munkába, hogy még díszlet felállításában és a fenyek összeszerelésében is segédkezett, a kamera azonban nem tudott azonnal feloldódni. Ez még nem is lett volna akkora probléma, mint az, hogy a forgatások idején szerelték fel a körúti Royal Apolló és a Kossuth Lajos utcai Fórum mozikban az első hangosfilm-lejátszó berendezéseket. 

A stáb a pesti éjszakában futott össze egy osztrák stábbal, akik aznap készítettek kép- és hangfelvételeket Horthy Miklóssal, József főherceggel és Bethlen Istvánnal. Sikerült elkérni tőlük a felszereléseket, és feldobni a filmet néhány hangos részlettel. Jávor Pál éppen be volt rekedve, így eltátogott egy nótát, amit más énekelt fel a mikrofonba. 

nekem jávor

Nekem Jávor – Zenei időutazás egy úriember társaságában

Augusztus 28-án nagyszabású zenés show-műsor kerül megrendezésre, amely visszaröpít az 1920-as évek hangulatába. Az esemény tisztelgés Jávor Pál színművész előtt, akit Csonka András, Kamarás Iván, Miller Zoltán, Nyári Kálmán, Varga Viktor, Váradi Gyula és Veréb Tamás elevenít meg a színpadon. A hangszereket ifj. Sárközi Lajos – Prima Primissima díjas művész – és zenekara szólaltatja meg.

Jegyek most 50%-os kedvezménnyel kaphatók a sztárparádéra ITT!

Az utolsó nóta

Jávornak Amerikai tartózkodása alatt gyakran fájt a hasa, amit az idegességgel és az alkohol hatásaival magyarázott. Hazatérése után erősödtek a görcsök, 1958-ban tumort operáltak ki a gyomrából. Egy évvel később újra műteni kellett, és súlyosan romlott az állapota. Mindenki a legrosszabbra készült.

Ezüstlakodalmát is a kórházban ünnepelte feleségével, Landesmann Olgával, aki akkor is mellette volt, amikor cigányzene csendült fel az intézmény kertjében. Kiderült, hogy egy lábadozó társuknak húzták. 

A súlyos beteg Jávor felvette papucsát, bort hozatott a műtőssegéddel, és lement a zenekarhoz, akik fel sem ismerték abban az állapotban.

A Városmajori klinika dolgozói és a betegei az ablakból nézték, ahogy a legenda életében utoljára, erős hangon énekelt egyet. Néhány héttel később, 57 éves korában halt meg. 80 ezer ember kísérte utolsó útjára.

Augusztus 28-án nagyszabású zenés show-műsor kerül megrendezésre, amely visszaröpít az 1920-as évek hangulatába. Jegyek kaphatók a sztárparádéra ITT!

Augusztus 28-án nagyszabású zenés show-műsor kerül megrendezésre, amely visszaröpít az 1920-as évek hangulatába. Jegyek most 50%-os kedvezménnyel kaphatók a sztárparádéra ITT!
Forrás:
Nekem Jávor – Zenei időutazás egy úriember társaságában

Forrás: ORIGO

Ajánlott cikkek