Otthon

Vadiújnak tűnik majd a bőrbútor ezzel a módszerrel

Egy bőrbútor a nappali egyik ékességének számít, a kárpitjának kopása viszont sajnos egy idő után elkerülhetetlen. De a jó hír az, hogy nem feltétlenül muszáj, hogy az öregedő bútor a szemetes mellett végezze.
vous - 2024.04.26.
Vadiújnak tűnik majd a bőrbútor ezzel a módszerrel

Még akkor is megpróbálkozhatsz a felújításával, ha a kézügyességed nem az igazi. Csupán némi metál-, kréta- és textilfestékre van szükséged, és máris nekiláthatsz. 

Lássuk a pontos menetét!

Mivel zsíros, koszos felületre sohasem szabad festeni, így a legelső lépés mindig a kárpit szappanos vízzel történő alapos megtisztítása. Érdemes a bútor lábait is egy kicsit megcsiszolni, mielőtt lemosásra kerülnének.

Következő lépésként pedig jöhet a textil- és a krétafesték 1:1 arányban történő összekeverése! Erre főként azért van szükség, mivel a textilfesték hosszú távon is védi a festéket a lepattogzódástól, a repedezéstől, és segít fixálni is a kárpiton. Ez azt jelenti tehát, hogy ha a bútorzatot szeretnéd majd a jövőben megtisztítani, akkor nem kell attól tartanod, hogy kárt teszel majd benne. 

Majd a kész keveréket vidd fel egy lézervágott rövid sörtéjű ecsettel a felületre úgy, hogy az apróbb varrásokba és sérülésekbe is beletunkolod! Miután ez megszáradt, nézd meg, hogy a kárpitnak az eredeti színe átüt-e vagy sem!

Ha tényleg vibráló, erős volt az alap árnyalata, akkor valószínűleg szükség lesz egy következő rétegre is, amelynek a felvitelénél már nagyon aprólékosnak kell lenni, hogy még véletlenül se legyen sehol sem ecsetvonás. A bőrbútoron ugyanis ez kevésbé áll jól. 

A textilfesték utólag is felvihető

Ha nem szeretnél kevergetni, akkor a textilfestéket lezáróként is felviheted, de jobb, ha tudod, hogy ebben az esetben kétszer kell majd dolgoznod. Arról nem is beszélve, hogy kevésbé lesz egyenletes az eredmény, mint a fenti keverék esetében. 

Jöhet a száradás!

Most, hogy elkészültél a festéssel, nem maradt más hátra, mint a száradás, amit ha jó idő van odakint, érdemes a napra bízni. 1 óra napozás után pedig tedd félre a bútort még legalább egy teljes napra, még annak ellenére is, hogy érintésre száraznak tűnik!

Másnap tedd rendbe a lábakat!

Töröld át az előzőleg lecsiszolt, letisztított bútorlábakat, majd fesd le azokat is! Amennyiben úgy ítéled meg, hogy az eredeti színük túl sötét, és több réteg metálfestéket is felvennének, akkor érdemes először egy fehér alapot festeni, majd erre mehet rá az arany! 

Ezáltal sokkal hamarabb végzel majd. De egyébként a több réteg metálfesték is extra gyorsan szárad, így biztosan nem fogsz majd egy fél napot erre elvesztegetni. 

Javaslat az alapanyagokhoz

Mi egy tűzpiros kis bőr ülőkét újítottunk fel, amelyhez a Birdo Shop La Pajarita New York szürke kréta-, a textil medium és az arany metálfestékét használtuk. A mennyiséget illetően az első kettőből 30 ml-re, míg az utolsóból körülbelül 20 ml-re volt szükség. Lezárólakk pedig egyáltalán nem kellett, mivel a metálfestékek nem sérülékenyek.

Kedvet kaptál a régi bőrbútorod felújításához, de felmerültek benned kérdések? Keresd nyugodtan a Birdo Shop szakértő csapatát!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!