Test

Sokkoló! Több baktérium van a kulacsodon, mint egy vécéülőkén

Itt a tavaszi szünet, a jó idő sokak kedvét meghozza egy kellemes sétához vagy túrázáshoz a szabad levegőn. Ilyenkor gyakran kedvenc kulacsunk is velünk tart, ám nem árt óvatosnak lennünk: legújabb kutatások szerint igazi baktériumteleppé válhatnak, ha nincsenek nap mint nap tisztítva - így nem biztos, hogy ezekből érdemes bepótolni a napi 2 liter folyadékbevitelünket. Ha alternatív megoldást keresünk, választhatjuk az Európában egyre népszerűbb cserepalackos ásványvizeket is, melyek nemcsak környezettudatos, de garantáltan baktériummentesek is.
vous - 2024.03.28.
Sokkoló! Több baktérium van a kulacsodon, mint egy vécéülőkén

A fogyasztói társadalmak egyik nagy kérdése, hogy hogyan lehet az italosflakonok kérdését környezettudatosan, mégis egészségesen megoldani. Egy amerikai kutatás meglepő következtetésre jutott a PET-palackok környezettudatos alternatívájával, a kulacsokkal kapcsolatban – írja a New York Post. A tanulmány szerint egy átlagos, nem rendszeresen tisztított kulacs száján sokkal több baktérium található, mint a legkoszosabbnak tartott otthoni eszközeinken. A kutatók különböző típusú kulacsokról – szívószálas, kupakos és sportkulacs – vettek mintákat, hogy minél pontosabb eredményt kapjanak.

A kutatás adatai alapján, ha nem rendszeresen és nem elég alaposan mosogatjuk el kedvenc vizes flakonunkat, 40 ezerszer annyi baktérium telepedhet meg a száján, mint egy vécéülőke felületén, 14-szer annyi, mint házikedvenceink tányérjában, illetve kétszer annyi, mint a konyhai mosogatógépben. A kutatók elsősorban kétféle baktériumot találtak, Gram-negatív baktériumokat és bacilusokat. Az előbbiek olyan fertőzéseket okozhatnak, amelyek egyre inkább ellenállnak az antibiotikumoknak, az utóbbi bacilustípusok pedig gyomor-bélrendszeri problémákat okozhatnak. A három vizsgált kulacstípus közül a sportkulacsok bizonyultak a legtisztábbnak, tizedannyi baktériumot tartalmazva, mint a kupakos vagy szívószállal ellátott társaik.

A koronavírus-járvány alatt a kulacshasználat reneszánszát éltük, amelyet a több millió TikTok-videó, illetve a Stanley Cup-őrület is bizonyít. A kulacs-ajánlások mellett azonban egyre több negatív videó is megjelenik a platformon, ijesztőbbnél ijesztőbb esetekkel – például az egyik felhasználó a kulacsában található penész miatt kapott torokfertőzést.

@6gaycatsinajumper

Mold sickness is no joke, this sucks #blackmold #mold #waterbottle #emotionalsupportwaterbottle #moldsickness

♬ original sound – Icarus Sawyer

Bár a kulacsok elsőre kényelmes és környezetkímélő megoldásnak tűnhetnek, felmerül a kérdés, hogy vajon megéri-e használni őket, veszélyeztetve az egészségünket. A cél az lenne, hogy úgy lehessen vizet inni egy-egy mozgalmas nap során, hogy ne halmozzunk vele szememet. Azonban a kulacsok tisztántartási nehézsége miatt lehet más alternatívát is érdemes behozni a mindennapokba.

Ref-PET – nem véletlen, hogy egyre népszerűbb

A baktériummentes vízfogyasztás hallatán a PET-palackos ásványvíz juthat eszünkbe, ám egyszer használatos jellege miatt nagyon ártalmas a környezetre. Azonban Magyarországon az éves 3,3 milliárd darab italcsomagolás több mint fele műanyag palackos, így hatalmas potenciál rejlik a fenntartható megoldást kínáló újratölthető palackokban, az úgynevezett refPET-ben.

A cserepalackos ásványvíz tűnik a jelenlegi legoptimálisabb megoldásnak, mivel egyesíti a PET-palackok és a kulacsok előnyeit: baktérium- és penészmentes vizet ihatunk belőlük, illetve alapos tisztítás és csíramentesítés után akár 25-ször újratölthetik ugyanazt a palackot, tudatosabb, környezetbarátabb alternatívát kínálva. Hazánkban a ballonos vizek már irodai, közintézéményi szinten egyre jobban terjednek, de háztartási fogyasztásra egyelőre egyedül az Oonly pannonhalmi ásványvízmárka forgalmaz cserepalackos ásványvizeket.

Forrás: Oonly

Magyarországon átlagosan évi 130 liter ásványvizet fogyasztunk fejenként – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2023-as kutatásából. Ez a mennyiség másfél literes kiszerelésű palack esetén, körülbelül 86 eldobható PET palackból fogyasztja el. Egy 25-ször újrahasznált cserepalackos  megoldással az egy főre jutó évi 86 PET palack mindössze évi 3 cserepalackra csökkenthető. Felmerülhet még, hogy mi a helyzet az üveg palackokkal, miért kell mindent műanyagból készíteni? Fenntarthatósági szempontjából a refPET jobb, mint az újratölthető üveg, még akkor is, ha az újratölthető üveg többször használható. Lehet, hogy egy üvegpalack 1,5-2-szer annyi utat tud megtenni meg, mint egy refPET palack, de még így is alacsonyabb lesz az újratölthető ref-PET karbon-lábnyoma. Ennek oka az újratölthető üveg megnövekedett súlya, amely gyakran 8-10-szer nehezebb, és amelynek előállításához jelentős energiabefektetés szükséges. Az üveggyártáshoz felhasznált energia metángázból származik, a folyamatot pedig nehéz szén-dioxid-mentessé tenni.

K. Lili

Címkék: #kulacs #víz
Ajánlott cikkek