Egyéb kategória

Miért nem használok drogériás dezodorokat?

Horváth Panni, az Életfűszerező blog szerzője már hónapok óta nem használ drogériás izzadsággátlót, helyette a környezete és az egészsége védelmében saját maga készíti el a dezodort, ami kizárólag természetes anyagokat tartalmaz.

vous - 2018.06.19.
Miért nem használok drogériás dezodorokat?

Eddig eljutni hosszú időbe telt, és több különböző ok vezetett rá:

  • A fújós dezodorok környezetszennyezőek, hamar kifogynak (utána pedig veszélyes hulladéknak minősülnek) és sok helyet foglalnak a táskámban.
  • A stiftes dezodorok foltot hagynak a pólón, és rengeteg műanyaghulladékkal jár a használatuk.
  • A jobb minőségűek drágák, ezt a pénzt hasznosabb dolgokra is elkölthetném.
  • Megszámlálhatatlan kemikáliát tartalmaznak, amiket jobb elkerülni az egészség érdekében.

Milyen anyagokat tartalmaznak a dezodorok és mivel jár a használatuk?

Egy átlagos dezodor nagyjából 18-20 összetevőt tartalmaz? Vajon mennyi hasznos ebből? Mennyi teljesen felesleges? És mennyi, ami kifejezetten káros?

A legtöbb izzadsággátló tartalmaz alumíniumot, mert az alumíniumsók képesek megkötni a verejtéket, viszont így lerakódnak a pórusokban, és eltömítik azokat. Hivatalosan bizonyítani nem tudták, de sokan összefüggésbe hozzák a mellrák kialakulásával, újabb kutatások pedig az Alzheimer-kór okozójaként is nevezik. Egyre többen keresnek már alumíniummentes dezodort, ami nem a pórusok összehúzásával szünteti meg a verejtékezést, hanem a szagtalanítás a fő célja, de nem ez az egyetlen veszélyes összetevő, a többire sem árt figyelni.

Objektum doboz

A PPG/PEG egyfajta emulgeálószer, ami segíti, hogy a dezodor anyagai a bőrbe jussanak. Ezzel csak az az egy gond van, hogy káros összetevőket juttat be a szervezetünkbe.

A hiper-szuper illatot eredményező parfüm sem olyan áldásos összetevő. A nők 90%-a illat alapján választja ki a kedvenc termékeit. Ez teljesen rendben is lenne, ha nem a hozzáadott illatanyagok váltanák ki legnagyobb arányban az allergiás reakciókat. Ezt pedig kiküszöbölni nem olyan egyszerű, mivel az összetevők között csak a parfüm szót tüntetik fel, de ez több száz illatanyagot is magába foglalhat, és nem tudhatod melyik váltotta ki nálad az allergiás reakciót. Hogy konkrét példát is mondjak, megemlítem a kumarint. Ez egy számos növényből kinyerhető vegyület, viszont véralvadásgátló hatása van és májkárosodást is okozhat.

Szinte az összes termék tartalmaz valamilyen tartósítószert, amit általában phenoxyethatnol néven jelölnek. Ez egy mesterségesen előállított anyag, amit kötelező 1% alatt tartani, de mégiscsak természetellenes, jobb ha nem kened magadra.

Utolsóként a szilikont (Cyclomethicone) szeretném megemlíteni, amit selymesség érzését keltő hatása miatt szoktak alkalmazni, de körülbelül azzal egyenlő, mintha egy műanyagfóliával borítanád be a bőröd.

Ha végigolvassátok a listát, azt sem tudjátok, hány dologra kell majd figyelnetek a következő dezodor vásárlásakor. Én ezt úgy oldottam meg, hogy magamnak készítem el otthon, így megkímélem magam egy csomó felesleges fejtöréstől.

Mi van az én dezodoromban?

Mindössze 4 hozzávalót tettem bele:

  • hidegen sajtolt szűz kókuszolaj
  • finomítatlan sheavaj
  • szódabikarbóna
  • kukoricakeményítő

Mit tudnak ezek az összetevők? Hogyan készítem el a dezodoromat? Kattintsatok ide >>> és mindent elárulok a blogomon!

Objektum doboz

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
Otthon
Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
vous - 2024.04.26.
Az esztétikum, a rendezettség és a harmónia rendkívül fontos egy lakás berendezése szempontjából. Akkor tudjuk igazán jól érezni magunkat otthonunkban, ha nemcsak praktikus és kényelmes, hanem tetszetős is egyben.