Egyéb kategória

3 dolog, amire rákérdeznek, amikor megtudják, hogy fémek és csavarok vannak a testemben

A Vaslady – nem szó szerint. Irongirl – szó szerint. Ezek én vagyok. 17 évesen volt egy gerincműtétem, azóta fémrudakkal és -csavarokkal élem az életemet. Amikor erről először mesélek valakinek, először kicsit sajnál, azután feltesz egy kérdést. Egészen pontosan a három tipikus kérdésből egyet.

vous - 2017.04.04.
3 dolog, amire rákérdeznek, amikor megtudják, hogy fémek és csavarok vannak a testemben

Ennek a cikknek azért van egy előzménye is. Itt a VOUS-n írtam először arról, milyen volt, amikor 17 évesen gerincferdüléssel műtöttek. Akkor nagyon sok visszajelzést kaptam, szakmai és baráti kapcsolatok is születtek. Tudtam, hogy sokakat érint a téma, de arra nem gondoltam, hogy ilyen sokan reagáltok is.

A mai cikket nem vettem túl érzelmesre, ami nem jelenti azt, hogy a téma nem komoly.

Nem a nehéz iskolatáska hibája – életem gerincferdüléssel és utána

Nem a nehéz iskolatáska hibája – életem gerincferdüléssel és utána

„Jézus! De durva! Ezt hogy bírtad ki?” – kérdezi cseten Nóri, akinek a szerkesztőségben először mutatom meg a hátamról készült röntgenképet a gerincem mellé épített fémrudakkal és csavarokkal. Arra emlékszem, hogy jól bírtam. Új életet reméltem az akkor már elkerülhetetlen beavatkozástól. 17 éves voltam, amikor gerincferdülés miatt műtöttek. És nem azért jutottam el az operációig, mert mindig féloldalasan viseltem az iskolatáskát vagy görbén ültem a padban. A cikket ide kattintva tovább olvashatjátok.

1. Akkor most besípolsz a reptéren?

(Alternatívája: Akkor most besípolsz minden vásárlásnál?)

Ezen mindig nevetek. Végül is szépen is néznénk ki, ha minden egyes vásárlás vagy reptéri ellenőrzés során sípolnék. El tudjátok képzelni, hogy egy nagyobb üzletközpontban boltról boltra jártok, és ezt az egész épület pontosan tudja? Hát, nem lenne túl élhető dolog.

A reptéri fémkereső kapuk vagy az üzletekben az áruvédelmi kapuk a legtöbb esetben nem sípolnak be, mivel az implantátumok nem mágnesezhetők.

(Éppen ezért mindig kérdéses az MR-vizsgálat – mágneses rezonancia – is. Ilyenkor általában a műtétet végző szakorvos és az MR-t végző szakorvos együttes véleményét kell kikérni és ez alapján dönteni a vizsgálatról.) Visszatérve a repterekhez: léteznek olyan kapuk is, amelyek kiszúrják a nem mágnesezhető fémeket. Ha repülővel utaztok, legyen nálatok mindig műtéti zárójelentés másolata, esetleg a röntgenkép lefotózott, kicsinyített mása, így biztosan nem lehet baj.

Nálam amúgy még sosem sípolt be kapu, és igazolást sem kértek, de jobb mindenre felkészülni.

2. Akkor nem is tudsz hajolni?

(Alternatívája: Akkor nem is tudsz bukfencezni / cigánykerekezni / jógázni?)

Hát, a merevített szakasz – ahogy a nevében is benne van – nem hajlik, hiszen merevített. Ennek ellenére derékból lehetne hajolni, de nem érdemes: helyette guggolásból lehet emelni. Nyilván sem bukfencezni, sem cigánykerekezni nem tudok, a kézállással nem próbálkoznék, köszönöm! Sajnos, a rögzítés miatt

a nyújtással, a csavarással járó mozdulatsorok – így a jóga is – kimaradnak az életemből, amit tényleg nagyon sajnálok.

Azt mondjuk nem sajnálom, hogy az extrém sportok tiltólistán szerepelnek, de természetesen minden lista egyéntől függ. Nem mindegy, milyen sportmúlttal és bátorsággal rendelkezik valaki, mennyire mer például kocogni (nem ajánlott mozgásforma) megfelelő cipőben és megfelelő talajon. Abba tudja-e hagyni akkor, ha úgy érzi, nem tesz jót a testének.

És akkor mit sportolhatok?

A gyógytornát a gerincműtét után nem szabadna abbahagyni. A mai vélemények szerint a Schroth-terápia a leghatásosabb, képzett szakemberek több helyen is vannak az országban. A műtét után speciális változatot kell végezni.

A műtét után fél-egy évvel jöhet a biciklizés, úszás, tollaslabda, pingpong, lovaglás, (gör)korcsolyázás, síelés, túrázás, vitorlázás, tánc. Az úszáshoz még egy nagyon fontos dolog: a műtét előtt nekem is azt javasolták, ússzak minél többet. Így is tettem. A szakemberek mai álláspontja szerint viszont az úszás nem minden esetben a megfelelő választás és nem minden görbületnek tesz jót. Szóval mielőtt úszni szeretnétek, konzultáljatok ortopéd szakemberrel, gyógytornásszal.

Forrás:
vous

3. Hogy fogsz így gyereket szülni?

(Alternatívái: Hogy fogsz így gyereket kihordani / gyereket hordozni?)

Ezek már persze nekem is eszembe jutottak, hiszen – ahogy nagymamám mondta nemrég – végül is benne vagyok a korban. Szerencsére a Korzettesek és gerincműtöttek Facebook-csoportban rendszeresen vannak ezzel kapcsolatos kérdések, így a megnyugtató válaszokat is rendszeresen olvashatom: műtött, merevített gerinccel is ki lehet hordani babát, lehet természetes úton, komplikációktól mentesen is szülni és hordozni is – de mint minden hasonló esetben: itt sem léteznek általános igazságok, mindenki egyedi eset, mindenkinek meg kell vizsgáltatnia magát a gyerekvállalás előtt.

Azok a nőgyógyászok, akik a praxisukban először találkoznak hasonlóval, minden esetben kérik az ortopédiai szakvéleményt és ajánlást. A lényeg, hogy ne csak a támogató orvosokat keressétek, hanem a gyógytornászokat és masszőröket is, akik foglalkoztak már ilyen esettel.

A VOUS ügyeletes anyukájától, Lillától annyi cikket olvastunk a hordozásról, hogy automatikusan eszembe jutott, vajon nekem ilyet lehet? A válasz ebben az esetben is: igen (kendővel, csatossal, félcsatossal, mei-tai hordozóval), de csak akkor, ha… szóval minden előtt érdemes konzultálni.

+ 1 Platina van benned? Akkor nagyon értékes lehetsz!

(Alternatívája: Akkor most vas van benned?)

Szomorú, de a szeretteim nem fognak meggazdagodni belőlem. Sem platina, sem vas, hanem valamiféle rozsdamentes acél- vagy titánötvözet az implantátumok nagy része. Ha valakinek protézisei vannak, akkor elképzelhető, hogy annak alkatrészei műanyagból vagy porcelánból készültek. De a lényeg, hogy korábban lehet, tényleg használtak platinát, mára azonban – köszönhetően az orvostudomány fejlődésének – modern, biokompatibilis anyagok kerülnek beültetésre.

Fellebben a fátyol – a VOUS-lányoknak is akad takargatnivalója

Fellebben a fátyol – a VOUS-lányoknak is akad takargatnivalója

Akad, aki egész életében küzd teste tökéletlenségével. Nehezen megy az elfogadás. A léleknek könnyebb a takargatás. Vagy mégsem? Elérkezhet az a pont, amikor elegünk lesz a kánikulában viselt nadrágból, kézfejre húzott pulcsiból, napszemüvegből, feszes szájú mosolyból. Jaj, meg ne lássa más a hibáinkat! Mi most fellebbentjük a fátylat.

Tükör elé perdültünk, kamera elé álltunk. Szembenéztünk önmagunkkal, és elengedtük a görcseinket. Kattintsatok ide a fotókért!

Ajánlott cikkek