Egyéb kategória

Borostyánnal mosok – egy fillérbe se kerül – 2. rész

A borostyán levéllel való mosással kapcsolatban pár héttel ezelőtt írt cikkem folytatását ígértem nektek. Mert fontos, hogy a bennem, illetve az esetlegesen bennetek felmerülő kérdésekre válaszokat  adjak.

vous - 2018.11.14.
Borostyánnal mosok – egy fillérbe se kerül – 2. rész

Szerintem a legfontosabb, és a módszer hatékonysága mellett az elődleges kérdés, hogy mérgező-e a borostyán levéllel való mosás vagy sem. Úgy éreztem felelősségem van abban, hogy ha ehhez a témához nyúlok, ha felhívom a figyelmeteket egy ilyen mosóanyagra, akkor szakember véleményét is tudjam tolmácsolni felétek, hiszen lehet ingyen a borostyánlevél, ha közben árt az egészségünknek.

Az első cikk megírása óta kerestem a megfelelő szakembert, aki hiteles választ tud erre a kérdésre adni. Mert az, hogy én hetek óta borostyánnal mosok és semmi bajom, az önmagában jó teszt, de nem lehet hiteles válasz.

Írtam egy független labornak, ahol nem jártam szerencsével – a mosóvizet (szennyvizet) szerettem volna bevizsgáltatni, hogy milyen hatóanyagok vannak a mosógépből távozó, utolsó adag szennyvízben. Szerintem az kifejezetten árulkodó lehetne, de ezt a választ kaptam:

„Tisztelt Kassai Etelka!
Köszönjük szépen kedves megkeresését a környezetbarát mosás elfolyó vizének vizsgálatával kapcsolatban, de laboratóriumunk kimondottan csak a kémiai szennyezők vizsgálatára felkészült, ezért sajnos nem fogunk tudni segíteni Önnek a kérdés megválaszolásában. Viszont nagy örömmel tölt el, hogy saját szemléletváltozása nyomán a környezetvédelem apostolaként is munkálkodik, ezért ajánlom szíves figyelmébe az általunk szerkesztett, kimondottan közérdeklődésre is számot tartó írásokat sorakoztató laboratorium.hu oldalunkat. Keressen, ha bármi másban tudunk segíteni!”

Egyébként tényleg szuper az oldal, amit ajánlanak, de az apostoli jelzőt egy icipicit soknak éreztem. Ez viszont az én érzékenységem – mintha a kérésemmel egy oroszlán bajuszát huzigáltam volna, aki arrébb legyintett. Arrébb is léptem.

Az Ökovölgy több munkatársát is megkerestem, mert tudtam, hogy náluk viszont kifejezetten fontos szempont a vegyszermentes háztartás. Nagyon nagyon kedvesek voltak, de nem tudtak segíteni. Soha nem mostak borostyánnal, ketten nem is hallottak róla, viszont lelkesedésük inspiráló volt. Ők is várják a híreket. Végül egy kolléganőm segítségével, aki újságíró és gyógynövényszakértő egy személyben jutottam el Dr. Csupor Dezsőhöz – a MGYT Gyógynövény Szakosztály elnökéhez, SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet egyetemi docenséhez.

A gyógynövény szakosztály elnöke viszont nagyon kedves és segítőkész volt, és örült annak, hogy foglalkozunk a környezetet óvó mosási módszerekkel és a következő választ adta a kérdésemre: „A borostyán hatóanyagai allergiát idézhetnek elő arra érzékeny embereknél, így számukra NEM ajánlott a borostyánnal való mosás, illetve csak akkor ha nagyon alaposan történik az öblítés, hogy ne maradjon a ruhákban allergiát okozható anyag. De mások számára nem jár veszéllyel a borostyán levéllel történő mosás.

A szaponin tartalom pedig éppúgy alkalmas a mosásra, ahogy a mosódió esetén is.

A szakember kiemeli, hogy természetesen egy hétköznapi ember nem feltétlenül tudja, hogy allergiás reakciókat idéz e elő a borostyán nála, így ha teszteljük, akkor figyeljük a bőrreakciókat és a legenyhébb bőrpír esetén álljunk át más mosóanyagra.

Vagyis a borostyánnal való mosás odafigyelést igényel, és okozhat allergiát, de tesztelés után, ha nincsenek tüneteink – ha bebizonyosodik, hogy nekünk nem okoz allergiát, akkor nincs akadálya annak, hogy mossunk vele. Egyébként mindez a mosódióban, valamint a vadgesztenyében található szaponin esetében is igaz. Vagyis éppúgy tesztelni kell ránk gyakorolt hatását, ahogy a borostyán esetén.

De vegyük sorra a kérdéseket, amelyeket már az előző cikkben feltettem… A kérdéseket és a válaszokat ide kattintva olvashatjátok >>>

Ajánlott cikkek