Egyéb kategória

Ezerszínű és ezerízű őszi vendégváró falatkák

Kezdünk búcsút mondani a nyárnak, múlt héten hivatalosan is beköszöntött az ősz. A partik ideje persze folytatódik, továbbra is szeretünk együtt enni a barátokkal. Örvendeztessétek meg őket a következő szuper falatkákkal.

vous - 2015.09.29.
Ezerszínű és ezerízű őszi vendégváró falatkák

Az ősz színei a tányéron

Rá szoktatok csodálkozni, milyen gyönyörű színekben pompáznak a zöldségek? Ahogy az ízeket fejben összerakjátok, úgy tervezzétek meg, hogyan fog kinézni az asztalon az étel. Ez nem igényel komoly műveletet, csak használjátok a fantáziátokat, így válogassátok az alapanyagokat, és a vendégek nem csak ízélményben részesülnek majd.

Fetás padlizsánkrém diós rozskenyéren

A diós rozskenyeret vágjátok apró szeletekre, kenjétek meg olívaolajjal és helyezzétek egymás mellé a tepsire. Közepesen magas hőfokon pirítsátok meg a sütőben 8-10 perc alatt.

A padlizsánkrémet legegyszerűbb úgy elkészíteni, hogy megszurkáljátok a zöldséget, sütőben megsütitek, majd szétbontjátok, a húsát kikaparjátok, amit elkevertek sóval, olívaolajjal, kevés citromlével. A majonézt hagyjátok, csak elviszi az ízét. Halmozzátok a krémet a kenyerekre, tetejére pedig morzsolt feta kerüljön!

Forrás:
istock

Sütőtök, az ősz sztárja

Számomra az egyik legfinomabb étek ősszel a sütőtök. Színe és íze nagy hatással van rám, nem tudom megunni. Annyit szoktam enni, hogy örülök, ha vége a szezonnak, de ha közeleg az október, egyre jobban várom. A legédesebb sütőtök az, amelyiket megcsípte a dér, úgyhogy nem baj az a hajnali nulla fok körüli hőmérséklet. Mossátok meg alaposan, vágjátok félbe, a magjait kaparjátok ki, majd szeletelve, héjával lefelé tegyétek sütőpapíros tepsire. A sütőpapír fontos, mert annyira képes leragadni, hogy órákig tart kiáztatni a tepsit.

Közepes hőmérsékleten kezdjétek lassan sütni, egy órát is hagyhatjátok. Az égett részek a legfinomabbak, nem baj, ha néhol megfeketedik.

Önmagában is isteni, de meg lehet bolondítani mézzel (ezt kb. félidőben tegyétek rá), fűszerekkel, mint fahéj, koriander, vagy a bátrabbak kakukkfüvet is szórhatnak rá.

Ropogtatni jó

A magvak nálam mindig első helyen szerepelnek az étrendemben, ízüket és élettani hatásukat is szeretem. Szerencsémre nem látszik meg pattanások formájában, ha eszem, a mértéket azonban tartanom kell. Gondolom, vagytok ezzel így néhányan!

Vegyes magokat, mint dió, mandula, kesudió, paradió, tökmag pirítsatok meg szárazon serpenyőben, közepes hőfokon, közben cukrot vagy mézet karamellizáljatok kevés vaj társaságában. Olvadjanak össze, picit bugyborékoljon! Ebbe szórjatok bele sót, apróra vágott vagy őrölt rozmaringot, esetleg borsot is. Érdekes lesz az édes, a sós és a fűszeres találkozása. A karamellel forgassátok össze a pirult magokat, majd olajjal kent tepsire helyezzétek és hagyjátok hűlni. A sütőpapírt felejtsétek el, arra csak ráragad, tapasztaltam párszor… Ha kihűlt, tördeljétek szét és mehet ez is a bor mellé.

Pasiknak husi

A férfiak többsége imádja a husit, főleg, ha pipiciciről van szó… khm. Bocsánat.

Gondoljunk rájuk is, meg fogják hálálni nagy hümmögések közepette. Darált csirkemellből készítsetek húsgolyókat tojással, petrezselyemmel, bazsalikommal, korianderrel, adjatok hozzá kevés mustárt vagy mustárport, néhány csepp citromlevet, persze sót is, az hozza ki az étel ízét. Egy-két evőkanál zsemlemorzsa jó állagot ad a masszának. Legyen fasírtszerű, csak kicsit tömörebb. Görgessetek apró golyókat és olajban süssétek ki, hagyjátok jól megpirulni, az a legfinomabb rész.

A föld íze a szánkban…

Ha a cím fura is, a gyökérzöldségek íze mindenképpen földes jellegű. Sokan nem is szeretik, mégis ajánlom, hogy próbálkozzatok. A sült zelleremmel volt már barátnőm, aki megtért, repetát is kért. A gumós zellert vágjátok apró, egycentis kockákra és vajon kezdjétek el pirítani sóval, kevés citromlével (enyhíti a földes ízt), kis kanál mézzel. Legyen szép barna. Egyszerű ízvilág, biztosan újszerű lesz.

Nyissatok magatoknak új dimenziókat!

Ajánlott cikkek