Világ

Hová menjünk nyaralni?

Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!
vous - 2024.05.06.
Hová menjünk nyaralni?

Horvátország: természeti csodák és hangulatos kisvárosok

A közelben van, így akár szervezett buszos utazással, vagy autóval is könnyen elérhető Horvátország. Érdemes felfedezni egyik legszebb és legnépszerűbb úti célját a Krk-szigetet! Aki ezt választja úti céljául, annak lesz ideje strandolásra, de megtekintheti a sziget látnivalóit is, amelyekből bőven akad ezen a különleges helyen. Itt található Horvátország egyik kedvelt városkája, Baska, mely festői strandjával és mesés óvárosával várja a látogatókat. A bazársor, tengerparti sétány, éttermek, cukrászdák, kávézók kínálatából válogathatunk. Érdekes program lehet az akvárium megtekintése; itt megismerkedhetünk az Adria vízi élőlényeivel is.

Fotó: Freepik

Baska városának strandját sem érdemes kihagyni: a 2 km hosszú aprókavicsos, lassan mélyülő part frissítő fürdéssel kecsegtet és sokak szerint a legszebb part a szigeten, kisgyerekeseknek kifejezetten ideális. Aki kevésbé frekventált helyeken sétálna inkább, azoknak ajánljuk Baska óvárosát, amely hangulatos apró részleteket rejt.  Ha már városnézés, keressük fel Vrbnik-et is, ahol a dombtetőn épült, csendes középkori óvárosban sétálhatunk. Vrbnik Horvátország azon városa, amely még a Guinnes Rekordok Könyvébe is bekerült: itt végig mehetünk a világ legszűkebb utcáján, ami mindössze 40 cm-es széles.

Nincs is jobb, mint egy horvátországi nyaralás a kristálytiszta vizű Kvarner- öbölben! Itt található az egyik legnépszerűbb horvát üdülőhely, mely kellemes mediterrán éghajlata és tiszta tengere miatt igen kedvelt nyaralóhely. Igazi családi nyaralás helyszíne lehet, hiszen szinte minden korosztály megtalálja a számára megfelelő kikapcsolódást: aprókavicsos-homokos, lassan mélyülő strandok, nyüzsgő belváros, szórakozási és kirándulási lehetőségek egyaránt várják a nyaralni vágyókat. A strandolás mellett látogassuk meg a közelben lévő Limski-fjordot, mely 10 km hosszúságban, megközelítőleg 100 méter magas sziklafalakkal övezve kanyarog a szárazföld belseje felé. Ne hagyjuk ki Rovinj városát sem, melynek épületei hűen tükrözik a velencei uralom stílusjegyeit. Rovinj Horvátország valóban különleges ékszerdoboza. A tengerbe nyúló földnyelven épült város legmagasabb pontja ad otthont Szent Eufémia templomának, mely a város védőszentjének szarkofágját őrzi, s melynek harangtornya a velencei Campanile mintájára készült.

Olaszország: kultúra és gasztronómia egyvelege

Szuper kikapcsolódást nyújt Milánó és a Comói-tó környéke. Igazi nagyvárosi forgatag fogadja a Milánóba érkezőket: világhírű építmények, Európa kulturális központja, halhatatlan zeneszerzők és az olasz gótikus építészet jelképévé vált székesegyház épülete. Akik pedig pihenni szeretnének a városi forgatag után, azokat várják a hatalmas fenyvesek által borított hegygerincek, illetve a völgyekben meghúzódó csendes tavak, békés kisvárosokban megbúvó családias kávéházak.

Észak-Olaszország festői tájain járva ellátogathatunk a vízen úszó városba, Velencébe, valamint megtekinthetjük Murano, Burano szigetét, a tilalmak városaként is ismert Padova látnivalóit, valamint a lélegzetelállító Garda-tó környékét is. Megnézhetjük a tó partján található Sirmione látnivalóit és a hősszerelmesek városaként ismert, Verona érdekességeit is felkereshetjük.

Klasszikus és rendkívül ismert Lido di Jesolo, az észak-adriai tengerpart egyik leghíresebb városkája a maga 14 km hosszú tengerpartjával, amelyet csodás fenyőerdők öveznek. A tengerparti nyaralás, strandolás alatt lehetőségünk van rövidebb kirándulásokra, városnézésre is.

Fotó: Freepik

Szlovénia: vadregényes tájak

Szlovénia tökéletes helyszín egy rövid nyári hétvégi kikapcsolódáshoz. Pazar szépségű tájak, smaragdzöld tavak, titokzatos barlangok, történelmi és kulturális látnivalók, biztosan rabul ejtik az idelátogató turistákat. Itt is szép és érdekes városok várnak minket, mint például Lendva, ahol rövid séta keretében megnézhetjük a várkastélyt, amely jelenleg múzeumként, illetve galériaként működik. Gazdag gyűjteménye sok érdekességet tartogat az idelátogatóknak.

Szlovénia második legnagyobb városa, Maribor, mely egyetemi város, valamint katolikus érseki székhely. Itt is rengeteg látnivaló fogad minket Pestis-oszlop, Szt. Lajos-templom, Városháza, Keresztelő Szent János katedrális, Egyetemi könyvtár, a Postapalota. Maribor híres borairól, itt található a világ legöregebb, még ma is termő szőlőtőkéje, melyet egy ház falára futtattak fel.

Szlovéniában járva lehetőleg minél több természeti érdekességet keressünk fel! A Rogla hegyen található 1 km hosszú Pohorje lombkorona sétány különlegessége, hogy egy kör alakú, 37 m magas panoráma kilátó is tartozik hozzá. Az olasz határ közelében fekvő vadromantikus Škocjani barlang pedig az UNESCO világörökség része. A barlang egyedülállósága, a gazdag cseppkő alakzatok mellett, a hatalmas földalatti kanyon, melynek alján a bővizű Reka-folyó zubog.

Nem kérdés, hogy rengeteg úti cél áll rendelkezésünkre a nyári kikapcsolódáshoz, hiszen a strandolás mellett számos természeti, építészeti, valamint történelmi látnivaló vár ránk itthon és hazánk közelében egyaránt!

Fotó: Freepik

Ajánlott cikkek