Világ

Nem szerezted meg időben a diplomát? Lehet, hogy mélyen a zsebedbe kell nyúlnod

Több száz egyetemi és főiskolai hallgatót értesítettek arról, hogy fizesse vissza az állami ösztöndíjat, mert nem szerezte meg időben a diplomáját. A visszafizetendő összeg akár milliós is lehet, szóval gondoljátok át, érdemes-e halogatni a nyelvvizsga megszerzését vagy a szakdoga megírását.
vous - 2015.07.15.
Nem szerezted meg időben a diplomát? Lehet, hogy mélyen a zsebedbe kell nyúlnod

Volt, hogy én is elgondolkoztam azon, majd később adom le a szakdolgozatomat, vagy feltettem magamnak a kérdést: mi baj lehet abból, ha majd jövőre megyek államvizsgázni? Hát, most kiderült, hogy azért vannak hátulütői…

Az Oktatási Hivatal megerősítette: valóban létezik ilyen szabály, de a fizetés mellett azért van más megoldás is. Ha például csak a nyelvvizsgátok hiányzik, akkor élhettek a felfüggesztési kérelemmel, amivel az Oktatási Hivatalhoz fordulhattok. Ha még csatoljátok egy felnőttképzési szerződés másolatát, ami igazolja, hogy jelenleg a nyelvvizsga-bizonyítvány megszerzésén dolgoztok, akkor kaphattok két félév haladékot.

Ezen kívül mentesítést kérhetnek azok, akik tartós betegség, szülés vagy baleset miatt nem tudtak időben lediplomázni. Továbbá vállalhatjátok azt, hogy annyi ideig biztosan itthon tartózkodtok, amennyit állami ösztöndíjasként tanultatok, így ezzel kiválthatjátok a pénz visszafizetését. Kérdés, hogy nektek megéri-e.
Ajánlott cikkek