Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?

Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.
vous - 2023.01.19.
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?

Csakhogy valóban hamar eltelnek az évek, és végül ott találod magad, hogy neki kellene veselkedni a rettegett szakdolgozat megírásának.

Sokan itt szembesülnek az erejükkel, és fél szemmel már inkább állást keresnek, de mi most mégis arra bátorítunk, hogy még egy utolsó nagy nekifutással összpontosíts az előtted álló feladatra! Mai cikkünk ebben próbál segítséget nyújtani.

Az utolsó nagy akadály

Mielőtt nekiveselkednél, bátran nézd meg a Zyntern.com frissdiplomás állásait hirdető cégek ajánlatait, és képzeld magad elé, hogy ha még ezt az utolsó akadályt megugrod, már nagyon közel kerülsz ahhoz, hogy belecsapj az álláskeresésbe.

Talán benned is felmerül a kérdés, hogy mi értelme van megírni a szakdolgozatot, miért nem lehet csak államvizsgázni. A válasz egyszerű: mert ezzel megmutatod, hogy tudsz pontosan és szisztematikusan dolgozni, tudsz adatokat felkutatni, képes vagy megfelelően rendszerezni, és persze megcsillanthatod, hogy mennyire vagy jártas a szakterületeden azzal, hogy olyan témát választasz, ami még nem lerágott csont. 

Mire figyelj oda?

Ha nem szeretnél elbukni és ideiglenesen távolabb kerülni a munkaerőpiactól, akkor érdemes a következőkre nagyon odafigyelni:

  • A témaválasztás legyen eredeti, és persze olyan, ami valóban érdekel.
  • Használj primer és szekunder (mások meglévő kutatásaiból származó) adatokat!
  • Kérdőívezés esetén jól fontold meg, hogy kvantitatív vagy kvalitatív módon készíted el az interjút. Mindkettőnek megvannak a maga buktatói, de ha jó előre felkészülsz, menni fog bármelyik. Ne feledkezz meg arról sem, hogy mindkét formánál más a mennyiségi limit, ami a kitiötőket, válaszadókat illeti.
  • Nem kell a túlzott szakmázás, persze ne pongyola legyen a szöveg, de túl se told a szakszavakat és a bonyolult szavakat!
  • Használd bátran a LinkedIn-t ahhoz, hogy releváns interjúalanyokat, kitöltőket szerezz magadnak!
  • Adatgyűjtésnél ne feledkezz meg a GDPR-ról sem!
  • Már a kezdet kezdetén tisztázz minden, a témához kapcsolódó alapfogalmat!
  • Keress bátran szakmai anyagokat, tippeket, tanácsokat akár a Zyntern.com oldalán is.

Csak nekiállni nehéz, ha már megtetted az első lépést, a többi jön majd magától.

Úgy készítsd el, hogy büszke lehess rá!

Bár megértjük, hogy te is csak púpnak érzed a hátadon a szakdolgozat megírását, azért nem árt úgy elkészíteni, hogy büszkén és boldogan tudj hátradőlni, amint készen vagy. 

Természetesen senki sem fogja állásinterjún elkérni, ám ha bármikor szóba kerül az adott téma, akkor bátran merj előhozakodni a szakdolgozatoddal!

Végy egy nagy lendületet, és hajrá! Hamarosan már a pályakezdőknek szóló állások között böngészhetsz!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Otthon

A népszerű és designos franciaágyak
Otthon
A népszerű és designos franciaágyak
vous - 2023.11.23.
Az alvás fontos szerepet játszik mindennapi életünkben, és egy megbízható franciaágy kiválasztása kulcsfontosságú a pihentető alváshoz. Az ilyen ágyak között két gyakran választott lehetőség van a rugós és a matracos változatok. Mindkét típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, és a választás függ az egyéni szempontoktól és az alvási szokásoktól.