Világ

Puskázási botrány: 600 ezer diáknak kellett újra felvételiznie

Nincs olyan diák a Földön, aki ne ismerne legalább egy jól bevált csalási praktikát, amit bevethet a rosszabb napokon, amikor elfelejtett készülni a matek témazáróra, vagy amikor épp úgy esett be egy vizsgára, hogy szinte semmit nem tanult. Most magatokban biztosan azt mondjátok, "Neeem, én sosem csaltam", de tuti, ismertek legalább egy osztály-, csoporttársat, aki ötösre vizsgázott volna puskázásból. Na, és elsőként ti is a kis cetliket teleírós módszerre gondoltok? Pedig vannak ám ennél újabbak is!

vous - 2015.07.15.
Puskázási botrány: 600 ezer diáknak kellett újra felvételiznie

Habár szerencsére vége a vizsgaidőszaknak, a diákok pedig az iskola közelébe sem mennek, de a BBC egyik hírére felkaptuk a fejünket. Indiában újabban a vizsgákon való csalás népbetegség lett. Szinte kivétel nélkül minden iskolást érint a dolog, legyen szó általános vagy középiskoláról, illetve egyetemről. Az ázsiai országban nemrég 600 ezer, orvosnak készülő hallgatót hívtak vissza, hogy tegyék le újra a felvételi vizsgájukat. De senki ne higgye, hogy a tenyerük vagy épp a combjuk volt teleírva jegyzetekkel. Nem, ők már valami egészen profi módon csalnak.

Természetesen a szerkesztőségben soha senki nem csalt a vizsgáin. A durva sztorikat mindig a haverjától, barátjától, ismerősétől hallotta az ember, ugye?

Íme, az indiaiak legújabb puskázási módszerei:

  • Mikrofülhallgató a fülbe, szkennelő toll a kézbe és már indulhat is a vizsga. A nagy (legalábbis nagyobb) tudású csoporttárs pedig kintről már diktálhatja is be a válaszokat a fülbe.
  • A szigorú biztonsági intézkedések miatt nehéz becsempészni a jegyzeteket, tankönyveket, de mire nem jó egy rokon vagy barát, ugye? Hiszen csak a terembe kell bejutni, az ablaknál pedig vár a megfejtés.

  • Aki meg sem akar jelenni, annak is van lehetősége átmenni a vizsgán. Hivatásos "álvizsgázókkal" cserélik ki a diákok a saját tesztjeiket és szereznek könnyen jobb jegyet. Durva, ugye?
  • Természetesen azért egy-két ódivatú módszert is alkalmaznak, ilyen például a vizsgabiztosok lefizetése. 
  • A közösségi médiák ereje: egy-egy ügyesebb hallgató szívesen töri fel a vizsgaközpont honlapját, és küldi szét a lefotózott kérdéseket a kedvenc oldalakon.

Meglepődtetek, vagy ti már mind ismeritek ezeket a módszereket?

Ajánlott cikkek