Egyéb kategória

A mentális tréning ereje: érezd meg az elméd hatalmát!

A mentális tréning kifejezés elsőre furcsának hathat, hiszen két egymástól távol álló fogalom keveredéséből született. A mentális szó hallatán egy intellektuális téma, probléma, kérdés jut eszünkbe, tehát amiről beszélünk, az intellektuális vonalon történik. Ezzel szemben a tréning szó hallatán, fizikai edzés, erősítés jut eszünkbe, amit azért végzünk, hogy testünket erősebbé, ellenállóbbá tegyük.

vous - 2019.05.21.
A mentális tréning ereje: érezd meg az elméd hatalmát!

Mi a mentális tréning?

Azonban jobban belegondolva, a két fogalom nem is áll olyan távol egymástól. Amennyiben elfogadjuk, hogy “edzést” nemcsak fizikai síkon végezhetünk, tehát elménk, gondolatink, akaratunk is edzhető, azzal a szókapcsolat is azonnal értelmet nyer.

A mentális tréning a sport egyik velejárója, ugyanakkor öntudatlanul csak egy bizonyos szintig fejleszthető. Bizonyos helyzetekben (például a versenydrukk leküzdéséhez) már ennél komolyabb, nagyobb odafigyelést igénylő tréninget kell végeznünk.

brain-1787622_1920

brain-1787622_1920
Forrás:
pixabay

Lássuk tehát az alapokat!

Képzeljük el, hogy egy tisztáson vagyunk, ahol a derékig érő fűben sétálunk. Amint átkeltünk a tisztáson forduljunk meg, és nézzük meg a csapást, amit magunk után hagytunk. Ezt a gyakorlatot ismételjük meg egy héten át minden nap. Egy kicsi kreativitással és képzelőerővel ez nem jelenthet problémát. Mit gondolsz, mit látsz majd, amikor a hét utolsó napján hátratekintesz elképzelt sétád végén? Bizony, egy már ismerős, járt utat. Ez a tréninged eredménye! A mentális tréning lényege éppen ez. Új, eddig nem látott vagy ismert “utakat” bejárni képzeletben. Ezzel kondicionálhatjuk magunkat arra, hogy a későbbiekben olyan akadályokat is leküzdhessünk, amik most még átléphetetlennek tűnnek!

A cikk folytatását a sport4you.hu oldalán lelitek.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.