Otthon

A laminált padló lerakásának fortélyai

Szeretjük a laminált padlót, mert könnyen kezelhető, mutatós, számtalan változatban készül, így könnyen meg tudjuk találni a nekünk megfelelőt. Lerakása nem igényel különleges szaktudást, akár házilag is kivitelezhető, ha körültekintőek vagyunk.
vous - 2023.01.26.
A laminált padló lerakásának fortélyai

Laminált padlót bármelyik évszakban beépíthetünk, akár télen is, ezért érdemes megismerkedni a lerakás alapjaival.

Szakszerű előkészítés

Ha szőnyegpadló vagy régi padozat van a helyiségben, azt érdemes eltávolítani. Akkor lesz szép a laminált padló, ha teljesen sík felületre helyezzük. Ezt esztrich betonnal tudjuk a legkönnyebben kialakítani, ráadásul száradási ideje is rövidebb, persze a technológiától és a rétegvastagságtól függően.

A laminált padló kiválasztása

Mérések alapján számoljuk ki az anyagszükségletet, de mindig vegyünk körülbelül 5-10%-kal többet a leeső darabok miatt.

A szállítást csak néhány nappal a lerakás előtt kérjük, és egyből abba a helyiségbe tegyük a laminált padlót, ahol a lerakás történik. Legalább két napra lesz szükség, amíg a lapok a belső hőmérsékletet átveszik, így nem kell később méretváltozással számolnunk.

Lerakás lépésről lépésre

A portalanított felületre először helyezzük fel a párazáró fóliát átfedéssel, a széleken a falra felhajtással. Erre kerül a megfelelő padlóalátét, attól függően, hogy padlófűtésre, lakótelepi lakásba vagy családi házba kerül.

Lerakásnál a helyiségben körben és a küszöbnél hagyjunk ki dilatációs hézagot, az utóbbinál a burkolatváltó profil eltakarja majd. A lapok illesztésére gumikalapáccsal először hosszában, majd keresztben rásegíthetünk. A csöveknél speciális kialakítás szükséges, amiben a lyukfűrész segíthet minket.

A munkára a koronát a szegélyléc elhelyezése teszi fel: a fal típusától függően csavarozással vagy ragasztással végezhetjük el a műveletet.

Ajánlott cikkek