Otthon

Trükkök kutyagazdiknak, hogy ne legyen sáros a lakás, ha kint és bent is mászkál a kutyusunk

Ahol a kutyák családtagok, ott ősszel bizony folyamatosan koszolódik a lakás a sok sár miatt, amit kutyusok behordanak a házba. Bevethetünk néhány trükköt, hogy négylábú barátaink számára is biztosítsuk a mozgást, és a lakás se sárdarabokkal tarkított akadálypálya legyen.
vous - 2022.10.13.
Trükkök kutyagazdiknak, hogy ne legyen sáros a lakás, ha kint és bent is mászkál a kutyusunk

Ahogy kezdetét veszi az őszi időszak, egyre többen tapasztaljuk, hogy már el sem tesszük a seprűt és a lapátot, mert naponta többször is szükséges a bejárat környékének tisztán tartásáról gondoskodni. Még rosszabb, ha a szobákba is bejut a sár, ekkor a szőnyegek takarításához már több eszközre és időre van szükségünk. Különösen sok figyelmet követel az őszi sárszezon a kisgyerekesektől és a kutyatartóktól, akiknél az apró cipők és tappancsok előszeretettel mászkálnak ki a házból, majd be, komoly koszmennyiséget juttatva ezzel a benti élettérbe.

Jöjjön néhány trükk, hogy az ősz sokkal inkább a társasozásról és a forró teával a kezünkben történő olvasásról szóljon, mintsem a folyamatos takarításról.

Lábtörlő minden mennyiségben

Természetesen, mindenkinek van egy lábtörlője. Azonban az esős időben ez gyakran kevésnek bizonyul, hiszen gyorsan vizes és koszos lesz, arról nem is beszélve, hogy a gyerekek és a kutyusok csak fél lábbal érintik, a többivel az előszobában lépkednek. Érdemes ősszel előkapni még egy-két lábtörlőt, amiket az ajtó elé és mögé is elhelyezhetünk, vagy leteríthetjük velük az előszobát, a bejárattól nyíló folyosót. 

Cipőtartó tálca

Ha a sáros lábbeliket egy tálcára helyezzük, legalább egy helyre hullanak a sárdarabok, és elég innen lesöpörni őket. Télen pedig remek lesz ugyanez az eszköz a latyakos csizmák alá. 

Nincs fű, nincs sár

A sár kérdést kezelhetjük rögtön a probléma gyökerénél is, az udvaron. A legnagyobb sár ott keletkezik, ahol nem elég sűrű a növényzet. A nyáron kiégett, elgyengült fű nem tudja felszívni a nagy mennyiségű esővizet, és a szálak között vizes marad a föld. 

Papp Ákos pázsitszakértő elmondta: „Ősszel rengeteg kutyatulajdonos azzal keres meg minket, hogy a kutya bundája csupa kosz lesz, és behordja a sarat a házba. A műfű burkolat segítségével ezt meg tudjuk szüntetni, mert az élethű pázsit alá murvaréteget terítünk le, a murva és a minőségi, holland szálakból készült műfű pedig meggátolja a sárképződést.” 

Papp Ákos, a Holland Pázsit szakértője

A kutyatartók másik ellensége: a folyamatos ásás

Akkor is keletkezhet sár a családi házak udvarán, ha nyáron a világ minden vizét kilocsoltuk, nyírtunk, gyomláltunk naphosszat, és tökéletes volt a gyep. Ugyanis, ahogy ezt minden kutyatartó megtapasztalta már, a kutya kiássa a növényzetet, nedves földet és gödröket hagyva ezzel maga után. Ez a másik probléma, amit egy minőségi műfűvel kiiktathatunk.

„A kutyusok azért nem ásnak a műfüvön, mert nem érzik a számukra érdekes szagokat, így nem kapcsol be náluk ez az ösztön. Nehezen tudtam ezt először elképzelni, de aztán láttam a saját kutyusunkon, Hörbin, és a tíz év alatt számtalan kutyás ügyfelünk is ugyanezt igazolta vissza meglepetten: abbamaradt az ásás” – fejti ki Papp Ákos. 

A Holland Pázsit szakértője hozzátette, hogy ugyanezen okokból a vakond vagy a pocok sem fogja tönkretenni szorgos tevékenységével a pázsitot.

Ami pedig a kutyapisit és a kutyagumit illeti, a műfű az előbbit ugyanúgy elvezeti, mint az esővizet, az utóbbit pedig könnyen le lehet emelni róla, nem süllyed be a szálak közé, mint a hagyományos fű esetében. 

A gondozásmentes műfűvel ráadásul a tavasztól kora őszig tartó fűnyírást és locsolást is kiküszöbölhetjük, ami az egyre változó éghajlat miatt komoly anyagi megtakarítást jelent, a felszabaduló időt pedig hasznosabban vagy épp pihentetőbben is el tudják tölteni a kerttulajdonosok. 

Kis odafigyeléssel és néhány trükkel kellemesebbé tehetjük családunk számára az őszi időszakot, még akkor is, ha a sok eső miatt sár alakul ki.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
Otthon
4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
vous - 2022.11.28.
A folyamatosan dráguló ingatlanpiac bizonytalanságai miatt a bérlakások iránt évről-évre folyamatosan növekszik a kereslet, ezzel párhuzamosan a kiadó lakások száma is egyre nagyobb. A lakástulajdonosok számára ugyanis jól fizető, passzív jövedelemszerzési lehetőséget jelent, ráadásul minimális befektetéssel egy felújítás többszöröse jöhet vissza egy jó állapotú lakás bérleti díjából. A számos előny persze csak a jéghegy csúcsa.