Világ

Víz, edény, fedő és sok-sok ötlet – Így készülnek a legjobb ételek

Gőzötök sincs, mit főzzetek, ráadásul hogyan tudnátok azt egyszerűen elkészíteni? Megmutatjuk. Csak víz, egy edény és egy fedő kell hozzá. Meg persze sok ötlet és ihlet! Higgyétek el, az étel nem csak pirítva, sütve és főzve jó.

vous - 2015.06.24.
Víz, edény, fedő és sok-sok ötlet – Így készülnek a legjobb ételek

A jótékony gőz

Rég tudjuk, hogy főzés közben kiáznak az ételekből a vitaminok, a főzőlevet pedig nem szeretnénk elkortyolgatni ebéd után, ugye? Viccet félretéve, a gőzölés az egyik legegyszerűbb módja, hogy újítsunk konyhai szokásainkon. Ha nincs erre eszközöd, amelyet a lábas aljába állíthatsz, akkor tegyél egy szűrőt az edényre, aztán mindenképpen fedd le, hogy ne szökjön el a gőz. Szerintem a legjobb dolog a gőzölésben, hogy nem kell mellette állni, csak az időzítőt beállítani.

Nem beszélünk zöldségeket!

A zöldségek eredeti íze fantasztikusan érezhetővé válik gőzölés hatására. Színük is megmarad, a sárgarépa rikítani fog, a karfiol hófehér lesz, a borsó zöld marad.

Aki mégis íztelennek érzi, tegyen a vízbe sót, fűszereket vagy zellert, fokhagymát, petrezselymet, így a belőlük felszabaduló aroma fogja átjárni a zöldséget vagy akár a húsokat. Az így elkészített étel tökéletesen diétás, nyáresti vacsorára kiváló, hiszen alakbarát, és segíthetünk is vele a gyomrunknak regenerálódni egy-egy grillparti után.

Forrás:
istock

Gőzölt csoki?

Ez nem egy új cukrásztalálmány, csak arról van szó, hogy a csokit a legjobb vízgőz fölött olvasztani, ahogy a legtöbb recept már javasolja is. Ha a csokoládét közvetlenül abba az edénybe tesszük, amely a tűzön van, akkor leéghet, hiába kavargatjuk. Tehát adjuk meg mindennapi csokoládénknak a vízfürdő kényeztetését, időnként pedig keverjük át az egyenletes olvadás érdekében. Ha brownie-t készítünk, a vajat olvaszthatjuk együtt a csokoládéval a gőz fölött, mesés lesz az eredmény. 

Karácsonykor pedig majd beszélünk az angol gőzölt pudingokról, amelyek így elkészítve hihetetlenül lágyak, légiesek lesznek.

Gőzgombóc, gyomrunk szerelme

Nem csak a szomszédos síparadicsomokban népszerű a gőzgombóc, a távol-keleti bölcsek is előszeretettel fogyasztanak gőzölt gombócot. Persze nem lekvárral töltik meg, hanem különböző húsos és zöldséges ragukkal, majd a speciális bambuszpárolóra helyezik. A gőzölt étel tápértéke és rostdússága megmarad, a tészta lágy lesz, könnyebben emészthető. Az összecsípett batyuk pedig remek látványt nyújtanak a tányéron – szezámolajos mártogatóssal a legfinomabbak.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
Otthon
Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
vous - 2024.04.26.
Az esztétikum, a rendezettség és a harmónia rendkívül fontos egy lakás berendezése szempontjából. Akkor tudjuk igazán jól érezni magunkat otthonunkban, ha nemcsak praktikus és kényelmes, hanem tetszetős is egyben.