Világ

Víz, edény, fedő és sok-sok ötlet – Így készülnek a legjobb ételek

Gőzötök sincs, mit főzzetek, ráadásul hogyan tudnátok azt egyszerűen elkészíteni? Megmutatjuk. Csak víz, egy edény és egy fedő kell hozzá. Meg persze sok ötlet és ihlet! Higgyétek el, az étel nem csak pirítva, sütve és főzve jó.

vous - 2015.06.24.
Víz, edény, fedő és sok-sok ötlet – Így készülnek a legjobb ételek

A jótékony gőz

Rég tudjuk, hogy főzés közben kiáznak az ételekből a vitaminok, a főzőlevet pedig nem szeretnénk elkortyolgatni ebéd után, ugye? Viccet félretéve, a gőzölés az egyik legegyszerűbb módja, hogy újítsunk konyhai szokásainkon. Ha nincs erre eszközöd, amelyet a lábas aljába állíthatsz, akkor tegyél egy szűrőt az edényre, aztán mindenképpen fedd le, hogy ne szökjön el a gőz. Szerintem a legjobb dolog a gőzölésben, hogy nem kell mellette állni, csak az időzítőt beállítani.

Nem beszélünk zöldségeket!

A zöldségek eredeti íze fantasztikusan érezhetővé válik gőzölés hatására. Színük is megmarad, a sárgarépa rikítani fog, a karfiol hófehér lesz, a borsó zöld marad.

Aki mégis íztelennek érzi, tegyen a vízbe sót, fűszereket vagy zellert, fokhagymát, petrezselymet, így a belőlük felszabaduló aroma fogja átjárni a zöldséget vagy akár a húsokat. Az így elkészített étel tökéletesen diétás, nyáresti vacsorára kiváló, hiszen alakbarát, és segíthetünk is vele a gyomrunknak regenerálódni egy-egy grillparti után.

Forrás:
istock

Gőzölt csoki?

Ez nem egy új cukrásztalálmány, csak arról van szó, hogy a csokit a legjobb vízgőz fölött olvasztani, ahogy a legtöbb recept már javasolja is. Ha a csokoládét közvetlenül abba az edénybe tesszük, amely a tűzön van, akkor leéghet, hiába kavargatjuk. Tehát adjuk meg mindennapi csokoládénknak a vízfürdő kényeztetését, időnként pedig keverjük át az egyenletes olvadás érdekében. Ha brownie-t készítünk, a vajat olvaszthatjuk együtt a csokoládéval a gőz fölött, mesés lesz az eredmény. 

Karácsonykor pedig majd beszélünk az angol gőzölt pudingokról, amelyek így elkészítve hihetetlenül lágyak, légiesek lesznek.

Gőzgombóc, gyomrunk szerelme

Nem csak a szomszédos síparadicsomokban népszerű a gőzgombóc, a távol-keleti bölcsek is előszeretettel fogyasztanak gőzölt gombócot. Persze nem lekvárral töltik meg, hanem különböző húsos és zöldséges ragukkal, majd a speciális bambuszpárolóra helyezik. A gőzölt étel tápértéke és rostdússága megmarad, a tészta lágy lesz, könnyebben emészthető. Az összecsípett batyuk pedig remek látványt nyújtanak a tányéron – szezámolajos mártogatóssal a legfinomabbak.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
Otthon
4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
vous - 2022.11.28.
A folyamatosan dráguló ingatlanpiac bizonytalanságai miatt a bérlakások iránt évről-évre folyamatosan növekszik a kereslet, ezzel párhuzamosan a kiadó lakások száma is egyre nagyobb. A lakástulajdonosok számára ugyanis jól fizető, passzív jövedelemszerzési lehetőséget jelent, ráadásul minimális befektetéssel egy felújítás többszöröse jöhet vissza egy jó állapotú lakás bérleti díjából. A számos előny persze csak a jéghegy csúcsa.