Egyéb kategória

Változik az érettségi és nehezebbek lesznek a felvételik

2017-ben megváltozik a magyar nyelv és irodalom érettségi és nehezebb lesz bejutni az egyetemekre is.
vous - 2015.11.30.
Változik az érettségi és nehezebbek lesznek a felvételik

Friss híreink vannak azoknak, akik tavasszal érettségiznek és felvételiznek. Az érettségiben a változások elsősorban a magyar nyelv és irodalom írásbeli tesztjét érintik. A gyakorlati írásbeli feladat átkerül emeltről középszintre és az érveléssel kerül párba, így ezek közül lehet majd választani – írja az Eduline. Az emelt szintű írásbeli első feladata pedig emelt szintű szövegértési és műveltségi feladatsor lesz. A szóbeli érettségiben is lesz változás, bár a tételek száma megmarad. Ennek ellenére az Ember és nyelvhasználat néven két, korábban különálló témakör összevonásával jött létre egy új témakör.

Az egyetemekre való bejutás is nehezedik. A minimum ponthatár nem emelkedik. Az alap- és osztatlan szakokon legalább 280, a felsőoktatási szakképzéseken 240 pont kell a bejutáshoz. Ennél kevesebb ponttal sem állami, sem önköltséges képzésre nem lehet bekerülni. Ám jövőre már több szakon is kötelező lesz az emelt szintű érettségi. Az orvosi, állatorvosi és jogászképzések mellett több bölcsészet- és társadalomtudományi szakon, és jó pár műszaki képzésen is kötelezővé tették az emelt szintű érettségit.

Forrás:
pixabay.com
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
Otthon
Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
vous - 2024.04.26.
Az esztétikum, a rendezettség és a harmónia rendkívül fontos egy lakás berendezése szempontjából. Akkor tudjuk igazán jól érezni magunkat otthonunkban, ha nemcsak praktikus és kényelmes, hanem tetszetős is egyben.