Egyéb kategória

Változik az érettségi és nehezebbek lesznek a felvételik

2017-ben megváltozik a magyar nyelv és irodalom érettségi és nehezebb lesz bejutni az egyetemekre is.
vous - 2015.11.30.
Változik az érettségi és nehezebbek lesznek a felvételik

Friss híreink vannak azoknak, akik tavasszal érettségiznek és felvételiznek. Az érettségiben a változások elsősorban a magyar nyelv és irodalom írásbeli tesztjét érintik. A gyakorlati írásbeli feladat átkerül emeltről középszintre és az érveléssel kerül párba, így ezek közül lehet majd választani – írja az Eduline. Az emelt szintű írásbeli első feladata pedig emelt szintű szövegértési és műveltségi feladatsor lesz. A szóbeli érettségiben is lesz változás, bár a tételek száma megmarad. Ennek ellenére az Ember és nyelvhasználat néven két, korábban különálló témakör összevonásával jött létre egy új témakör.

Az egyetemekre való bejutás is nehezedik. A minimum ponthatár nem emelkedik. Az alap- és osztatlan szakokon legalább 280, a felsőoktatási szakképzéseken 240 pont kell a bejutáshoz. Ennél kevesebb ponttal sem állami, sem önköltséges képzésre nem lehet bekerülni. Ám jövőre már több szakon is kötelező lesz az emelt szintű érettségi. Az orvosi, állatorvosi és jogászképzések mellett több bölcsészet- és társadalomtudományi szakon, és jó pár műszaki képzésen is kötelezővé tették az emelt szintű érettségit.

Forrás:
pixabay.com
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!