Egyéb kategória

Fehérje, az izmok és a fogyás legnagyobb támogatója

A mozgásnak rengeteg kedvező élettani hatása van, ám ha igazán őszinték akarunk lenni, akkor be kell vallanunk, hogy a sportot nem csak és kizárólag emiatt űzzük. Amellett ugyanis, hogy egészségesebbé tesz, az alakunkat is csinosabbá, feszesebbé és esztétikusabbá teszi. Ehhez azonban nem elég a mozgás – a táplálkozásunkat is hozzá kell igazítani.

vous - 2021.05.25.
Fehérje, az izmok és a fogyás legnagyobb támogatója

Ez pedig a nehezebbik része az egyenletnek, hiszen ma már annyi finom étel közül választhatunk, hogy nagyon nehéz hetekig, vagy akár hónapokig megállni a kísértést.

Az akaraterő pedig olyan, mint az izmok – minél többet használjuk a nap során, annál jobban kiürül a tartalékunk, ezáltal nem elég, hogy folyamatosan résen kell lennünk, a nap végéhez közeledve sokkal könnyebben csábulunk el egy finom süti vagy egy fagylalt hatására.

Mi lehet a megoldás?

A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás már önmagában is nagy segítséget jelenthet, hiszen azáltal, hogy nem csak üres kalóriával tömjük magunkat, jóval több energiánk, ezáltal jóval több akaraterőnk lesz.

Ráadásul – a gyors felszívódású ételekkel szemben – ezeket fogyasztva hosszú órákig jól lakunk, eltelünk, és nem válunk újra éhessé.

Emellett pedig ma már rengeteg olyan finomság van, amit el tudunk készíteni a “megfelelő” alapanyagokból.

Ahhoz azonban, hogy el tudjuk dönteni, mit szabad fogyasztanunk egy fogyókúra során, célszerű megvizsgálni a testünk működését és a tápanyagokat, amiket beviszünk a szervezetünkbe.

A legfontosabb tápanyagok

Egy diéta során szinte kalóriára pontosan tudnunk kell, hogy mennyi táplálékot szabad fogyasztanunk ahhoz, hogy a fogyás beinduljon, de mégse fogyjunk túl gyorsan ahhoz, hogy a bőrünk megereszkedjen.

Ehhez tudnunk kell, hogy 3 makrotápanyag létezik:

  1. Fehérje
  2. Szénhidrát
  3. Zsír

Forrás:
https://unsplash.com/photos/__QqvTI5Edc

Mindezek közül a fehérje az egyetlen, amiből nem hogy kevesebbet, de inkább jóval többet kell fogyasztani, mint amennyit egy átlag ember eszik a mindennapjai során.

A protein ugyanis nem csak az izmok építőanyaga, de a testünk második leggyakoribb anyaga is a víz után.

Ráadásul – a diéta során fennálló szénhidrátmegvonás miatt – fontos tulajdonsága még, hogy másodlagos energiaforrásként is üzemel, ami azt jelenti, hogy amennyiben nincs a szervezetünkben elegendő szénhidrát vagy zsír (vagyis az elsődleges energiaforrások), akkor a proteint kezdi el felhasználni.

Ám a fehérje jóval nehezebben emészthető, mint az előző két makronutriens, ezért egy idő után szervezetünk inkább a felesleges zsírraktárhoz nyúl, és megkezdődik a zsírégetés.

Ezért is olyan fontos a fehérje a diéta során!

Mi tartalmaz sok fehérjét?

Az alábbi élelmiszerek tartalmaznak sok fehérjét:

  • sovány húsok (pl.: csirke)
  • bizonyos növények (pl.: szója)
  • tejtermékek (pl.: túró)
  • tojás fehérje
  • halak

Ezek rendszerint 10-20% fehérjét tartalmaznak, így nem nehéz utánaszámolni, hogy rengeteget kell belőlük megenni ahhoz, hogy a diéta igazán hatékony legyen.

Itt jönnek a képbe a protein táplálékkiegészítők!

Forrás:
https://unsplash.com/photos/11jIzczjEco

A fehérje shake ugyanis mindenfajta felesleges tápanyag nélkül, tisztán tartalmazza a szükséges fehérjét.

Emellett ma már nagyon finomak is a termékek, hiszen úgy ízesítik őket, hogy szinte bárki megtalálhatja a neki tetsző ízjegyeket – ezáltal fogyaszthatóak akár desszertként is.

A fehérje a legszélesebb körben kutatott táplálékkiegészítőnek számít az egész világon, hiszen mind közül a legnépszerűbb, ezért szedése teljesen biztonságos.

Azonban fontos megemlíteni, hogy – ahogy a neve is sugallja – célszerű csak táplálékkiegészítőként tekinteni rá, amellyel az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozást egészítjük ki. Napi 1-2 shake-nél többet ezért nem ajánlott inni, hiszen az emberi szervezet és emésztőrendszer főleg a szilárd halmazállapotú táplálékra lett kitalálva.

A protein shaket célszerű reggel, illetve edzés után fogyasztani, ugyanis ekkor van rá a legnagyobb szükség!

Végezetül pedig ne felejtsd el, hogy a diétázás a fogyáshoz vezető út egyik fele! A rendszeres testmozgás akár edzőteremben, akár otthoni edzés keretében legalább olyan fontos.

Ajánlott cikkek