Egyéb kategória

„A stressz az élet sava-borsa” – eustressz és distressz határán egyensúlyozva

A címben szereplő idézet nem mástól származik, mint Selye Jánostól, aki a stressz „felfedezője”, valaha élt legnagyobb kutatója. Meglephet minket ez a kijelentés, hiszen mostanában mindenhol azt halljuk, a stressz rossz, kerülni kell. Akkor hogy lehet az élet sava-borsa?

vous - 2018.10.31.
„A stressz az élet sava-borsa” – eustressz és distressz határán egyensúlyozva

Pedig valójában a stressz nem rossz, sőt, ez tesz minket fejlődésre képes élőlényekké. A stressz elkerülhetetlen, de valójában ne is akarjuk elkerülni – nélküle szörnyen unalmas lenne az életünk. Ahhoz, hogy ezt megértsük, elfogadjuk, jobb, ha tisztázzuk, miről is van szó tulajdonképpen.

Mi a stressz?

Selye János figyelte meg, hogy az emberek és állatok sok különböző stresszingerre ugyanolyan testi reakciót adnak, ugyanaz a folyamat játszódik le bennük. A stresszinger nemcsak negatív, például sérülés, trauma, hanem pozitív is lehet: egy új kihívás, izgalom, az, ha kilépünk a komfortzónánkból. Tulajdonképpen testünk ugyanúgy reagál arra, ha megütjük a lottó főnyereményt, mintha hirtelen baleset éri a kutyánkat.

A pozitív stresszt nevezzük eustressznek, míg a negatívat distressznek – azonban az, hogy ki mit tekint jó vagy rossz stressznek, egyénenként is változik.

Például míg sokak számára egy ejtőernyős ugrás igazi eustressz, izgalmas és felemelő élmény, addig másokat még a gondolattól is kitör a frász, hogy sok ezer méter magasból a semmibe vessék magukat. Szerencsére az ilyen extrém sportok önkéntes alapon működnek, azaz könnyen elkerülhetjük őket, ha nem a mi területünk. Vannak azonban olyan stresszhelyzetek, amikkel muszáj szembenéznünk: legyen az egy iskolai vizsga, álláskeresés vagy egy szerettünk elvesztése – valószínűleg ezekkel mindannyian találkoztunk már, vagy találkozni fogunk.

Hogyan küzdjünk meg vele? Melyik stressz az igazi ellenség? A cikket ide kattintva olvashatjátok tovább >>>

Forrás:
iStock
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.