Egyéb kategória

„A romaság, ami taszít engem!” – Tehetünk az előítéletek ellen!

Magyarország Európa egyik legelőítéletesebb országa – ezen a helyzeten igyekszik javítani a Hősök Tere, amely a 3. HeroiKon konferencia után egy kampányfilmet készített. 

vous - 2017.10.26.
„A romaság, ami taszít engem!” – Tehetünk az előítéletek ellen!

Külső jegyek, különbözőnek tartott csoportokhoz való vélt vagy valós tartozás alapján bélyegzünk meg és maradunk tisztes távolságban gyakran, szinte mindannyian. Ezen a helyzeten igyekszik javítani a Hősök Tere Kezdeményezés, amely most kampányfilmet indít útjára az előítéletességről.

A négyperces videóban különböző korú, nemű és hátterű embereket kérdeznek arról, hogy

ha egy szívátültetéssel járó műtét előtt lennének, a cigány donort vagy inkább azt a kék szemű, szőkésbarna férfit választanák, akiről lassan kiderül, a saját neméhez vonzódik.

A megszólalásokból tisztán vagy rejtve mutatkoznak meg a különböző „más” csoportokhoz való tartozás előhívta előítéleteink, majd a személyek jobb megismerése után a szembesülés: saját magunkkal és a skatulyák mögötti valósággal.

Objektum doboz

Miért vagyunk előítéletesek?

A Hősök Tere társalapítója, Philip Zimbardo professzor szerint az előítéletesség kódolva van az emberben, leegyszerűsítendő a mástól mint idegentől való félelmet. Bár az evolúció során a csoportidentitás egyfajta pozitív funkcióval bír és segít minket eligazodni a világban, káros hozadéka mégis van:

felmentjük magunkat a tőlünk látszólag különböző emberek megismerésével járó szellemi és érzelmi munkától.

Ez az egyik olyan mechanizmus, amiről nincs tudomásunk, mégis eszerint működünk. És éppen ezek a tudattalan mechanizmusok vezetnek könnyen előítéletességhez. Ezért nagyon fontos, hogy tudatában legyünk annak, amikor másokról vagy akár önmagunkról előítéletesen gondolkodunk, és megkérdőjelezzük ezeket a néha automatikus gondolatokat, hogy megalapozott döntéseket hozhassunk társainkról és magunkról.

gor-nagy-maria-botrany-rasszizmus2

Én sem vagyok előítéletes Gór Nagy Máriával szemben, de… 

Én nem vagyok előítéletes, ha a 60+-os hazai celebekről van szó, de Gór Nagy Mária, gyerekek, na… ő aztán tényleg mindent megtestesít, ami miatt ezt a korosztályt és társadalmi közeget nem értjük. Rosszul hangzik mint kezdőmondat, ugye? Pedig maga Gór Nagy Mária is valami hasonlót mondott, amikor a TV2 reggeli műsorában a minap kijelentette: „Nem vagyok rasszista, de gyűlölöm az arabokat.” Akiket rögtön a terroristákkal is azonosított, ha már. Hadd szóljon!

A Hősök Tere számára készített, reprezentatív GfK kutatásból kiderül, hogy van ellentmondás abban, hogy hogyan gondolkozunk és cselekszünk: amikor másokról van szó, akkor 10-ből 8-an (78%) azt gondolják, hogy könnyen tévednek, akik elhamarkodottan ítélnek. Viszont amikor az első benyomásokról van szó, akkor 10-ből 4 (42%) válaszadó szerint nem csal az első benyomásunk.

Tehát hiába gondoljuk azt, hogy az elhamarkodott ítélkezés téves, mégis így cselekszünk. A Hősök Tere szerint ilyenkor érdemes benyomni egy pillantra a „stop” gombot, és átgondolni, mi alapján alakítottuk ki a benyomásainkat és kicsit jobban utánajárni további információknak.

Ugyanakkor a jó hír az, hogy a válaszadók háromnegyede (74%) szerint az emberek képesek megváltozni és jó irányban fejlődni.

A kampányfilmen túl

A Hősök Tere elsősorban középiskolai tanároknak szóló, elméleti és gyakorlati elemeket is tartalmazó tréningje az előítéletesség csökkentéséről szóló modullal bővült. Az eddig a bámészkodóhatás pszichológiáját és a fix (fixed), illetve a növekvő (growth) mindset közötti különbségeket, valamint utóbbi elsajátításának módjait tanító egynapos oktatásokon eddig több mint 1500 pedagógus vett részt az ország számos pontjáról.

Gyakran sztereotípiákat használunk, hogy dönthessünk és így sokszor előre ítélkezünk másokról, ami gyakran tévútra visz minket. Mi épp ezért szeretnénk megmutatni, milyen más kapaszkodóink vannak az életben az előítéletes érzések helyett.

Ebben segít nekünk a Young & Rubicam és az MEC, két olyan szervezet, akik számára nem volt kérdés az együttműködésünk. Élmény velük együtt dolgozni” – mondta Orosz Györgyi, a Hősök Tere ügyvezetője.

„Mindjárt hányok tőled”

„Három ember él tetovált szemgolyóval Magyarországon. Csirmaz Péter az egyik. 25 évesen több életveszélyes testmódosításon van túl. Első piercingjét 15 évesen csináltatta. Nem szoktam ismeretlenül ítélkezni mások felett, de a Petivel való találkozástól, bevallom, tartottam egy kicsit” – írta korábbi cikkében a VOUS fotósa, Zsófi.

A teljes interjút és a képeket ide kattintva nézhetitek meg.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!