Egyéb kategória

Amikor a zord külső érző szívet takar: a Tetovált Állatmentőkkel beszélgettünk

Sajnos nem minden kutya és cica olyan szerencsés, hogy nap mint nap boldogan, jó körülmények között várhatja haza a gazdiját. Rengeteg ártatlan négylábúnak csak rossz szó és bántalmazás jut simogatás és finom falatok helyett. A szerencsétlen sorsú állatok onnan várhatják a segítséget, ahonnan a fájdalom is érkezik: az emberektől. Az ő hőseiket Tetovált Állatmentőknek hívják.
vous - 2016.05.27.
Amikor a zord külső érző szívet takar: a Tetovált Állatmentőkkel beszélgettünk

Néhány évvel ezelőtt az egyik ismeretterjesztő csatornán futott a Tetkós Állatmentők című sorozat, melyben tetovált nehézfiúk segítettek bajba jutott állatokon. Nagyjából ezzel egy időben kezdték meg hasonló tevékenységüket a Budapesti Állatmentők is élükön Perédi Gergely elnökkel.

Egyetlen, ám annál nagyobb különbség volt a sorozatbéli és a magyar csoport között. A nemek aránya. „Induláskor az állás 95%-5% volt a lányok javára. Egyetlen célunk volt: minél több fiút behúzni az állatmentés világába. Bizonyos esetekben szükséges a férfiak jelenléte. A nőkön hajlamosak átnézni az állattartók” – meséli Gergely, aki először ismerősei között toborzott, akikkel a közös pont a tetoválás volt.

Honnan a név?

Miután megnőtt a tetovált férfiak száma a közösségben, a média úgy emlegette őket, mint a magyar Tetkós Állatmentőket. Ez annyira rájuk ragadt, hogy felhasználták, mikor később hivatalosan is bejegyezték a szervezetet. Nem akarták teljesen lemásolni, ezért kis változtatással a Tetovált Állatmentők név mellett döntöttek.

Kötelező a tetoválás?

Nem tetoválás alapján válogatnak embereket. Úgy is csatlakozhattok, ha teljesen szűz a bőrötök. Sokkal inkább számít az, mennyire tud valaki alkalmazkodni az egyesület értékrendjéhez, céljaihoz. A csapat sokszínű – Gergely például vegetáriánus, de vannak olyanok is, akik megeszik húst. Ugyanígy találunk tetkósokat és nem tetkósokat is. Előbbiek vannak túlnyomó többségben, hiszen tiszta vászonra a legjobb festeni. Egy ilyen közegben hamar kedvet kap az ember varratni.

Eleinte ezek a tetoválások negatív előítéleteket tápláltak. Azt hitték az emberek, az egyesület erőszakos bűnözők gyülekezete. Gyakran keverték össze őket radikális csoportokkal. Ám a mentések alatt készült fotók, videók eloszlatták a tévhiteket.

Sokan rájöttek, hogy a határozott fellépés mögött törvénytisztelő emberek állnak.

Forrás:
Tetovált Állatmentők Egyesület

Munkában a hősök

Az állatok megmentése óriási szervezettséget igényel. A csapaton belül mindennek felelőse van. Egy akciónál minimum 5-6 ember dolgozik a saját feladatkörében. Az egyesület működésének öt éve alatt jó kapcsolat alakult ki a hatóságokkal, a rendőrség is segítségükre van.

Az első lépcsőfok a mentés felvétele. Általában e-mailben vagy Facebookon kérnek segítséget az egyesülettől. Itt rangsorolják az esetet súlyosság alapján, majd elkezdik szervezni, mikor menjenek a helyszínre. Ha sürgős, akár egy órán belül is el tudnak indulni. Mindeközben egy másik ember elkezdi keresni az ideiglenes befogadót, egy harmadik pedig az orvost.

Bár a lányok igen vehemensek, sosem mennek egyedül ellenőrzésre. Sokszor lóg a levegőben az erőszak. Éppen ezért próbál minél jobban felkészülni a csapat. A bejelentőtől szoktak kérni fotót a helyszínről és leírást az állattartóról. Ezekkel, illetve rendőri jelenléttel próbálják minimalizálni a veszélyt.

Csatlakoznátok, örökbe fogadnátok?

Ha szeretnétek csatlakozni a kb. 60 főből álló, főként Budapesten és Pest megyében tevékenykedő egyesülethez, esetleg örökbe fogadnátok egy állatot, írjatok privát üzenetet a Tetovált Állatmentők Egyesület Facebook-oldalára.

Nem árt, ha a mentősnek erős idegzete van

Gergely elmesélte, melyik mentés hagyta benne a legmélyebb nyomot. „Első eseteink egyike volt, mikor egy kuvaszhoz hívtak ki minket a szomszédok. Napok óta csak annyit láttak, hogy a kutya egy épülő ház teraszán fekszik és emelgeti a fejét. Tél volt. Mint kiderült, a kedves gazdi felvitte oda, mert valami bénuláshoz hasonló betegségben szenvedett az állat – nem derült ki pontosan, mi volt ez a betegség. A kutyus nem tudott mozogni, konkrétan belefagyott a saját vizeletébe. Meleg vízzel próbáltuk felszedni a betonról. Később sajnos el is vesztettük, a veséje felmondta a szolgálatot. De rengeteg ilyet tudnék még sorolni…”

Sokáig fogják az állatok mancsát

Az egyesület nem kobozhat el állatot, ezt csak hatóság teheti meg, akik ezek után adják ki őket a Tetováltaknak. Ezután következik a legfontosabb rész, az orvosi vizsgálat és állapotfelmérés. Ha egy állatnak komolyabb beavatkozásra van szüksége, az orvosnál marad, míg rendbe nem jön. Ha esetleg szocializálni kell, olyan helyet keresnek neki, ahol megkaphatja azt a képzést, ami után örökbe adható lesz. Így nem fordul elő, hogy odakap bárkinek is.

A Facebook fontos szerepet játszik a szervezet életében. A örökbefogadók profilját, posztjait általában előre ellenőrzik, nem adják oda akárkinek a kis védenceket.

Ha minden klappol, kimennek a gazdijelölthöz is személyes beszélgetésre és terepszemlére, vagy behívják őt magukhoz, hogy barátkozzon az állattal. Örökbe adás után egy csoportba hívják meg a befogadót, ahová havonta várják a képeket, helyzetjelentéseket.

Évente nagyjából 250 állat köszönheti életét a Tetovált Állatmentőknek, akik most ünnepelték ötödik születésnapjukat. Nem kell nagy matekosnak lennünk, hogy kiszámoljuk, már jóval több mint ezer ártatlan teremtés dorombolt vagy csaholt nekik hálásan.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
Otthon
Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
vous - 2024.04.26.
Az esztétikum, a rendezettség és a harmónia rendkívül fontos egy lakás berendezése szempontjából. Akkor tudjuk igazán jól érezni magunkat otthonunkban, ha nemcsak praktikus és kényelmes, hanem tetszetős is egyben.