Egyéb kategória

„Ezekben az országokban a fiatal nőket saját családtagjaik gyújtják fel” – Dr. Lévay Bernadett plasztikai sebész égési sérült nőkön segít

Ha azt mondom, plasztikai sebészet, sokan egyből mellimplantátumokra és feltöltött ajkakra asszociálnak. Dr. Lévay Bernadett egy-egy ilyen beavatkozással nők önbizalmát adja vissza, onkológusként daganatos betegeken segít, és mindemellett önkéntesként égési sérült nőket műt elmaradott országokban. Ez utóbbiról, missziós munkájáról kérdeztem a doktornőt.

vous - 2016.08.15.
„Ezekben az országokban a fiatal nőket saját családtagjaik gyújtják fel” – Dr. Lévay Bernadett plasztikai sebész égési sérült nőkön segít

Amikor beléptem a Kékgolyó utcai Országos Onkológiai Intézetbe este nyolc óra körül, hálát adtam az égnek, hogy nem betegként és nem is látogatóként érkeztem. Egészen addig rossz érzés fogott el, amíg fel nem bukkant dr. Lévay Bernadett. Optimizmusa és pozitív kisugárzása egy pillanatig el is feledtette velem, hogy hol is vagyunk.

Mivel Bernadett épp 24 órás ügyeletben volt, nem beszélgethettünk sokáig, gyorsan a lényegre tértem. Hogyan jött a lehetőség, hogy rászoruló nőkön segítsen?

„Ez az egész missziós történet két német plasztikai sebész hölgy agyából pattant ki. Kitalálták, hogy elmaradott országokban olyan égési sérülést szenvedett nőkön segítenének, akiknek más módon nem lenne lehetősége helyreállító műtéten részt venni. 2010-ben San Franciscóban jártam egy konferencián, ahol a misszióhoz olyan önkéntes plasztikai sebészeket kerestek, akik nemzetközi szakvizsgával rendelkeznek, angolul beszélnek, és helyreállító műtéteket tudnak végezni. Előadás után megkérdezték, hogy nincs-e kedvem csatlakozni. Én pedig igent mondtam.”

600

Misszionárius leszek mindenáron

Játsszunk olyat, hogy ti mik szerettetek volna lenni nagy korotokban! Az nyer, aki a legkülönlegesebb munkára vágyott, ráadásul még meg is valósította álmait. Bocsi, nem nyertetek, mert szerintem Patay Dorottya mindnyájunknál nagyobbat álmodott. És tényleg meg is csinálta!

Korábbi cikkünket ide kattintva olvashatjátok.

Forrás:
Dr. Lévay Bernadett

Nők, akiket a saját családjuk bántalmaz

Bernadett eddig négy alkalommal vett részt missziós úton, háromszor járt Indiában, egyszer pedig Kenyában. Az utakat a Plasztikai Sebész Társaságok Nemzetközi Szövetsége által támogatott nemzetközi alapítvány, a Women For Women szervezi. Ha minden jól megy, 40-50 nőt tudnak megműteni a két hétig tartó munka során.

Ezekben az országokban a fiatal nőket saját családtagjaik gyújtják fel,

vagy sokszor saját maguk kísérelnek meg öngyilkosságot, mert férjük hűtlen, vagy mert keveslik a nők által a házasságba hozott vagyont, és meg akarnak szabadulni házastársuktól.

Ha 'pechjük van', életben marad az asszony, és nyomorékként, tele sebekkel, sérülésekkel éli tovább az életét. Persze ezt tabuként kezelik. Azt mondják, hogy felrobbant a tűzhely, és ezzel minden el van rendezve. Azt hiszik, hogy mi ezt el is hisszük… Feljelenteni nem lehet őket, hisz nincs rá bizonyíték, hogy nem így történt. Sokszor a hölgyek is csak akkor mernek róla beszélni, ha megkérjük a férjet, hogy menjen ki a vizsgálóból.”

"Ezekben az országokban a fiatal nőket saját családtagjaik gyújtják fel" -  Dr. Lévay Bernadett plasztikai sebész égési sérült nőkön segít

Dr. Lévay Bernadett

2001-ben végzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. 2007-ben általános sebészeti szakvizsgát, 2011-ben plasztikai, rekonstrukciós és égéssebészeti szakvizsgát szerzett. Rendelkezik nemzetközi plasztikai sebészeti szakvizsgával és klinikai onkológiai szakvizsgával is. Jelenleg rákos betegek fej-nyak műtét utáni helyreállításában vesz részt. 2010 óta a Women for Women humanitárius misszió önkénteseként égési sérült nőkön segít. Amatőr triatlonista, egy gyermek édesanyja.

Az esetek osztályozása

Amikor egy ilyen missziót előkészítenek, az adott országban a helyi orvosok minden lehetséges módon felhívást intéznek az ilyen hátrányos helyzetben lévő nők felé. Miután jelentkeztek a segítségre szorulók, az orvoscsoport mindennap kiválasztja azt a 6-7 nőt, akit másnap meg tudnak műteni.

Forrás:
Dr. Lévay Bernadett

„Az időszűke miatt kénytelenek vagyunk az eseteket osztályozni. Fontos, hogy csak olyan égési sérülést szenvedett nőkön tudunk segíteni, akiknek a sebe hat hónapnál régebbi, és valamilyen funkcionális zavart okoz a sérülés. Például nem tudja a száját becsukni, a szemét kinyitni vagy a karját mozgatni.”

Amikor arról kérdeztem a doktornőt, hogy a sok szörnyű eset közül ki tudna-e emelni egyet is, elmesélte, hogy volt rá példa, hogy

a férj úgy öntötte le kerozinnal az anyát, hogy az félálomban szoptatta a gyermekét. Mindketten megégtek.

Lelki megterhelés

És hogy lelkileg hogy lehet bírni a missziós szolgálatot? Bernadett szerint a munkájuknak a jó oldalát kell nézni. Azért vannak ott, hogy segítsenek, nem szabad fennakadni a látottakon és hallottakon. Ha valaki nem képes a borzalmakon felülemelkedni, nem is tudja ezt a munkát megfelelően végezni.

Forrás:
Dr. Lévay Bernadett
600

Megégett életek Magyarországon

„Mi jellemzően a másod-, harmadfokú égési sérültekkel találkozunk, és nagyobb hatékonysággal tudunk dolgozni, ha a sérült mellett lévő hozzátartozó vagy személy már megkezdte az elsősegélynyújtást, ami nem más, mint a folyóvizes hűtés és a beteg megnyugtatása” – mondja Németh Balázs, a Siófoki Mentőszolgálat dolgozója, akivel korábban beszélgettünk a hétköznapi égési sérülésekről.

A teljes cikket és a nagyon fontos információkat ide kattintva olvashatjátok el.

Ajánlott cikkek