Egyéb kategória

A monogámia az evolúció zsákutcája?

Divorced, executed, died; divorced, executed, survived, azaz elvált, kivégezték, meghalt; elvált, kivégezték, túlélte – máig emlékszem, hogy a gimnáziumi angoltanárom ezzel a rigmussal tanította nekünk VIII. Henrik király hat feleségének sorsát.
vous - 2016.01.15.
A monogámia az evolúció zsákutcája?

Olyannyira kardinális kérdést jelentett az angol király életében a nőkérdés, vagyis inkább a fiúutód kérdése, hogy még a katolikus egyházzal is szakított, csak hogy elválhasson első feleségétől, Aragóniai Katalintól. Megoszlanak a vélemények arról, ki is volt Henrik „igazi szerelme”, a nagy (királyn)Ő, de most nem a csapodár király magánéletében szeretnék vájkálni, hanem inkább a monogámia dilemmáját járnám körül.

Jobban járt volna Boleyn Anna és Howard Katalin, ha végzetes sorsuk helyett inkább párhuzamosan lehetnek Henrik asszonyai?

Hogyan és miért alakult ki a monogámia?

A civilizált és egyenlő társadalom alapja, vagy evolúciós zsákutca? Ez a kérdés komplex és érdekes, rengeteg szakirodalmi anyag foglalkozik a témával, mert az antropológusokat, szociológusokat, pszichológusokat és a biológusokat is érdekli, hogyan és miért alakul ki egy társadalomban a házasság formája – biztos válaszok azonban nincsenek.

Először is fontos figyelembe venni, hogy a Földön élő több mint 1200 emberi kultúrának mindössze 15%-a monogám, és ebbe beletartozik a keresztény kultúrkör, azaz Európa és Észak-Amerika nagy része.

Így meglepő módon egyáltalán nem olyan egyértelmű az egynejűség a világon, mint amennyire mifelénk az!

Életképesebb a poligámia?

A poligámiát elsősorban a szükség diktálja, hiszen ez elősegíti a népességszaporulatot, illetve a nemileg aránytalan területeken, ahol például a háború miatt kevesebb a férfi, több nőnek biztosít megélhetést.

Azonban a poligámiának is megvannak a hátrányai, például amikor eljön az öröklés ideje: a birtok szétaprózódhat, a hatalomért testvérháború indulhat – a török szultánok sokat mesélhetnének erről! Az evolúciós megközelítés hívei általában a poligámiát tartják adaptívabbnak – az állatvilág nagy része is ezt az életformát követi – egyszerűen azért, mert több utód születhet, így valószínűbb a faj fennmaradása is.

Ez az érvelés azonban nem veszi figyelembe, hogy az embergyermek elég sokáig függ az anyjától, ráadásul a sok feleség és utód fenntartása anyagilag elég megterhelő lehet egy férfi számára – az arab világban már a 2-3 feleség is kivételes vagyont jelent.

A másik ok, amire hivatkozva temetik a monogámiát, az a szexuális ösztön mindent átható motivációs ereje.

Azonban elfelejtik, hogy az egynejűség sem feltétlenül jelent örök hűséget: titokban vagy félig titokban minden társadalmi osztály folytatott és folytat szerelmi viszonyokat, a nemesek ágyasokat tartottak, és például az emlegetett VIII. Henriknek feleségei mellett is több szeretőjéről van tudomása a történelemnek.

Te is sorozatmonogám vagy?

Forrás:
Wikipedia

Manapság felénk leginkább ez, a VIII. Henrik-féle párkapcsolati rendszer működik – na, nem a feleségek lefejezése, hanem a sorozatmonogámia: a házasságból kikacsintgatás, aztán a társadalmilag ma már teljesen elfogadott válás és az újabb pár keresése.

Henrik ezt az áhított fiúutód megszületéséért tette, azonban ma már abban a szerencsés helyzetben vannak a nők, hogy megteremthetik saját egzisztenciájukat, így megélhetésük nem függ feltétlenül egy férfitól. Folytathat mindkét nem nyílt párkapcsolatot papírok nélkül is, és ha házasságot köt egy pár, azt szabad elhatározásból, szerelemből teheti – valószínűleg épp ezek az okok állnak a számtalan válás mögött is.

Akadnak persze ebben a kultúrkörben is monogámia-bojkottok: a mormonok az Ószövetségre hivatkozva poligámiában élnek, a hippikorszak kommunáinak felfedezhetők utódtársulatai itt-ott, és Hugh Hefner is, bár nem törvény szerint hivatalosan, de több nyuszilánnyal él együtt.

Azaz hivatalosan monogám típusú házasságok köttetnek, azonban megvan a szabadság más jellegű kapcsolatok fenntartására is. Azért a nagy többség a sorozatmonogámiát támogatja és alkalmazza, egy időben csak egy személlyel szeretne intim kötődést fenntartani, és evolúció ide vagy oda, nem utal semmi arra, hogy ez a közeljövőben megváltozna.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
Otthon
Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
vous - 2024.04.26.
Az esztétikum, a rendezettség és a harmónia rendkívül fontos egy lakás berendezése szempontjából. Akkor tudjuk igazán jól érezni magunkat otthonunkban, ha nemcsak praktikus és kényelmes, hanem tetszetős is egyben.