Életmódot váltani csak úgy lehet, ha az a bizonyos változtatás nem borítja fel rögtön az addig megszokott életet, mert ha igen, a változás túl nagy sokkot okozhat. Elbizonytalanít, keserű pillanatokat szül, veszteségnek tűnik, még akkor is, ha az a bizonyos változás szükséges az egészség fenntartásához vagy visszaszerzéséhez.
Életmódot váltani akkor lehet hatékonyan és tartósan, ha az jó érzéseket kelt, vagy legalább nem okoz kellemetlenségeket.
A Még idén! kampány jelmondata szerint csak a kisujjunkat kell megmozdítani ahhoz, hogy pozitív változásokat idézzünk elő az életmódunkban. Különösen igaz lehet ez a táplálkozás területén, ahol egy-egy alapanyagot beemelve vagy elhagyva valóban sokat tudunk tenni egészségünk érdekében. Cikkünket Henter Izabella dietetikus, a NEFI munkatársa segítette szakértőként.
A cékla például valódi ajándék lehet az étrendben – már ha szeretjük az ízét. Mert elég jellegzetes ahhoz, hogy utáljuk vagy rajongjunk érte. Egy biztos, nem hagyja hidegen az embert a cékla. Jelentős növény, és jelentősek a hatásai is.
Érbarát céklalé
Ma már kutatásokkal igazolt, hogy a cékla segíthet csökkenteni a vérnyomást, ezzel a stroke vagy szívroham kockázatát. Oka a cékla magas nitrát tartalma, NO-á alakul át, ami javítja a vér áramlását az erekben. Naponta 2-3 deci céklalé elfogyasztása segítheti a normál agyi keringést is! Az ideális testsúly elérése és a kevesebb só fogyasztás együtt csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának esélyét.
E mellett a cékla tartalmaz antioxidánsú összetevőket, amik védik az erek falát, a szöveteket. Rostjai előnyösen hatnak a vérzsír szintre.
Folsavbomba cékla
A cékla folsav tartalma is említésre méltó, várandósoknak különös fontos lehet ez az információ, hiszen a folsav fontos szerepet játszik az egészséges szövetépítésben valamint a magzati gerincvelőcső záródásban. Az időben elkezdett, szükséges folsav mennyiség előzheti meg a gerincvelőcső rendellenességek kialakulását.
Hasznosított vas
A céklát a népi gyógyászat is remek vérképzőnek ismeri, pedig vastartalma nem nagyobb, mint más növényeké. Ugyanakkor rengeteg káliumot tartalmaz, ez pedig hozzájárul a szervezet táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez. A cékla ezen felül nagyon gazdag kalciumban, foszforban, nátriumban valamint kénben is. Sok antioxidáns hatású A-, B- és C-vitamint tartalmaz. A vérre gyakorolt jó hatásait úgy éri el, hogy a szervezet jobban tudja a céklában található nyomelemeket hasznosítani, mint más növényeknél.
Íme egy igazán egészségbarát, hideg céklaleves receptje
Hozzávalók:
Elkészítés:
A paradicsomlevet a meghámozott, feldarabolt céklával valamint a fűszerekkel turmixold le, hagyd egy fél órát a hűtőben állni, amíg kicsit összeérnek az ízek. Töltsd átlátszó üvegtányérokba, díszítsd friss bazsalikommal, petrezselyemzölddel és lime-szeletekkel.
Fantasztikusan üdítő és feltölt energiával!
A cikk megjelenését a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet megbízásából a Széchenyi 2020 program támogatta.
A Még idén! kampányról tájékozódhatsz a kampány startvideójából, illetve Facebook–oldalán is találhatsz további információkat vagy csemegézhetsz életmódváltással kapcsolatos írásainkból, videóinkból.