Egyéb kategória

Így telik egy tökéletes nap a belső óránk szerint

Sokszor halljuk, hogy érdemes beállítani a belső óránkat, mert egyszerűen sokkal kipihentebben telhetnek a napjaink. A lényeg csak annyi, hogy hallgassunk a testünk szavára. De hogyan?
vous - 2015.08.04.
Így telik egy tökéletes nap a belső óránk szerint

Hogy mi is az a belső óra?

Lényegében azt jelenti, hogy a nap különböző óráiban máshogy érezzük magunkat. Egyszer energikusnak, másszor pedig kimerültnek, elvileg minden ok nélkül. Ezt igazából az agyunk irányítja, ami felelős például a testhőmérsékletünkért, az alvásért vagy a tanulási képességünkért is – tudtuk meg a Patika Magazinból.

Hogy működik?

A fényviszonyok irányítják. A kómába esett embereken végzett kutatások azt mutatják, hogy az óránk 24 órás ritmusra van beállítva, és ez a periódus folyton ismétlődik. Pontosan ezért a természetes ritmusunk felforgatása nincs jó hatással a szervezetünkre. Például, ha éjszaka dolgoztok, vagy nagyon későn kerültök ágyba, és későn keltek fel, akkor az növelheti a szív- és érrendszeri betegségek vagy a depresszió kockázatát. De a mindennapi apró cselekvéseink is következménnyel járhatnak, például meghízhatunk, nehezebben alhatunk vagy hangulatingadozásaink lehetnek.

Íme, a tökéletes nap a biológiai óránk szerint:

Reggel

5–7 óra között
A szervezetünk nekilát az előkészítő munkálatoknak, hogy legyen elég energiánk a naphoz. Az éjszakai hormontermelés befejeződik, adrenalin képződik, amely felkészít minket az ébredésre.
 
7–8 óra között
Az adrenalin fokozódik, a szívritmus gyorsul – ilyenkor nyitjuk ki a szemünket alvás után először. Nagyon fontos, hogy a minimum 6 óra alvás – tehát 6 órányi éhezés – után egy kiadós, tápláló reggelivel indítsuk a napot.
 
8–10 óra között
Ilyenkor a szervezetünk még nem készült fel teljesen a napra. Még csak tervezgessünk, végezzük el azokat az apróbb teendőket, melyek nem igényelnek erős gondolkodást.

Délelőtt

10 órára a szervezet feldolgozza a táplálékot, kezdődhet a nap! Ilyenkor fog a legjobban az agyunk, szóval ekkor érdemes például tanulni. Ha ilyenkor olvasunk valamit, arra tudunk visszaemlékezni a legkönnyebben. 11.30 körül azonban már ránk is törhet a fáradtság, mert energia-tartalékaink kimerülőben vannak. Szóval tartsatok egy pár perces szünetet a munkában!

Délután

12.30 és 14.00 között
Ekkorra már nagyon megéhezünk. Szóval ebédeljetek, és ha van rá lehetőségetek, kicsit pihenjetek le!
 
15–18 óra között
Ilyenkor vagyunk a legjobb fizikai állapotban, például kutatások bizonyítják, hogy ilyenkor kiemelkedően sok sportrekord született.

Este

19.00 körül megkezdődik a testünk felkészítése az alvásra, 22.00 és 22.30 között pedig elkezdünk teljesen lemerülni, ásítozunk és fázunk. Szóval ez csak egy dolgot jelent: a napnak vége, irány az ágy!

Ajánlott cikkek