Egyéb kategória

Kisbaba vagy állat az autóba zárva: betörhetem az ablaküveget, vagy sem?

Aggasztó a tény, hogy egyre több hír kering mostanában zárt autóban hagyott kisgyerekekről vagy állatokról. Már többször volt róla szó, hogy nem büntetendő, ha ilyen helyzetben betörjük a kocsi ablakát, hogy kiszabadítsuk a gyereket a tűző napon álló autóból.
vous - 2015.07.30.
Kisbaba vagy állat az autóba zárva: betörhetem az ablaküveget, vagy sem?

Nyáron, mikor 30 fok vagy annál melegebb van, az autó belseje 70 fokosra is forrósodhat, ami az emberi és állati szervezetre egyaránt hatalmas veszélyt jelent. A hőguta károsíthatja az agyat és más szerveket is, de halált is okozhat. Ha kisbabát vagy állatot veszünk észre bezárt autóban mindenek előtt az első, hogy értesítjük a rendőröket és a mentőket.

Nem büntetendő, ha életmentés céljából betörjük egy kocsi ablakát. Ilyenkor azt is figyelembe kell vennünk, hogy a bent lévő személy vagy állat ne legyen közvetlen veszélynek kitéve. Magunkra is ugyanúgy vigyáznunk kell.

A Btk. 23. §-ában megfogalmazott végszükség így szól: „Nem büntetendő annak a cselekménye, aki saját, illetve más személyét vagy javait közvetlen és másként el nem hárítható veszélyből menti, vagy a közérdek védelme érdekében így jár el, feltéve, hogy a cselekmény nem okoz nagyobb sérelmet, mint amelynek elhárítására törekedett”.

Legyünk figyelmesek nemcsak magunkkal, hanem másokkal szemben is – a nyári kánikulában meg aztán főleg.

Olvasd el azt a cikkünket is, amiben arról írtunk, hogy egy Batman-jelmezes kisfiú mentette meg egy kocsiba zárt kislány életét!

Kép forrása: Pixabay

Ajánlott cikkek