Egyéb kategória

Kisbaba vagy állat az autóba zárva: betörhetem az ablaküveget, vagy sem?

Aggasztó a tény, hogy egyre több hír kering mostanában zárt autóban hagyott kisgyerekekről vagy állatokról. Már többször volt róla szó, hogy nem büntetendő, ha ilyen helyzetben betörjük a kocsi ablakát, hogy kiszabadítsuk a gyereket a tűző napon álló autóból.
vous - 2015.07.30.
Kisbaba vagy állat az autóba zárva: betörhetem az ablaküveget, vagy sem?

Nyáron, mikor 30 fok vagy annál melegebb van, az autó belseje 70 fokosra is forrósodhat, ami az emberi és állati szervezetre egyaránt hatalmas veszélyt jelent. A hőguta károsíthatja az agyat és más szerveket is, de halált is okozhat. Ha kisbabát vagy állatot veszünk észre bezárt autóban mindenek előtt az első, hogy értesítjük a rendőröket és a mentőket.

Nem büntetendő, ha életmentés céljából betörjük egy kocsi ablakát. Ilyenkor azt is figyelembe kell vennünk, hogy a bent lévő személy vagy állat ne legyen közvetlen veszélynek kitéve. Magunkra is ugyanúgy vigyáznunk kell.

A Btk. 23. §-ában megfogalmazott végszükség így szól: „Nem büntetendő annak a cselekménye, aki saját, illetve más személyét vagy javait közvetlen és másként el nem hárítható veszélyből menti, vagy a közérdek védelme érdekében így jár el, feltéve, hogy a cselekmény nem okoz nagyobb sérelmet, mint amelynek elhárítására törekedett”.

Legyünk figyelmesek nemcsak magunkkal, hanem másokkal szemben is – a nyári kánikulában meg aztán főleg.

Olvasd el azt a cikkünket is, amiben arról írtunk, hogy egy Batman-jelmezes kisfiú mentette meg egy kocsiba zárt kislány életét!

Kép forrása: Pixabay

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

Ünnepi dekorációk a gyerekszobába
Otthon
Ünnepi dekorációk a gyerekszobába
vous - 2022.11.16.
A felnőtteknél talán csak a gyerkőcök várják jobban az ünnepi időszakot. Ilyenkor tehát nemcsak a nappalit és a konyhát érdemes karácsonyi díszbe öltöztetni, hiszen az ő szobájukban is nyugodtan helyezzünk el dekorációkat. Az advent kezdetétől tehát már bátran tehetsz be nekik színes díszeket, készíthettek közösen az ablakra valami apróságot, így már idejében elkezdődik és tovább is tart az ünnepi hangulat.