Egyéb kategória

„A sziámi sokkal jobb társ, mint akár egy kutya. Mondom ezt úgy, hogy 30 éve kutyatenyésztő vagyok.”

Bátran ki merem jelenteni, hogy a macskák gyönyörűek. A legnemesebb és legszebb állatoknak gondolom őket. Jól sejtitek, van macskám. Egy egyszerű (de nagyszerű) házi cirmosom, akit kismacskaként fogadtam be. De ha jobban kinyitom a szemem, és átnézek az ő óriási fülei között, akkor rájövök, hogy a világ tele van szebbnél szebb tappancsosokkal. Vágjunk is bele, és ismerjük meg a sziámi, pontosabban a thai macskákat!

vous - 2016.09.17.
„A sziámi sokkal jobb társ, mint akár egy kutya. Mondom ezt úgy, hogy 30 éve kutyatenyésztő vagyok.”

Azzal a tudattal kezdtem el dolgozni ezen a cikken, hogy felismerem a sziámi macskákat. Majd amikor jött az első kérdés Harmat Renáta tenyésztőtől, kicsit megakadtam: „Te pontosan melyik macskáról szeretnél írni? Mert ami a köznyelvben sziámi, az igazából thai macska.”

Így igaz: mindkettő a thaiföldi wichienmaat fajta leszármazottja. Az 1950-es években vált ketté a két fajta, és a régi típusú sziámit nevezik ma thai macskának. „Azonos az őse a két fajtának. A 19. század végén Thaiföldről behozott, néhány fókajegyű (ebben az esetben az erőteljesebben pigmentált foltok sötétbarna színűek – a szerk.), kék szemű macska, a thai fajta, szinte ugyanúgy néz ki most is, mint annak idején. De közben elindult egy másik tenyésztési vonal, aminek eredménye a ma sziámi macskának nevezett fajta. Főbb jellemzői közé tartoznak az extrémen vékony, elegáns, hosszú alkat; a hosszú lábak, farok, nyak és fej; valamint a nagyon rövid, finom szőr és a hatalmas fülek.” 

Különleges cicák, különleges tulajdonságokkal.

Forrás:
 Harmat Renáta

Egy macskatartó tudja a legjobban, hogy nincs két egyforma cica. Egyéniségek, határozott tulajdonságokkal és véleménnyel. Miért lenne ez másképp a sziámi cicáknál?

„Teljesen mások, mint a többi fajta – erősít meg Renáta is. – Nem csak a küllemük extrém. Hangosak, nagydumásak, aktívak, atletikusak, baromi intelligensek és ügyesek, mondhatni elég 'sűrűek', szóval aki nem szereti, hogy a macska állandóan láb alatt van, és visszapofázik, annak nem való. Egyébként hallgatnak a nevükre, és apportíroznak, sok mindenben emlékeztetnek a kutyákra, és nagyon szociálisak. Egymáshoz és az emberekhez is nagyon ragaszkodnak” – meséli további tapasztalatait.

macska

Miért imádjuk ennyire a macskás videókat? A tudomány válaszol!

Nem túlzás azt állítani, ha látunk bármilyen vicces videót az interneten, azok 90%-a macskáról készült. Lényegtelen, hogy ez már a századik ilyen felvétel, amit látunk, de még mindig jót kacarászunk rajta. A kérdés már csak az, hogy miért imádja a cicákat ennyire a net népe. Ebben a korábbi cikkünkben a fenti kérdésre kerestük a választ.

Akinek a sziámi jelenti a MACSKÁT!

Viszonylag kevés kifejezetten sziámival foglalkozó macskatenyésztő van az országban, hiszen nem sokan vállalják be, hogy ezzel a különleges fajtával foglalkozzanak. Közéjük tartozik Renáta mellett Hagyárossy Burstné Éva is, akit szintén megkerestem a kérdéseimmel: „Más fajtával nem foglalkozom, mert nálam ez a fajta jelenti a MACSKÁT, és nem tudok mást elképzelni. Ezek annyira okosak, közvetlenek, és ragaszkodóak az emberhez, hogy sokkal jobb társak, mint akár egy kutya. Mondom ezt úgy, hogy 30 éve kutyatenyésztő vagyok.”

Forrás:
www.shagio-chen.hu
Macskatartók kézikönyve

Macskatartók kézikönyve
Forrás:
Alexandra

Ennél a mondatnál nagyot dobbant a kis macskaszívem, mert #sohavégetnemérős harcnak érzem a kutyások és macskások közötti meccset. Nem jogom eldönteni a „kutya vagy macska”-vitát, és nem is szeretném. Én az állatokat szeretem. De vissza a sziámikhoz, mert Éva még mesélt róluk ezt-azt.

„Tulajdonképpen mindenkinek ajánlom őket, mert nagyon társas lények, és igazi élmény velük együtt élni. Viszont az egyedüllétet nem bírják, ezért mindig kell egy négylábú barát is nekik. Egyke macskának nem is szoktam odaadni. Kizárólag benti tartásra javaslom, egyrészt mert a kinti tartás nem biztonságos semmilyen cicának, másrészt pedig nagyon szereti és igényli a meleget, mivel kevés és rövid szőre van, aljszőrzet nélkül.

Magyarországon nem túl népszerű – teszi hozzá Éva, aki meg is indolkolja ezt a választ. – Valószínűleg azért, mert nem ismerik az emberek. Első ránézésre sokaknak nem is tetszik, de körülbelül tízből egyvalaki azonnal beleszeret.

Akinek egyszer volt ez a fajta, az garantáltan soha többet nem akar mást.

szibériai macska

„Egy kisbabát talált, és testével melegítette, míg nem érkezett segítség” – Ismerjétek meg közelebbről a szibériai macskát is!

Ti hallottatok már a szibériai macskáról? Nem is csodálkozom, ha a kérdésre nem a válasz, hiszen egy hazánkban igen ritka macskafajtáról beszélünk. Korábban megkerestünk egy hazai szakértőt, pontosabban a Tunguska Tradicionális Szibériai Macskatenyészetet. A tenyészet vezetője, Medgyesi-Tóth Boglár készségesen válaszolt minden kérdésünkre. A cikket ide kattintva olvashatjátok.

Ajánlott cikkek