Egyéb kategória

Állati jó növényvilág: Erre figyelj a vegetáriánus és vegán táplálkozásnál

Manapság rengeteg féle táplálkozási szokás és diéta áll rendelkezésre. Egyes diéták élethosszig tartó egészséget, mások fogyást ígérnek. A szénhidrát csökkentett, paleo vagy keto diétákat is lehagyva, manapság egyre népszerűbbek a vegetáriánus és vegán táplálkozási formák. Egyesek spirituális okok, miatt, mások egészségügyi indokkal hagynak fel a húsevéssel. De honnan is indult ez a hagyomány? – teszi fel a kérdést anonim olvasónk, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. A következő sorokban az ő cikkét olvashatjátok.

vous - 2022.03.08.
Állati jó növényvilág: Erre figyelj a vegetáriánus és vegán táplálkozásnál

Egyes keleti országok egészén, vagy egy részén már régóta élnek olyan emberek, akik egész életükben növényi alapú táplálkozást folytattak. India egyes részein például komoly vallási előírásoknak megfelelően, a nem-ártás elve alapján hagytak fel a húsevéssel. India ezen részein a tehenet szent állatként tisztelik, és növényi alapon igencsak változatos étrendet tudnak összeállítani. Más országok is vallások is magukévá tették a növényi étrendet, de vannak olyan területek is, ahol csak bizonyos húsfélék, például a disznóhús nem engedélyezett.

Egészségügyi okokra hivatkozva is egyre többen térnek át a vegán és vegetáriánus megoldásokra.

 A gyümölcsök és zöldségek széles skálájának köszönhetően változatos étrendet lehet összeállítani, ám pár dologra érdemes odafigyelni:

1. Mennyiség

Sokaknak, első hallásra a növényi alapú táplálkozás kevésnek tűnhet a mennyiséget tekintve, de valójában az ételek, ha jól vannak elkészítve, rendkívül laktatóak és táplálóak. Ilyen konyha például az olasz vagy az indiai. A fűszerek megfelelő használatával akár hús nélkül is laktató, az ízlelőbimbókat kielégítő menüt készíthetünk.

2. Minőség

Oda kell figyelnünk, hogy a megvásárolt növények lehetőleg frissek, érettek legyenek. Ezen felül, a jó emésztés szempontjából érdemes helyi és szezonális termékekkel dolgozni. A hajón érlelt, más országokból behozott áru megterhelheti a szervezetet, és a gyümölcsökben és zöldségekben lévő anyagok sem megfelelően szívódnak fel.

zöldség

Érdemes helyi és szezonális termékekkel dolgozni.
Forrás:
Unsplash

3. Húspótlók

Húspótlásra alkalmas készítmények már nagyon sok helyen, széles skálában elérhetők. A legnépszerűbbek a különböző szójatermékek (tofu, szójavirsli stb.) illetve a szejtán, de akik nem sajnálják az idejüket különböző hüvelyesekből is készíthetnek húspótlókat. Ha boltban vásároljuk ezeket a termékeket, a minőségre szintén érdemes odafigyelni, mert nagyon sok génkezelt, vagy valamilyen módon vegyszerezett termék is előfordul. A húspótlás szempontjából a növényi étrendet követőknek érdemes továbbá valamilyen formában pótolniuk azokat a fehérjéket és nyomelemeket, amelyek a húsban megtalálhatók. Ezzel kapcsolatban számos információ fellelhető az interneten, de táplálkozási tanácsadót is érdemes felkeresnünk.

A vegetáriánus táplálkozás tehát, annak ellenére, hogy számos egészségügyi előnnyel rendelkezik (gyulladáscsökkentés, bélpanaszok enyhítése stb.), mindenképpen odafigyelést és türelmet igényel. Ha megtanuljuk ezeket az ételeket megfelelően elkészíteni, akkor viszont garantáltan imádni fogjuk, és talán még az egészségünk is jobb lesz tőle.

Vendégszerző

Vendégszerzőket keresünk: Írj tartalmat a Vous.hu-ra!

Szívesen kipróbálnád magad a Vous szerzőjeként? Eljött a te időd! Ha van egy jó témád, dolgozd fel, küldd el nekünk, és megjelenik a Vous.hu-n!  A részleteket ITT olvashatod el!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.