Egyéb kategória

Állati jó növényvilág: Erre figyelj a vegetáriánus és vegán táplálkozásnál

Manapság rengeteg féle táplálkozási szokás és diéta áll rendelkezésre. Egyes diéták élethosszig tartó egészséget, mások fogyást ígérnek. A szénhidrát csökkentett, paleo vagy keto diétákat is lehagyva, manapság egyre népszerűbbek a vegetáriánus és vegán táplálkozási formák. Egyesek spirituális okok, miatt, mások egészségügyi indokkal hagynak fel a húsevéssel. De honnan is indult ez a hagyomány? – teszi fel a kérdést anonim olvasónk, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. A következő sorokban az ő cikkét olvashatjátok.

vous - 2022.03.08.
Állati jó növényvilág: Erre figyelj a vegetáriánus és vegán táplálkozásnál

Egyes keleti országok egészén, vagy egy részén már régóta élnek olyan emberek, akik egész életükben növényi alapú táplálkozást folytattak. India egyes részein például komoly vallási előírásoknak megfelelően, a nem-ártás elve alapján hagytak fel a húsevéssel. India ezen részein a tehenet szent állatként tisztelik, és növényi alapon igencsak változatos étrendet tudnak összeállítani. Más országok is vallások is magukévá tették a növényi étrendet, de vannak olyan területek is, ahol csak bizonyos húsfélék, például a disznóhús nem engedélyezett.

Egészségügyi okokra hivatkozva is egyre többen térnek át a vegán és vegetáriánus megoldásokra.

 A gyümölcsök és zöldségek széles skálájának köszönhetően változatos étrendet lehet összeállítani, ám pár dologra érdemes odafigyelni:

1. Mennyiség

Sokaknak, első hallásra a növényi alapú táplálkozás kevésnek tűnhet a mennyiséget tekintve, de valójában az ételek, ha jól vannak elkészítve, rendkívül laktatóak és táplálóak. Ilyen konyha például az olasz vagy az indiai. A fűszerek megfelelő használatával akár hús nélkül is laktató, az ízlelőbimbókat kielégítő menüt készíthetünk.

2. Minőség

Oda kell figyelnünk, hogy a megvásárolt növények lehetőleg frissek, érettek legyenek. Ezen felül, a jó emésztés szempontjából érdemes helyi és szezonális termékekkel dolgozni. A hajón érlelt, más országokból behozott áru megterhelheti a szervezetet, és a gyümölcsökben és zöldségekben lévő anyagok sem megfelelően szívódnak fel.

zöldség

Érdemes helyi és szezonális termékekkel dolgozni.
Forrás:
Unsplash

3. Húspótlók

Húspótlásra alkalmas készítmények már nagyon sok helyen, széles skálában elérhetők. A legnépszerűbbek a különböző szójatermékek (tofu, szójavirsli stb.) illetve a szejtán, de akik nem sajnálják az idejüket különböző hüvelyesekből is készíthetnek húspótlókat. Ha boltban vásároljuk ezeket a termékeket, a minőségre szintén érdemes odafigyelni, mert nagyon sok génkezelt, vagy valamilyen módon vegyszerezett termék is előfordul. A húspótlás szempontjából a növényi étrendet követőknek érdemes továbbá valamilyen formában pótolniuk azokat a fehérjéket és nyomelemeket, amelyek a húsban megtalálhatók. Ezzel kapcsolatban számos információ fellelhető az interneten, de táplálkozási tanácsadót is érdemes felkeresnünk.

A vegetáriánus táplálkozás tehát, annak ellenére, hogy számos egészségügyi előnnyel rendelkezik (gyulladáscsökkentés, bélpanaszok enyhítése stb.), mindenképpen odafigyelést és türelmet igényel. Ha megtanuljuk ezeket az ételeket megfelelően elkészíteni, akkor viszont garantáltan imádni fogjuk, és talán még az egészségünk is jobb lesz tőle.

Vendégszerző

Vendégszerzőket keresünk: Írj tartalmat a Vous.hu-ra!

Szívesen kipróbálnád magad a Vous szerzőjeként? Eljött a te időd! Ha van egy jó témád, dolgozd fel, küldd el nekünk, és megjelenik a Vous.hu-n!  A részleteket ITT olvashatod el!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
Világ
Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
vous - 2023.03.11.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos a méhek jelenléte a bolygónkon, hiszen ez az egyetlen rovar a világon, ami képes ételt előállítani az ember számára is, ami nem más, mint a jól ismert méz – írja Zsuzsanna, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. A következő sorokban Pálfy Zsuzsanna cikkét olvashatjátok.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.