Egyéb kategória

Melyik bogyó mérgező? Csak ezeket egyétek, ha erdőben jártok!

Ha a nyári kirándulás során erdőkbe, vaddal benőtt területekre tévedtek, járjatok nyitott szemmel, ugyanis igazán egészséges és finom növényekkel találkozhattok. Ezek nemcsak a szép természetfotók miatt szuperek, hanem a hatóanyagaik révén is. Tanulmányozzátok át, mit miről ismerhettek fel, és lakjatok jól a túra alatt! De szólunk, tényleg csak ezeket egyétek, mert a többi színes bogyó mérgező lehet.

vous - 2016.07.03.
Melyik bogyó mérgező? Csak ezeket egyétek, ha erdőben jártok!

Ha ti azok közé tartoztok, akik a tengerparti nyaralások helyett inkább a szabadban szerettek túrázni, akkor most jól figyeljetek! Ugye a kullancsszezonra már időben felkészültetek, és azt is tudjátok, melyik naptej kerüljön a hátizsákotokba?! Itt a túrakiokosunk következő része, arról, hogy melyik vadon növő növényekből csemegézhettek bátran!

Földiszeder

Fehér virágai már május-június felé éledeznek, a gyümölcsök ehhez képest csak augusztus és október között először zöldek, majd fokozatosan pirulnak, végül feketévé érnek. Kevesebb C-vitamint, de több A-t tartalmaz, mint a málna, emellett van még benne például folsav, magnézium, kálium és kalcium. Nyersen nyugodtan fogyasztható, jellegzetes, zamatos íze van. Egyetlen része sem mérgező.

Forrás:
Pixabay

Fekete áfonya

A bogyók íze kellemesen savanykás, színük hamvas, feketéskék, és július-augusztus felé érnek. Bátran fogyasszátok, csupán a magok jelenthetnek problémát, ha érzékeny a gyomrotok. Az eddigi vitaminokhoz képest itt D-vitamin is felbukkan, ráadásul antibakteriális hatással is bír. Ám semmiképp se egyétek magatokat tele fekete áfonyával, ugyanis a friss bogyók meghajthatják a hasatokat.

Forrás:
Pixabay

Húsos som

Ez a növény piros, tojásdad alakú terméssel rendelkezik, melyek augusztus-szeptember környékén érnek. Igazi C-vitamin-forrás, és karotinban is gazdag, mely a nyári barnulás elengedhetetlen kelléke. A húsos som nem mérgező, de a kékesfekete veresgyűrű som, valamint a törpe som már kerülendő növények.

Forrás:
Wikipédia

Erdei szamóca

Az erdei szamóca a sokak által ismert és kedvelt eper vadon élő őse. Virágzása május-júniusra tehető, termése, mely június-július táján érik, A-, C- és többféle B-vitamin raktára. Emellett gazdag vasban, nátriumban és kalciumban is. A szabadban, az érintetlen területeken előforduló verziója nem mérgező, de aki allergiás az eperre, jól gondolja meg az elfogyasztását! Azonban ha olyannal találkoztok, melynek termése az ég felé áll, és nem lefelé lóg, valamint sárga a virága, akkor azt ne egyétek meg! Az ugyanis a díszeper, mely enyhén mérgező lehet.

Forrás:
Pixabay

Erdei málna

Igaz, hogy az erdei málna fehér virága már május–júliusban kinyílik, termése azonban csak július végére várható. Ezek gömbölyded alakúak, nagyjából 1 cm átmérőjűek, és lehetnek pirosak vagy lilák, de még előfordulhat például fehér, sárga, akár fekete verzióban is. Bátran fogyasszátok nyersen, hiszen a mennyei íze mellett magas a vitamintartalma, van benne C-, többféle B-, valamint nyomelemek közül megtalálható benne a magnézium, a kálium és a vas. Egyik része sem mérgező!

Forrás:
Pixabay

Ha otthonra is maradt a málnából, de már nem nyersen ennétek, olvassátok el Detti isteni málnalevesreceptjét!

Ajánlott cikkek