Egyéb kategória

Így pucoljátok meg a gránátalmát profiként fröcskölésmentesen!

Ha a gyümölcsök között lenne szépségverseny, részemről a málna kerülne a dobogó legfelső fokára. Évek óta az első helyen áll, pedig az utóbbi időben megszaporodtak a trónkövetelők. A csillag alakú karambola, a lenyűgöző sárkánygyümölcs vagy a buja gránátalma is teljesen elbűvölnek. Ráadásul nemcsak szépek, hanem finomak és egészségesek is. Ebben a cikkben a gránátalma kapja a főszerepet, nem véletlenül.
vous - 2016.01.06.
Így pucoljátok meg a gránátalmát profiként fröcskölésmentesen!

Amikor meghirdettük a VOUS Facebook-oldalán, hogy egy napra ti lehettek a szerkesztők, elfelejtettük figyelmeztetni a szerkesztőség tagjait, hogy ők ne kívánjanak cikket, mert arra nem szívesen mond az ember nemet – főleg nem karácsony tájékán. Andi arra kért, írjak a gránátalma helyes kibelezéséről.

(Eszter) mindig olyan guszta képeket oszt meg az instáján róla, hogy mindig veszek egyet, hogy megegyem, aminek az a vége, hogy gránátalmavérben tocsog a konyha, és nem tudok enni belőle.

Még mielőtt a dolgok közepébe vágnék – szó szerint –, hadd meséljek egy kicsit erről a gyönyörű gyümölcsről, amely szépségével az ókor óta lenyűgözi az emberiséget. A görögök szerint egyenesen a szépséges Aphroditénak köszönhetjük az égi ajándékot, amellyel Ciprus szigetén örvendeztette meg a szegény embereket. A sokmagvas finomságot egy másik görög istennő, a termékenységet, házasságot és hűséget képviselő Héra földi megtestesítőjének is tekintették.

Héra növénye nem csak a görögöknél kapott kiemelt megbecsülést: Föníciában és Egyiptomban is vallási szertartások szereplőjévé vált. A keresztényeknél a szeretet szimbóluma lett: a szeretet almája. A festményeken nemcsak Mária, a kis Jézus kezében látható gránátalma, de a motívum az épületeken, a textileken is rendszeres díszítőelem – Magyarországon is.

A gránátalma az utóbbi időben ismét elég felkapott lett, amit nemcsak a szépségének, hanem számtalan jótékony tulajdonságának is köszönhet.

Forrás:
Hámori Zsófia

Ezek a teljesség igénye nélkül a következők:

  • A kéreg és a terméshéj bélférgek, hasmenés és vérhas ellen alkalmazható
  • A gyümölcs leve lázcsillapító, meghűlés ellen is bevethető
  • Csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét, mert jótékonyan hat az LDL koleszterinszintre, a sejtek oxidációjára és a szabadgyökök kialakulására
  • Tele van C- és K-vitaminnal (100 gramm fogyasztásával a napi C-vitamin-szükséglet 17 százalékát, a napi K-vitamin-szükséglet 20 százalékát fedezhetitek)
  • Olyan anyagokat tartalmaz, amelyek bizonyítottan rákmegelőző hatásúak
  • Rendszeres fogyasztása vérnyomáscsökkentő, csökkenti az érfalon lévő lerakódást, vérhígító hatású

Andi pedig nem hiába tart attól, hogy az egész lakás gránátalmalében úszik majd. Nemcsak a leve, hanem a terméshéj és a virág is festékanyagot tartalmaz, amelyet selyem és gyapjú festésére is használnak a mai napig.

De hogyan jussunk el a gyümölcshúsig?

A gránátalma első, de talán második ránézésre is elég bonyolult gyümölcs. A bőrszerű héj csak a kezdet, ezen belül vékony hártyák és vastagabb falú rekeszek védik a lédús gyümölcshúsba zárt roppanós magvakat. Én ezeket imádom elfogyasztani, szeretem ezt a két teljesen eltérő textúrát – kicsit olyan, mint a robbanócukorkás csoki esete, de sokan nem bírják a magokat, ők egyszerűen facsarják ki a gyümölcsöt. A neten több pucolási módszer kering, amely könnyű, gyors vagy fröcskölésmentes eredményt ígér. Íme, a három legnépszerűbb:

3. Vízben áztatás

A gránátalmát félbe kell vágni – nem hosszába, keresztbe! –, majd egy nagy tálba vizet engedni. Ha ebben fejtitek ki a magokat, nem fröccsen és nem csöpög, az tuti!

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

2. Ütögetés

A gránátalmát vágjátok ketté, ahogy az előbb is. A tál is maradhat, de most víz nélkül van rá szükség. A gránátalmát fordítsátok a vágott felével a tenyeretekbe és egy fakanállal kezdjétek ütögetni a héját. A magok kihullanak belőle – na, nem az összes!

Forrás:
Hámori Zsófia

1. Skalpolás

A kedvencem. Skalpoljátok meg a gyümölcsöt (vágjátok le a „haját”), majd a fehér rekeszek vonalát követve metsszétek be a héját. Óvatosan feszítsétek szét a gyümölcsöt, majd kezdődhet a szokásos ütögetős módszer. A hártyák és a fehér rekeszek nem ehetők, így ezeket mindig távolítsátok el! A bent ragadt magvakat kézzel, kiskanállal is kipattinthatjátok a hártyák közül. (Tapasztalat, hogy egyetlen gránátalma nem festi meg úgy a kezet, mintha egy nagy vájling meggyet magvaltatok volna, szépen le lehet mosni.)

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Érdemes a gránátalmát eleve egy nagyobb tálban vagy edényben kibontani, akkor az edény falára fröccsen a leve, bár a fenti módszerekkel ez megakadályozható. Nem lennék őszinte, ha nem írnám azt a végére, hogy a gránátalma minden pucolási módszer ellenére is macerás gyümölcs – vagy még én nem találkoztam olyan példánnyal, amelyik száz százalékosan engedelmeskedik és az összes magját azonnal nekem adja.

Nektek melyik módszer vált be a legjobban?

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Különleges szigetek Izland körül
Világ
Különleges szigetek Izland körül
vous - 2024.11.09.
Björk kétségtelenül Izland egyik ikonikus női alakja, aki világhírű énekesnőként és zeneszerzőként ismert. Az avantgárd popzene királynője nemcsak zenéjében, hanem megjelenésében és egész művészetében képviseli szülőföldje szellemiségét.

Otthon

Ragasztópisztollyal az otthoni javítás is egyszerűbb
Otthon
Ragasztópisztollyal az otthoni javítás is egyszerűbb
vous - 2025.01.16.
A barkácsolási, karbantartási feladatokat a hölgyek is meg tudják oldani, ez egyáltalán nem a férfiak privilégiuma. Függetlenül attól, hogy ki végzi el a javítást, mindenképpen szükség lesz minőségi szerszámokra, kiegészítőkre. A rögzítések és karbantartások egyik elengedhetetlen eszköze a ragasztópisztoly.