Egyéb kategória

Tesztelésre fel! Ezek a növények segítenek, hogy jobban aludjatok

Azt tudjuk jól, hogy a lakásban lévő növényeknek számtalan előnyös tulajdonságuk van, azonkívül, hogy dekorálják a teret. Az sem baj, ha a hálószobában is elhelyeztek néhány növényt – de nem mindegy, milyen fajtát. Az ideális szobanövények ugyanis segíthetnek abban, hogy nyugodtabb legyen az éjszakátok, és jobban aludjatok.

vous - 2017.08.29.
Tesztelésre fel! Ezek a növények segítenek, hogy jobban aludjatok

Miért is jó, ha szobanövények vannak a hálószobában? Többek között azért, mert javítják a levegő minőségét azzal, hogy…

  • oxigént termelnek;
  • párásítják a levegőt;
  • kiszűrik a levegőből a káros anyagokat;
  • és több közülük arra is alkalmas, hogy pihentetőbbé tegye az alvást.

De nem mindegyik! A hálószobába érdemes olyan szobanövények közül választani, amelyek…

  • éjszaka is képesek oxigént termelni; erre ugyanis nem minden növény alkalmas, ugyanis a fotószintézishez természetes napfényre van szükségük.
  • nem bocsát ki erős illatot, ez ugyanis könnyen fejfájáshoz vezet.

Milyen növények kerüljenek a hálószobába?

Anyósnyelv vagy tigrislevél

Felnőtt nevén szobai szanszeviéria egy klaszikus szobanövény, amelynek helye van a hálószobában is. Az eredetileg afrikából származó trópusi növényt a NASA is az egyik légtisztító növényként tartja számon. A szén-dioxid megkötése mellett jelentős mennyiségű benzolt, formaldehidet, illetve triklóretilént képes kiszűrni a levegőből. Nem az a kifejezetten igényes növény, a kevés fény is elég neki, locsolni elég csak akkor, amikor eszetekbe jut.

Jó, azért ne félévente egyszer legyen ez, de télen például elég havonta megöntözni. A levele és hajtása mérgező, ezért ha kisgyerek, kutya vagy cica mellett tartjátok, figyeljetek oda nagyon!

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Aloe vera

Az orvosi aloé igazi csodanövény, amelyre az utóbbi időben teljesen rákattantam valamiért. Azt képzelem, hogy sok-sok hatalmas terrakotta cserépben tartom majd őket a nem létező kertemben. Egyelőre azonban se kert, se Aloe vera, pedig a hálószobában igencsak jó helye lenne: szintén éjszakai oxigéntermelő, kiszűri a káros anyagokat, nem mellesleg 4-5 éves korától kezdve a leveleit használhatjátok gyógyászati célokra is.

A levelében található gél jó leégés esetén, kisebb sebek, aranyér, csípések kezelésére is.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Közönséges borostyán

Bár azt gondolnátok, nem az a tipikus szobanövény, nagyon jó helye van a hálóban is. Szereti a viszonylag fényhiányos zugokat, és a penészspórák nagy ellensége, így minden olyan szobába érdemes elhelyezni, ahol esélyes, hogy felüti a fejét a penész. Érdemes rendszeresen öntözni, de csak akkor, ha már a földje felszíne kicsit száraz. Az állandóan nedves talajt ugyanis nem bírja.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Ezt a cikket se hagyjátok ki: Bohém sikk – Inspirálódjatok a hippidivatból, és készítsetek makramé növénykaspót

És még valami…

Teljesen mindegy, mennyi szobanövényt tesztek a hálószobába, ne feledkezzetek meg a szoba rendszeres takarításáról, szellőztetéséről reggel és este, és tartsátok tisztán az ágyneműt.

alvas-lany-no-agy

Még több tipp a pihentető alvásért

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!