Egyéb kategória

Édes érintés és szavak – a szeretetnyelved csodás, add át, ami benned van!

Másként szeretünk mindannyian, bár ismerjük rég a szeretetnyelv kategorizálását, ennek számtalan variációját alkalmazzuk kapcsolatainkban. Úgy szeretünk, ahogy tudunk.

vous - 2020.05.11.
Édes érintés és szavak – a szeretetnyelved csodás, add át, ami benned van!

És nem csak a párkapcsolatban, MINDEN emberi kapcsolatban jellemez minket szeretetnyelvünk. Olyan, mint egy érzelmi ujjlenyomat. Talán mindenki családjában van egy nagymama, aki húslevessel fejezte kis szeretetét a többiek felé. Ő volt az, aki MEGFŐZTE a családot, akinek viaszosvászon asztalterítője mellett elcsitultak a viták, kibékültek a haragos felek, ahol megvigasztalódott az unoka, begyógyultak sebek.  Akinek kamillateája, meg a sparhelton készült fokhagymás pirítósa az, amelynek már a gondolata is meglágyítja a szíveket.

chamomile-335646_1920

chamomile-335646_1920
Forrás:
pixabay

És emlékszünk biztosan valaki másra is, egy nagybácsira, akinek mindig frissen mosott kocsija csak arra várt, hogy felberreghessen- mert az a nagybácsi volt a család örökké készenlétben lévő sofőrje, aki ezzel, így fejezte ki szeretetét a családja felé, pedig egyébként szűkszavú ember volt, morgását alig lehetett érteni, és soha nem nevetett a gyerekekre. De volt, ott volt, ugrott, ha kellett.

Meg volt és van a bohóc – aki humorral szeret

Az összejövetelek esetleges feszültségét egy pillanat alatt veszi el célzottan ügyes beszólásaival, vagy azzal, hogy a fején, a hátán, a karjain lógnak a gyerekek. Megy a móka, a csikizés, a fogócska…… ő így szeret. Mókamester üzemmódban.

És van az apuka, aki retteg, hogy baj éri szeretteit, ezért folyton túlfélt, de a lelke mindig jelen van: ő az, akinek a lábához oda lehet kuporodni és elmondani MINDENT. Ő az, aki a hallgatásával, értő figyelmével szeret.

Meg az anyuka, aki kimossa a ruhákat azonnal, súrol, mos és vasal – ő tiszta otthonnal, öblítő illattal, gondoskodással szeret. És öleléssel. Hipószagú a keze, de el nem cserélnénk semmivel azt a kezet.

És vagyunk mindannyian, akik bukdácsolunk a szeretetnyelvek között. Értjük, nem értjük, viszonozzuk valahogy. Úgy, ahogy mi tudjuk. Néha sok a másik áradása, túl sok a szó, az ölelés, túl illatos a ruha, nem tudunk már többet enni a húslevesből. Mégis tudjuk mit jelent mindez. Szavakkal ki nem fejezhető. A nyelven túli nyelv. Család. Onnan hozunk mindent és aztán visszük tovább tőlük független emberi kapcsolatainkba, a párkapcsolatokba is.

És kell egy kis idő, mire ráébred majd a párunk, hogy mi a húsleves gőzével üzenjük…. már nem haragszunk. Frissen mosott ruhával üzenjük azt, hogy szívből szeretünk és ha megöleljük, az többet ér mindennél.

Adjunk időt a másiknak, hogy megtanulja nyelvünket, és figyeljünk nagyon…. nála mit üzennek a gesztusok. Csak így érdemes.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.