Azt tudjuk, hogy naponta minimum háromszor kell ennünk zöldséget vagy gyümölcsöt. De az sem mindegy, hogy hol vásároljuk ezeket, és mennyi vegyszer éri őket. A tudatos vásárlók a vegyszermentes, hazai zöldséget és gyümölcsöt keresik, de fontos lenne, hogy a menzákon is ilyeneket kapjanak a gyerekek. Rezes Judit, a Katona József Színház színésznője is emellett kampányol.
A színésznő a Greenpeace Magyarország számára készített kampányvideóban elmeséli, hogy szerencsés, mert a családja, így az ő számára is mindig fontos volt a környezettudatosság. Mióta van egy kisfia, azóta az a legfontosabb és a legtermészetesebb, hogy az ő egészségére is odafigyeljen. Szerinte az lenne a legjobb, ha nemcsak otthon, hanem az iskolában is vegyszermentes, ökogazdálkodásból származó zöldséget és gyümölcsöt, illetve az ezekből készült ételeket kapna.
A Greenpeace azért küzd, hogy az iskolák és óvodák már 2018 végére 10%-ra növeljék a bioalapanyagok arányát. 2020 decemberéig ezt az arányt 30%-ra kell emelniük, de félő, hogy mindez csak papírra vetett szöveg marad, és nem tesznek majd semmit. Ezért kéri a Greenpeace Magyarország, hogy minél többen írják alá a petíciót.
Narancs helyett magyar „superfooddal” az őszi–téli vitaminhiány ellen
Az vagy, amit megeszel – mondják. Nézzetek csak a tányérotokra, vagy gondoljátok át, mit ettetek ma eddig. Tudjátok, honnan származik a zöldség, a gyümölcs? És biztos, hogy a gojibogyónak, quinoának vagy chiamagnak nem lenne hasonlóan értékes, de lényegesen költségkímélőbb hazai alternatívája? És azt, hogyan tudjátok a narancs, mandarin és grépfrút helyett felturbózni a vitaminraktáratokat télen? A Felelős Gasztrohős munkatársával, Vighné Boóc Judittal beszélgettünk >>>