Egyéb kategória

A 80-20-as szabály nyomában: a hosszú távú egészséghez ez a legjobb módszer

Nagyon nehéz megtalálni azt a diétát és életformát, ami hosszú távon tartható – hiszen ki akar örökre lemondani a csokiról, a chipsekről vagy éppen a cukros italokról? Nagyon kevesen vagyunk olyanok, akik erre képesek lennének, ha pedig mégis megpróbáljuk, annak gyakran óriási zabálások lesznek az eredményei. Erre lehet tökéletes megoldás a 80-20-as szabály, amit egyébként az életünk többi részén is alkalmazhatunk.

vous - 2018.04.07.
A 80-20-as szabály nyomában: a hosszú távú egészséghez ez a legjobb módszer

A 80-20-as szabály nagyjából úgy foglalható össze, hogy az esetek 80 százalékában egészségesen eszünk, és figyelünk arra, hogy mit és mennyit eszünk, a maradék 20 százalékban pedig olyan ételeket fogyasztunk, amiket szeretünk, de nem igazán egészségesek. Ez persze nem azt jelenti, hogy reggelire, ebédre és vacsorára egészségesen eszünk, aztán mellette halálra nassoljuk magunkat – de egy hónapra lebontva például nagyon hasznos tud lenni az, ha megengeditek magatoknak, hogy olyat is bűntudat nélkül egyetek, ami egyébként nem feltétlenül férne bele a diétátokba.

Azért hasznos ez a szabály, mert nem vagyunk robotok – a legtöbben képtelenek vagyunk arra, hogy 100 százalékban tartsunk egy szigorú diétát. Főleg a mai fogyasztói társadalomban nehéz ellenállni a reklámokból ránk özönlő gyorskajáknak és édességeknek.

Az sem tartható, hogy bűntudattal gondolunk bármiféle élelmiszerre, hiszen ez pedig egészségtelen kapcsolatot alakít ki bennünk az étellel és az evéssel kapcsolatban.

A 80-20-as szabály azért tökéletes, mert így előre betervezhetjük a nassolnivalókat, és így nem kell rosszul éreznünk magunkat, ha becsúszik egy-egy sor csokoládé.

Forrás:
Unsplash

A szabályt egyébként a mozgásra is lehet alkalmazni: nem egészséges, ha heti 7 nap edzünk, még akkor sem, ha komoly céljaink vannak, amiket el akarunk érni. Ha heti 5-6 napot mozgunk, az már tökéletesen elég, hiszen a pihenés legalább annyira fontos az izomépítésben és a fogyasztásban is, mint az edzés.

A legkomolyabb különbség a hagyományos diéták és a 80-20 módszer között azonban az, hogy ez nem egy időszakos fogyókúra, hanem egy életmód, ami hosszú távon könnyen tartható. Erre kéne ugyanis mindenkinek törekednie: egy egészséges életmódra, és nem rövid diétára, ami úgyis csak tönkreteszi az anyagcserénket, kiégéshez vezethet, és egészségtelen kapcsolatot alakíthatunk ki miatta az evéssel.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Minőségi és dizájnos bútorok az otthonokba, bel- és kültérre
Otthon
Minőségi és dizájnos bútorok az otthonokba, bel- és kültérre
vous - 2024.03.28.
Otthonaink berendezése mindig egy izgalmas, ugyanakkor embert próbáló, jelentős költséggel járó feladat, amely meghatározó a stílus és a kényelem szempontjából, így körültekintést, megfontolást igényel.