Test

Van értelme a heti egyszeri edzésnek? Most kiderült!

Munka, tanulás, család, barátok – ha a nap 30 órából állna, akkor sem lenne elég időnk mindenre és akkor még az edzést nem is említettük. Legtöbbünknek problémát okoz beiktatni a heti rendszerességű mozgást és már annak is örül, ha hétvégén egyszer el tud menni futni. De egyáltalán, megéri ennyi miatt elindulni? 

vous - 2022.01.15.
Van értelme a heti egyszeri edzésnek? Most kiderült!

Az életmódváltáshoz a kulcs elsősorban a helyes étkezésben és a rendszeres mozgásban rejlik, de aki korábban nem sportolt egyáltalán, annak heti egy alkalom is kimerítőbb lehet, mint gondolnátok. Így voltam ezzel én is, amikor évekkel ezelőtt megvettem az első fitneszbérletem, és mindössze heti egyszer jártam le egy csoportos aerobikórára, aztán vártam a csodát. Ami nem jött. Szóval, ha engem kérdeztek, heti egy edzés semmire sem elég, de van rá tudományos válasz is, ami sokkal megnyugtatóbb.

Ha ti is azok közé a hétvégi hősök közé tartoztok, akik miután végigszenvedték a hetet egészséges kajákon, de csak hétvégén járnak el edzeni, jó hírünk van számotokra, mivel kiderült, hogy nem a mennyiség, hanem a minőség számít.

A JAMA kutatása alapján ugyanis bebizonyosodott, hogy azok, akik betartják a hivatalosan előírt heti 150 perc közepes intenzitású, vagy 75 perc magas intenzitású mozgást, 30%-kal kisebb eséllyel halnak meg szívelégtelenségben vagy rákban, mint azok, akik egyáltalán nem mozognak.

Az pedig, hogy ezt a mennyiséget hat napra lebontva végezzük, vagy egy hétvégén behozva szenvedjük végig, egyáltalán nem számít. Végkövetkeztetés: valamennyit mozogni mégiscsak jobb, mint semmit nem mozogni.

Ennek ellenére ha ránk hallgattok, inkább osszátok be az edzéseiteket: ha egész héten nem csináltok semmit, majd utána több mint egy órán át terhelitek az ízületeiteket, annak könnyen sérülés lehet a vége. Arról nem is beszélve, hogy a lustaságon kívül más kifogásotok nem igazán lehet a rendszeres mozgás ellen: napi 20 percet mindannyian tudtok rá szánni. A szakértők szerint is az a legjobb, ha valamennyit minden nap mozogtok – ebbe beletartozhatnak az olyan alacsony intenzitású edzések is, mint a jóga vagy a pilates, de akár még a lépcsőzés vagy a hosszabb séta is.

Ajánlott cikkek