Test

5 sport, amihez az ősz a legideálisabb időszak

Az ősz és a vele járó változékony, hűvös idő könnyen kedvünket szegheti, ha szabadtéri sportolásról van szó. Ennek azonban nem kell törvényszerűnek lennie, hiszen a nyárhoz hasonlóan tucatnyi mozgásforma végezhető a szabadban ősszel is. Sőt, a hektikus időjárás okozta kedvetlenségeket hamar felválthatja a lelkesedés, ha sikerült elindulnunk – a nagy meleggel szemben ugyanis az alacsonyabb hőmérséklet könnyen fokozhatja a teljesítményünket, ami sikerélményhez vezet.
vous - 2023.10.27.
5 sport, amihez az ősz a legideálisabb időszak

Néhány dologra azonban érdemes éppen a hűvös idő miatt odafigyelni. Cikkünkben megnézzük ezeket, és hozunk néhány olyan mozgásformát is, melyekre kifejezetten alkalmasak az őszi hónapok.

Milyen hatással van a rendszeres sport a szervezetünkre?

Köztudott, hogy a rendszeres mozgás jótékony hatással van az egészségünkre, így érdemes legalább heti kétszer, de inkább háromszor beiktatni az életünkbe valamilyen sportot. A rendszeres edzés csökkenti a szív-, és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Jótékonyan hat a szív és a tüdő teljesítőképességére, erősíti az immunrendszerünket, segít megőrizni az alakunkat és támogatja a mentális egészségünket. Az otthoni munkavégzés elterjedése óta még inkább fontos, hogy időt szánjunk a heti többszöri edzésre és karbantartsuk a testünket, lelkünket egyaránt.

Mire figyeljünk, ha ősszel a szabadban sportolunk?

Azzal, hogy nyárból őszbe fordul az idő, nem fontos változtatni a heti edzéstervünkön, néhány dolgon azonban mégis érdemes módosítani. Első lépésként vegyük figyelembe az alacsonyabb és napközben is nagyobb ívet leíró hőmérsékletet. Míg napközben akár 20 fokos idő is lehet, addig a reggeli órákban 5 fokra is lecsökkenhet a hőmérséklet, így okos, ha erre figyelve választjuk ki az adott napi edzőszettünket. Az öltözet mellett szánjunk időt a bemelegítésre is. Ez nyáron sem elhanyagolható, viszont a hidegebb időben hosszabbra kell nyújtani: minimum 15 percet szenteljünk a bemelegítő gyakorlatoknak.

Ahogy megyünk bele a télbe, egyre korábban sötétedik és romlanak a látási viszonyok is az utakon, ezért az őszi hónapokban jól jöhet egy fényvisszaverő mellény, egy hátizsák, különböző kiegészítők és szükség esetén egy jelzőlámpa is.

Továbbá a folyadékpótlásról és a vitaminok, ásványi anyagok pótlásáról se feledkezzünk meg! Az immunrendszerünk mellett ügyeljünk az ízületeink védelmére, illetve L-karnitin szedésével fokozhatjuk a teljesítményünket is. Érdemes időt szánni még a változatos táplálkozásra is, amivel szintén támogathatjuk az immunrendszerünket, nehogy ledöntsön a lábunkról az ősz adta hideg idő.

5 sport, amihez az ősz a legjobb évszak

Az ősz nem sokban tér el a nyártól a sporttípusok tekintetében, viszont van néhány olyan mozgásforma, amit ősszel kellemesebb lehet végezni, mint a nyári forróságban. Ezek közül hoztunk most ötöt.

Túrázás

A túrázást ugyan klasszikus értelemben nem szoktuk sportnak nevezni, mégis jól beilleszthető a listába, hiszen úgy mozgatja át az egész testünket, hogy azt igazából észre sem vesszük. Aki szokott túrázni, tudja, hogy milyen izomláz jelentkezhet egy-egy komolyabb táv után. Kezdőként választhatunk rövidebb szakaszokat, inkább sík terepen, de ha kellően edzésben vagyunk, jöhetnek a komolyabb távok és a szintkülönbségek is. Akár egy teljes napot is rászánhatunk, hiszen akár családdal, akár barátokkal is remek időtöltés lehet.

Futás

Futni vagy szeretünk, vagy utálunk. Kevesen kerülnek a skála közepére. Ha szeretjük ezt a mozgásformát, akkor az egyik legjobb választás ősszel, hiszen az öltözetünk variálásával jól tudunk a hűvösebb és melegebb időhöz is alkalmazkodni. A réteges öltözködés nagy segítség lehet, főleg abban az esetben, ha nem a teljes távot töltjük futással. Ha futópályán futunk, gyakori, hogy oda vagy haza gyalogolunk, esetleg autóval vagy tömegközlekedéssel megyünk. Ilyenkor több ruhára lehet szükség, mint futás közben.

Biciklizés

A kerékpározás is remek sport lehet ősszel. A legjobb pedig az, hogy nem is feltétlenül kell edzésidőt beiktatni. Mehetünk biciklivel munkába, baráti találkozóra, megbeszélésekre és szinte bárhová. Csupán azt érdemes átgondolni, hogy az öltözetünket hogyan oldjuk meg. Hétvégén pedig összeszedhetjük a barátainkat vagy biciklire ültethetjük az egész családot, és együtt szebbnél szebb helyeket bejárhatunk. A sport önmagában is kellemes időtöltés, de két keréken még élvezetesebb lehet.

Jóga

Elő a jógamatracot és indulhat a napi mozgás! A jógában többek között az a jó, hogy nincs helyhez és időhöz kötve. Persze járhatunk csoportos órákra, ahol van némi megkötés, de ha ezen túllendülünk és saját csapatot szervezünk, vagy egyedül vágunk bele, tényleg bárhol végezhető és a hűvösebb idő sem fog az utunkba állni. Elég egy kényelmes, meleg felső, hosszú jóganadrág és egy zokni. Ha ezek megvannak, élvezhetjük akár a Margitsziget, akár a Balaton-part nyugalmát.

Foci

Igazából szinte bármelyik labdajátékot idevehetnénk, hiszen bármely csapatsport végezhető ősszel, és a társaságot is egyaránt összehozzák. Legyen szó munkahelyről vagy barátokról, rúgni a bőrt remek időtöltés. Ősszel pedig éppen kellemes az idő ahhoz, hogy ne izzadjuk túl magunkat, de még nincs annyira hideg, hogy terembe kelljen vonulni.

Bármelyik edzésformát is választjuk őszre, figyelünk oda az egészségünkre, mert a változékony időjárás könnyen becsaphat minket és megfázáshoz vezethet. Ne felejtsünk el jól felöltözni, szükség esetén további rétegeket vinni magunkkal és figyelni a vitaminokra, valamint az étkezésre. Ha meg szeretnénk lovagolni az ősz adta teljesítményjavulást, akkor pedig nyugodtan szerezzünk be különböző étrend-kiegészítőket, például L-karnitint, mely természetes módon segít a szervezetünknek az aktívabb mindennapok érdekében.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.