Test

Hogyan fogytam le 40 kg-ot?

Sokakban felvetődhet a kérdés, mi lehet a kulcs a fogyáshoz? Vajon mi az a Szent Grál, ami végre segít elérni a vágyott számokat a mérlegen? – teszi fel a kérdést Anett, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. A következő sorokban Zadravecz Anett cikkét olvashatjátok.

vous - 2022.03.02.
Hogyan fogytam le 40 kg-ot?

Nem, sajnos nem a számok átmatricázása lesz a válasz. De tovább megyek, még csak nem is egy szuper diéta, amit ha elkezdesz, csak úgy szaladnak a kilók!

Hadd mutatkozzam be: Anett vagyok, 29 éves és a tavalyi évben pedig leadtam csaknem 40 kilót.

Biztosan ismeritek azt az érzést, amikor már elegetek van mindenből, amikor semmi nem úgy alakul, ahogyan azt TI szeretnétek, itt fáj-ott fáj, vagy éppen folyton az a rohadt rossz kedvűség környékez meg… Egyszerűen nem érzitek magatokat kényelmesen a saját testetekben. Velem ez volt. Hosszas tépelődés után végre eldöntöttem, kattant a fejemben valami, és a kezembe vettem az irányítást. Egy sor egészségügyi panasszal a hátam mögött 2021. év januárjában elkezdtem változtatni. Tavaly, az év első napján 106 kg voltam, ma 70 kg.

Hogy mi vezetett odáig, hogy az életem fenekestül felfordult? Elárulom, de kapaszkodjatok, mert az út nem lesz könnyű, de még csak egyszerű sem!

Mint minden történet, az enyém is rendelkezik előzménnyel. Sosem voltam vékony gyerek, mindig is kilógtam a sorból. Tipikus duci kislány voltam, akinek idővel céljává vált, hogy lefogyjon. Mindent kipróbáltam. Lehetett az őrült fogyókúra, valami hirtelen ötlettől vezérelt sport, kipróbáltam. Ahogyan az várható volt, sosem jártam hosszútávon sikerrel. Egészen a tavalyi évig.

Végre eljutottam odáig, hogy tudatosan, magam miatt akartam lefogyni. Tudtam, az egészségem csak úgy állítható vissza, ha életmódot váltok.

Jó pár hónapig bújtam az életmódváltásokról, tisztító kúrákról és tudatos létről szóló írásokat. Tényleg nagyon sokat olvastam, kutattam, rengeteg oktató videót néztem külföldi és magyar oldalakon egyaránt, sok Youtube-videót, podcastot hallgattam munka előtt, után, és nem utolsósorban sorra olvastam az érdekesebbnél érdekesebb könyveket.

Zadravecz Anett

Forrás: Zadravecz Anett

 

Ha magad miatt változol, sikerrel fogsz járni. Bizony. Végre nem mások miatti megfelelés volt az indok, hanem a saját jólétem. Elkezdtem befelé figyelni, magamat helyeztem a középpontba. Orvosi felügyelet alatt böjtölni kezdtem, ami olyan pozitív hatással volt rám, hogy nem volt kérdés, csakis olyan életmód jöhetett hosszútávon szóba, ami a böjt alatti folyamatokat imitálja… és hát ez volt a ketogén diéta.

Figyelem: a diéta nem mindenkinek való, és szakember segítsége szükséges ahhoz, hogy valóban eredményes legyél!

Ám, ha azt hiszed, most megkaptad a választ arra, hogyan tudsz te is lefogyni, sajnos rossz hírem van. Ahogyan minden ember más, mindenkinek más és más válik be. Nekem az alacsony szénhidrát bevitel és a cukros ételek megvonása. Nem univerzális a fogyáshoz vezető út. Valaki légzéstechnikával, valaki crossfitt edzésekkel, valaki pedig egyszerűen a vacsora kihagyásával fogy le.

A titok: magad miatt tedd.

Ne mások miatt, ne külső kényszerből, hanem azért változtass, mert TE akarod. Ezek után pedig találj rá arra az egészséges életmódra, ami hozzád passzol.

Én is nagyon nehezen, sok szabályozással, sok mentálisan nehéz nappal – néha értetlen pillantások kereszttüzében -, sok megterhelő akaraterő próbával és rengeteg pozitív visszajelzéssel teli időszakkal a hátam mögött értem el, hogy végre önmagam lehetek. Nem azért, mert M-es ruhákat hordhatok, sokkal inkább azért, mert megbékéltem önmagammal és azzal a lánnyal, aki mindig másoknak akart megfelelni.

Onnantól kezdve, hogy elfogadtam magam, tényleg minden könnyebben ment. Én voltam a saját testem ura, ÉN voltam az, aki döntéseket hozott, nem pedig a rossz beidegződések, a falánk percek, a sürgető időhiány vagy éppenséggel a stressz. Eljutottam odáig, hogy magát rejtegető félénk nő ma már nem fél eljárni az edzőterembe, vagy megmutatni magát fürdőruhában, még akkor sem, ha bizony a tökéletességtől messze jár még az a test. De tudjátok mi? Én így szeretem. Mert az enyém.

Ajánlott cikkek