Egyéb kategória

Csak napi 10 perc mozgásra van időtök? Dicsérjétek meg magatokat! – máris többet tettetek, mint aki semmit sem sportol

Október elején egy fiatal lány egy igazán motiváló cikksorozatot küldött be, méghozzá a vendégszerzői felhívásunkra. Petra saját történetét mesélte el arról, miért éri meg elkezdeni mozogni. Az első rész után jön a folytatás, Csokit vagy csalunk napunkon Steiner Petra cikkét olvashatjátok arról, hogyan szeressétek meg a mozgást.

vous - 2016.10.31.
Csak napi 10 perc mozgásra van időtök? Dicsérjétek meg magatokat! – máris többet tettetek, mint aki semmit sem sportol
A tükörből visszanéző idegen feneke hatalmas volt, a hasán zsírpárnák dagadtak – Elkezdtem mozogni, és megérte!

A cikk első részét se hagyjátok ki!

"Számos recept létezik ahhoz, hogy tartósan rábírjuk magunkat az aktív testmozgásra, ami nemcsak abból áll, hogy ütemesen a szánkhoz emeljük a finom falatokat. Azonban hiába a sok ötlet, ha nincs meg az igazi, belső motiváció.

Én abban hiszek, hogy egy „önvallomásnak” mindig sokkal nagyobb ereje van, mint a DIY praktikáknak, ezért a legelső vendégszerzői cikkemben megosztottam veletek a saját történetemet. Kíváncsiak vagytok? Ide kattintva elolvashatjátok!"

Lépjünk túl a kifogáson, hogy nincs kedvünk csinálni

Az internetnek hála valósággal elárasztanak bennünket az ingyenes online videók és fitnesz DVD-k, ezért ember legyen a talpán, aki átlátja őket. Persze nem kell mindent végigböngészni, mindössze az önismeretünkre lesz szükség ahhoz, hogy máris szűkíteni tudjuk a kört:

Mennyire szeretünk ugrálni? Szánnánk pénzt a különböző kiegészítőkre? Mennyire szeretjük a megszokott gyakorlatokat, és mennyire viseljük jól a változatosságot?

Számtalan kérdés, amire ha megadjuk a választ, máris célirányosan kutathatunk a különböző edzéstervek és trénerek között. Tudom, hogy nem könnyű. Nekem se volt az, kezdetben több mindent kipróbáltam, amíg meg nem találtam azt, ami a habitusomhoz a legjobban passzolt, és amivel nem röhögök szembe másokat, amikor azt mondják, a mozgás jobbá teszi az életedet. Mert legyen bármennyire is klisés, attól még igaz.

 Az egészséges életmód tényleg drága? Nem drágább, mint a bikini, amit nem szívesen vesztek fel!

Az egészséges életmód tényleg drága? Nem drágább, mint a bikini, amit nem szívesen vesztek fel!

„A ragyogó óriásplakátokon, katalógusokon ámulva számos tavaszon át fogadtam meg, hogy itt és itt szerzem be az új fürdőruhámat, olyan gyönyörű darabokat terveztek. Aztán bementem a boltokba, és csalódottan tapasztaltam, hogy bizony a vállfán közel sem olyan csinosak, mint ahogy a reklámban tűntek…Sokáig nem értettem, hol a hiba, mígnem összefutottam egy ausztrál márkával, aki szerint minden nőnek szüksége van egy kis fekete bikinire. A képeiket elnézve leesett a tantusz: nem a bikini színe, mintája, fazonja számít igazán, hanem a test, ami benne van!”

Szerzőnk és szakértőnk, Michaletzky Luca cikkének folytatását ITT olvashatjátok!

Jó, de mit válasszak?!

Hiába mondják a szakemberek, hogy az összes edzésforma ugyanazokra az elemekre épül: vannak a saját testsúlyos, súlyzós gyakorlatok, valamint az erősítő és a kardiógyakorlatok, a különböző trénerek pedig ezeket variálják. Azonban mégsem mindegy, hogy mit választunk, mert hosszú távon nem boldogulunk azzal, amit csak muszájból csinálunk, mert öröm helyett pusztán csak bosszúságnak éljük meg az egészet. Nem tudjuk értékelni személyes sikereinket, hanem csak a kudarcainkat, gyengeségeinket látjuk majd, azokat azonban sokszorosára felnagyítva. A legtöbbször talán itt szokták feladni, pedig manapság pénztől függetlenül mozoghatunk, csak időt kell szakítani rá.

Anno én is próbálkoztam online elérhető ingyenes edzéstervekkel, videókkal, ahol vegyíthettem a kellemest a hasznossal, hiszen egyszerre mozogtam és figyeltem az angol instrukciókra is. A lehetőségek végtelenek, ráadásul ha másra nem is jó a keresgélés, de arra igen, hogy sokkal jobban megismerhetjük, hogy mit szeret és mit nem szeret a testünk.

Forrás:
iStock

A legnehezebb pont mégis önmagunk legyőzése

Nem egyszerű túllépni a megszokásainkon, a tévé vagy a számítógép előtti görnyedésen, és elkezdeni mozogni. Hiszen itt jönnek a kifogások, mint például az, hogy munka után fáradt vagyok, vagy már késő van, esetleg annyi minden mást kell csinálnom, és az örökzöld most nincs kedvem hozzá sem maradhat ki a felsorolásból. Van egy mondás – hisz sosem elég a klisékből –, miszerint mindenkinek arra van ideje, amire akarja, hogy legyen.

Magam is addig utáltam ezt a mondatot, amíg el nem fogadtam, hogy sajnos, mint a legtöbb igazság, ez sem véletlenül dühít és fáj. Ahhoz, hogy az elhatározás eredménnyé érjen, az elején muszáj erőltetni a dolgot. Beletelhet néhány hónapba, amíg a „kényszer” természetessé, a napi rutin részévé válik, és úgy nyúlunk a tréningnadrág után edzés előtt, mint ébredés után a fogkeféhez. Nem kell órákat a konditeremben tölteni, több tíz kilométert futni, vagy éppen utolsó lélegzetünkig ugrálni a kedvenc fitnesztrénerünkkel ahhoz, hogy eredményesek legyünk.

Meg kell tanulni dicsérni saját magunkat, ahelyett, hogy mindig csak panaszkodnánk fizikai korlátainkra.

És még valami: soha ne hagyjuk, hogy mások eltántorítsanak bennünket attól, amit kitűztünk magunk elé. Ha csak napi tíz-tizenöt percünk van arra, hogy tegyünk magukért, mégis miért foglalkoznánk olyanok megjegyzéseivel, akik még ennyire se képesek? Habár ezek a visszajelzések ostorcsapásként csattannak a hátunkon, nem szabad elfelejteni, hogy a változást nem szabad elsietni, mert az csak akkor egészséges, ha fokozatosan megy végbe.

Én sem egyik napról a másikra kezdtem el ötkilós súlyokat emelgetni, mert eleinte már annak is örültem, ha saját magamat elbírtam egy-egy gyakorlatnál. Idővel pedig nemcsak mi magunk, hanem a környezetünk fog leginkább meglepődni a változásokon. Hiszen a testünkön kívül a napirendünk, a gondolkodásunk, sőt, talán az értékrendünk is átalakul, ezzel pedig

olyan, mintha kezdetben csak egy versenyen indultunk volna el, a végén mégis tucatnyinak szakítottuk volna át a célszalagját.

vendégszerző VOUS

Legyél te is a VOUS vendégszerzője!

Van jó témátok? LEGYETEK A VOUS VENDÉGSZERZŐI!

A VOUS-lányok olvasói cikkeket keresnek, segítsetek megtalálni a legjobbakat! 😉 Ha szívesen kipróbálnátok magatokat vendégszerzőként, van olyan történetetek, amit megosztanátok más nőkkel, akkor eljött a ti időtök!

A részletekről mindent megtudhattok ITT!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!