Egyéb kategória

Fogamzásgátló-mítoszok, amiket soha ne higgyetek el!

Nem tagadjuk: a babák tündériek, és legszívesebben egész nap puszilgatnánk a kis lábukat, és igen, ellenállhatatlan babaszagot árasztanak – de van egy kor, ameddig még nem igazán vágyunk rájuk. Ha azt szeretnétek, hogy ez így is maradjon, akkor a saját érdeketek is, hogy igazán értsétek, hogyan működik a fogamzásgátlás. Ennek érdekében pedig fontos kiszűrni azokat a mítoszokat, amik nem igazak a fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatban.

vous - 2016.06.20.
Fogamzásgátló-mítoszok, amiket soha ne higgyetek el!

Minden nap pontosan ugyanabban az időben kell bevenni, hogy hasson

Hát, ez például rögtön mellément. A legtöbb nő ugyanis olyan készítményt szed, ami ösztrogént és progeszteront tartalmaz, és csak nagyon kevesen szedik azt a fajta tablettát, amit tényleg mindig ugyanakkor kell bevenni – utóbbiban csak progeszteron van. A többségnek tehát lényegében mindegy, hogy mikor veszi be a tablettát a nap folyamán, ugyanis a készítménynek több mint egy hét kell ahhoz, hogy teljesen kiürüljön a szervezetünkből – írja a Purewow. Az viszont tényleg fontos, hogy minden egyes nap bevegyük – ilyesmivel inkább ne kísérletezgessetek. Ugyanis…

Nem nagy baj, ha kimarad egy nap

… igenis baj, nagy baj. Nem valószínű, hogy egyetlen nap kihagyása egyből terhességhez vezetne, de ha esetleg annyira rohanós napotok van, hogy elfelejtitek bevenni a tabit, azonnal pótoljátok, ahogy eszetekbe jut, akkor is, ha ez azt jelenti, hogy két tablettát vesztek be egy nap. Ha pedig úgy alakul az életetek, hogy egy napnál több marad ki, akkor ne próbáljátok házilag orvosolni a dolgot, hanem kérjetek tanácsot szakértőtől. Ha megengedtek egy kis személyes történetet, velem már megesett, hogy egy hét kihagyás után úgy döntöttem, szolidan duplázok, hogy behozzam magam – a saját bőrömön tapasztaltam, hogy az ilyesminek mennyire nem lesz jó vége.

Forrás:
Pexels

Ha sokáig szedtek fogamzásgátlót, nehezen fogtok teherbe esni

Nem létezik olyan kutatás, ami igazolná ezt a legendát. Az egyetlen tény, ami táplálhatja, hogy a nők szervezete máshogy reagál arra, amikor leállunk a gyógyszerrel: van, aki szinte rögtön elkezd ovulálni, másoknál tovább tart, ameddig visszaáll a természetes rendszer. Akár kilenc hónapig is eltarthat, mire minden fogamzásgátló okozta hatás és hormon kiürül a szervezetünkből, de ha ezt kivárjuk, utána elméletileg ugyanannyi esélyünk van a teherbe esésre, mint bárki másnak.

Ha fogamzásgátlót szedünk, hízunk

Erre szintén hozhatnám akár a saját példámat is a 45 kilómmal, de ehelyett inkább azt mondom: minden szervezet máshogy reagál a hormonális készítményekre. Lehetséges, hogy néhányan híznak, miután elkezdték szedni, másoknak nem változik a testúlyuk, és ugyanez vonatkozik a mellek megnagyobbodására is. Egy 2014-es kutatás sem talált összefüggést a fogamzásgátló szedése és a testúly növekedése között.

A tabletták rögtön hatni kezdenek, miután szedni kezdjük őket

Gyakori tévedés, ugyanis nem minden esetben van így! Sok nőnél egy egész ciklusnak kell eltelnie, amedidg hatni kezdenek a fogamzásgátlóban található hormonok. Szóval ha addig sem szeretnétek teherbe esni – és nyilván ez a helyzet, különben nem kezdenétek el szedni sem –, akkor mindig használjatok más védekezési formákat is a korai időszakban!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!