Egyéb kategória

Szeretnétek letenni a fogamzásgátlót? Ezt tudnotok kell!

Véget ért a kapcsolatotok, babát terveztek vagy egyszerűen csak nem bírja a szervezetetek? Mindegy, miért döntötök úgy, hogy leálltok a fogamzásgátlóval, a lényeg, hogy a váratlan meglepetések elkerülése érdekében érdemes tisztában lenni az esetleges mellékhatásokkal. 

vous - 2022.09.02.
Szeretnétek letenni a fogamzásgátlót? Ezt tudnotok kell!

A hormontartalmú fogamzásgátlók bizonyos mennyiségű hormon szervezetbe juttatásával akadályozzák meg a spermium méhbe ágyazódását. Mivel sokkal biztonságosabbnak tartják őket, mint a hormonmentes védekezési módokat, a nők körében a tabletta szedése a mai napig a leggyakoribb fogamzásgátlási módszer. Mivel hormonokról beszélünk, érdemes felkészülni rá, hogy a leállás nem feltétlenül zökkenőmentes. 

A Femcare Miniklinikán segítenek megtalálni a számotokra megfelelő fogamzásgátlási módszert!

Miután letettétek a tablettát, a szervezeteteknek kell pár hónap, amíg megszokja, hogy nem kapja meg a napi hormonadagot, és visszaállhat a korábbi működésre. Addig is ne rémüljetek meg, ha olyan tünetek jelentkeznek nálatok, mint például:

 • a mellek túlzott érzékenysége
 • hangulatingadozás, felerősödő PMS-tünetek
 • a korábbinál jóval erősebb, rendszertelen menstruáció
 • erőteljesebb hüvelyi folyás ovuláció idején
 • menstruációs görcsök
 • növekvő libidó
 • pattanások, aknék megjelenése az arcon

Nyugi, ezekkel nem ijesztgetni akarunk, fontos tudnotok, hogy a felsorolt tünetek nem jelentkeznek mindenkinél, és nem is tartanak örökké, szóval csak ezek miatt felesleges a folytonos tablettaszedés mellett dönteni!

Letettétek a tablettát, de nem szeretnétek még babát. Milyen hormonmentes lehetőségek vannak a fogamzásgátlásra?

A hormonmentes módszerek valamilyen fizikai akadályt képezve védenek a terhességtől. Hatékonyságuk minden esetben kisebb mint a hormontartalmú megoldások, ezért az orvosok általában valamelyik hormonális védekezési mód mellé, kiegészítő védelemként ajánlják.

Ha párkapcsolatban éltek, a legjobb, ha közösen döntitek el, melyik fogamzásgátlási módszer számotokra az ideális, kényelmes, biztonságos. Ahogy már korábban írtunk róla, sok pasi ragaszkodik a gumi nélküli szexhez, belekényszerítve partnerét egy kockázatos kalandba. Ne féljetek nyíltan beszélni a párotokkal arról, ha szeretnétek letenni a fogamzásgátlót és más módszert választani a védekezésre!

Milyen lehetőségeitek vannak?

 • óvszer
 • pesszárium, méhszájsapka
 • hormonmentes spirál (rézgyöngy)
 • naptár módszer, hőmérőzés
 • megszakított közösülés (nem tekinthető biztonságos védekezési módnak)
 • művi meddővé tétel (Magyarországon 40. életév betöltése után vagy három gyermekszülés esetén engedélyezett)

Ha úgy érzitek, szakértői segítségre van szükségetek, a Femcare Miniklinikán orvosi segítséggel választhatjátok ki a számotokra megfelelő megoldást!

A Femcare Miniklinikán segítenek megtalálni a számotokra megfelelő fogamzásgátlási módszert!

 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
Otthon
4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
vous - 2022.11.28.
A folyamatosan dráguló ingatlanpiac bizonytalanságai miatt a bérlakások iránt évről-évre folyamatosan növekszik a kereslet, ezzel párhuzamosan a kiadó lakások száma is egyre nagyobb. A lakástulajdonosok számára ugyanis jól fizető, passzív jövedelemszerzési lehetőséget jelent, ráadásul minimális befektetéssel egy felújítás többszöröse jöhet vissza egy jó állapotú lakás bérleti díjából. A számos előny persze csak a jéghegy csúcsa.