Egyéb kategória

Szeretnétek letenni a fogamzásgátlót? Ezt tudnotok kell!

Véget ért a kapcsolatotok, babát terveztek vagy egyszerűen csak nem bírja a szervezetetek? Mindegy, miért döntötök úgy, hogy leálltok a fogamzásgátlóval, a lényeg, hogy a váratlan meglepetések elkerülése érdekében érdemes tisztában lenni az esetleges mellékhatásokkal. 

vous - 2022.09.02.
Szeretnétek letenni a fogamzásgátlót? Ezt tudnotok kell!

A hormontartalmú fogamzásgátlók bizonyos mennyiségű hormon szervezetbe juttatásával akadályozzák meg a spermium méhbe ágyazódását. Mivel sokkal biztonságosabbnak tartják őket, mint a hormonmentes védekezési módokat, a nők körében a tabletta szedése a mai napig a leggyakoribb fogamzásgátlási módszer. Mivel hormonokról beszélünk, érdemes felkészülni rá, hogy a leállás nem feltétlenül zökkenőmentes. 

A Femcare Miniklinikán segítenek megtalálni a számotokra megfelelő fogamzásgátlási módszert!

Miután letettétek a tablettát, a szervezeteteknek kell pár hónap, amíg megszokja, hogy nem kapja meg a napi hormonadagot, és visszaállhat a korábbi működésre. Addig is ne rémüljetek meg, ha olyan tünetek jelentkeznek nálatok, mint például:

 • a mellek túlzott érzékenysége
 • hangulatingadozás, felerősödő PMS-tünetek
 • a korábbinál jóval erősebb, rendszertelen menstruáció
 • erőteljesebb hüvelyi folyás ovuláció idején
 • menstruációs görcsök
 • növekvő libidó
 • pattanások, aknék megjelenése az arcon

Nyugi, ezekkel nem ijesztgetni akarunk, fontos tudnotok, hogy a felsorolt tünetek nem jelentkeznek mindenkinél, és nem is tartanak örökké, szóval csak ezek miatt felesleges a folytonos tablettaszedés mellett dönteni!

Letettétek a tablettát, de nem szeretnétek még babát. Milyen hormonmentes lehetőségek vannak a fogamzásgátlásra?

A hormonmentes módszerek valamilyen fizikai akadályt képezve védenek a terhességtől. Hatékonyságuk minden esetben kisebb mint a hormontartalmú megoldások, ezért az orvosok általában valamelyik hormonális védekezési mód mellé, kiegészítő védelemként ajánlják.

Ha párkapcsolatban éltek, a legjobb, ha közösen döntitek el, melyik fogamzásgátlási módszer számotokra az ideális, kényelmes, biztonságos. Ahogy már korábban írtunk róla, sok pasi ragaszkodik a gumi nélküli szexhez, belekényszerítve partnerét egy kockázatos kalandba. Ne féljetek nyíltan beszélni a párotokkal arról, ha szeretnétek letenni a fogamzásgátlót és más módszert választani a védekezésre!

Milyen lehetőségeitek vannak?

 • óvszer
 • pesszárium, méhszájsapka
 • hormonmentes spirál (rézgyöngy)
 • naptár módszer, hőmérőzés
 • megszakított közösülés (nem tekinthető biztonságos védekezési módnak)
 • művi meddővé tétel (Magyarországon 40. életév betöltése után vagy három gyermekszülés esetén engedélyezett)

Ha úgy érzitek, szakértői segítségre van szükségetek, a Femcare Miniklinikán orvosi segítséggel választhatjátok ki a számotokra megfelelő megoldást!

A Femcare Miniklinikán segítenek megtalálni a számotokra megfelelő fogamzásgátlási módszert!

 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Minőségi és dizájnos bútorok az otthonokba, bel- és kültérre
Otthon
Minőségi és dizájnos bútorok az otthonokba, bel- és kültérre
vous - 2024.03.28.
Otthonaink berendezése mindig egy izgalmas, ugyanakkor embert próbáló, jelentős költséggel járó feladat, amely meghatározó a stílus és a kényelem szempontjából, így körültekintést, megfontolást igényel.