Egyéb kategória

Kipróbáltam a lehetetlent: 5 napig CSAK nyers ételt ettem

A vegánokról szóló cikkem készítése közben gyakran elgondolkoztam azon, lehet, hogy nekem is le kellene mondanom a húsról? Nemcsak az állatok és a környezet, hanem a saját egészségem miatt is. Ötnapos kihívásnak ez túl könnyű feladat lenne számomra. Amúgy sem vagyok az a húst hússal típus. Így döntöttem a nyersétel vagy nyers vegán étrend mellett. S hogy miért öt nap? Ez a mai nap témája a VOUS-n!

vous - 2015.10.03.
Kipróbáltam a lehetetlent: 5 napig CSAK nyers ételt ettem

Hogy mi is ez pontosan?

Ha valaki vegán, akkor semmilyen állati eredetű ételt nem fogyaszt, és persze nem használ semmilyen állati eredetű dolgot. Vegánokról ebben a korábbi cikkemben olvashattok. Ennek egyik ága a nyersétel vagy nyers vegán étkezés, ahol semmit, de SEMMIT nem sütünk vagy főzünk meg, illetve nem hevítjük 41 fok fölé.

Hogy miért?

A sok gyümölcsben és zöldségben lévő értékes vitaminok és ásványi anyagok sokszor hőkezelés során eltűnnek vagy csökkenek. Így egészségesebb, és az emésztésünknek is jobb, ha nyersen esszük őket. Úgy tartják, hogy az „élő” gyümölcsben és zöldségben több az energia, és ha ebben a formájában fogyasztjuk, akkor számunkra is több energiát ad.

Minden kezdet nehéz

Már hetekkel a VOUS-kihívás előtt elkezdtem utánanézni, mit ehetek majd, és mit nem. Írtam bevásárlólistát, nézegettem recepteket is. Folyton az járt a fejemben:

Hogy fogom túlélni ezt? Mi a fenét fogok így enni?

Persze túldramatizáltam mindent. Húgom, aki vegán, nagyon örült a dolognak, abban reménykedett, hogy megtetszik a vegán életmód, és én is követni fogom. Párom kinevetett, hogy úgysem fogom kibírni, főleg, mert ő majd finomakat eszik, én pedig majd osztozom a hörcsögünkkel a salátán.

Első utam a piacra vezetett, ahol bevásároltam. Még mindig van a kiló szilvából, amit akkor vettem, éppen pite készül a maradékból. Kifejezetten izgatottan kezdtem bele ebbe a dologba, de azért ott lebegett a szemem előtt, hogy csak öt napig kell ezt csinálnom. Sütés és főzés nélkül próbáltam kreatívkodni a konyhában.

A reggeli könnyű, minden más…

Nagyon szeretem a turmixokat és a smoothie-kat, így tök könnyen megoldottam a reggeli kérdését, volt, mikor gyümölcsöket ettem frissen, vagy aszalva magokkal. Inspirációként mutatok egy videót Takács Nórától, aki a Még idén! kampányarcaként arra biztat, hogy váltsatok életmódot még idén…

A nehéz az volt, mennyit és mit egyek, hogy ne érezzem magam éhesnek. Mert sajnos folyton annak éreztem magam.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Az elején szokás szerint túlbonyolítottam a dolgokat. Valami nagyon frankót akartam összedobni, ami hú, de nyers vegán, és amit sosem ettem még ilyen formában. Nos hát ez az avokádós cukkini-„tészta” volt. A kihívás kezdetéig fogalmam sem volt arról, hogy a cukkinit lehet nyersen enni, hát kipróbáltam, milyen. A szósz hozzá fokhagymás avokádópüré volt, aminek valami fantasztikus az íze, biztos ki fogom próbálni rendes tésztával. Maga a cukkini-„tészta”, hát… az ízét nem éreztem, de mivel tudtam, hogy az cukkini, ami nekem furcsa, hogy nyers, így nagyon szörnyű volt.

A kedvencem az összes étel közül a mindent bele saláta volt. Tényleg mindent összeraktam, ami zöldség volt otthon, és nemhogy finom, hanem laktató is volt. Biztos enni fogok még ilyet a jövőben is. A gyümölcssaláta is az egyik kedvencemmé vált, sajnos egyébként ritkán eszem gyümölcsöt, de biztos változtatni fogok ezen, mert tényleg jobban éreztem magam tőlük a sok vitamin miatt.

Végezetül…

Nemigen vártam semmiféle nagy változást, hiszen öt nap alatt nem történhet semmi „csoda”. Ami viszont történt, hogy a magoktól teljesen kipattogtam, de az nem az étrend hibája. A jó dolog viszont, hogy egyszer sem fájt a hasam evés után, pedig én aztán nagyon hasfájós vagyok.

Könnyűnek és energiával telinek éreztem magam. Belegondolva, nem igazán voltam éhes, hanem talán a főtt étel utáni éhség volt az, amit éreztem. Remek volt ez az öt nap, de nem folytattam tovább. Lehet, egyszer lemondok a húsról, és véglegesen az állati eredetű dolgokról, de a vegán táplálkozásnak nem a nyers verzióját fogom választani, az egyszer tuti, mert…

…a hatodik napon nem vágytam többre, mint egy jó fűszeres, forró répakrémlevesre, amiről öt nap alatt álmodoztam.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!