Világ

Kedves, Dr. House, akkor most mindenki hazudik? – Mennyire hitelesek a kórházsorozatok

“Differenciál diagnózis? Aneurizma? Wernicke encephalopathia?” Ez a három mondat a Dr. House egyik epizódjában hangzik el. De vajon mennyire lehetnek hitelesek és helyesek ezek a mondatok?
vous - 2015.06.11.
Kedves, Dr. House, akkor most mindenki hazudik? – Mennyire hitelesek a kórházsorozatok

Kórházsorozatot készíteni nagy felelősség, hiszen egy szakma bemutatására tesz kísérletet. Többször annyi munka van egy rész elkészítésében, mintha egy sima sitcomról lenne szó ugyanis itt alkalmazni kell a szakzsargont. Az meg bizony nem mindenkinek van a kisujjában. Szakemberek, orvosok kellenek a forgatókönyvíró mellé, hogy minden a leghitelesebb legyen.

A Dr. House esetében nagyon profi csapatot láthattok a képernyőn, amelynek tagjai a legnagyobb hozzáértéssel dobálóznak a szakzsargonnal.

Ti meg csak ültök a tévé előtt, és csodálattal hallgatjátok, hogy mennyi munka van egy betegség felderítésében. Azért jobb, ha nem felejtitek el, hogy ez Amerika, és egy sorozat. Sokan, sokféleképpen kutatták elemezték a sorozat betegségeit, de létezik egy oldal, ahol minden egyes részt töviről-hegyire elemeztek – a hibákkal együtt.

Az első évad 8. részében például a diagnózis felállításánál akadtak gondok. Egy mérgezés esetében nem lehet általános kezelést alkalmazni csakis a méreg pontos felismerése után kezdhetik meg a beteg kezelését, Dr. House csapata azonban általános kezelést szeretne, de ez nem lehetséges. Kísérleti gyógyszert sem lehet alkalmazni mérgezés esetében.

A második évadban az ötödik részben egy fiú gyanús sugárfertőzést kap, House kideríti, hogy egy ajándék kulcstartó okozza a furcsa tüneteket. A szakértőnek itt a betegség lefolyásával van gondja: egy hónap alatt ilyen alacsony szintű sugárfertőzés nem okoz ekkora gondot. Ráadásul a végén a beteg apja védőruha nélkül látogatja meg beteg fiát, ami szintén ésszerűtlen.

Végül dr. Zacher Gábor is reagál egy Dr. House-ban látott jelenetre, melyben azt állítják, hogy valaki rágómérgezést kapott, nos igen ez csak elviekben létezik. A sok rágótól lehet hasmenést kapni, de mérgezést az túlzás.

Szóval ne dőljetek be száz százalékosan a részeknek.

A kivétel azonban mindig erősíti a szabályt: ha profi kezekbe kerül egy Dr. House rész, akár még életet is menthet. Történt ugyanis, hogy egy lelkes sorozatrajongó orvos, egy epizód alapján állította fel betege diagnózisát, amivel meg is mentette az életét. A beteg hónapokon át ismeretlen tünetegyüttessel küzdött, Jürgen Schäfer azonban sorozatos tapasztalatai alapján rájött, itt bizony kobaltmérgezésről van szó.

Na jó, akkor inkább legyen a dokitok Dr. House rajongó, mint Született feleségek!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!