Egyéb kategória

Hallottatok már a rejtélyes alvókórról? Narkolepsziával élni egyáltalán nem könnyű

Már lassan népbetegséggé válik a konstans fáradtság: nem is véletlenül, általában annyit dolgozunk, és olyan élénk szociális életet élünk, hogy minőségi alvásra alig marad idő. Csakhogy nem mindegy, hogy általában vagyunk fáradtak, vagy komoly orvosi háttere van a dolognak. Az alvókór, azaz narkolepszia nem játék, és nagyon meg tudja keseríteni az ember életét. Ha sokszor vagytok fáradtak, kimerültek, és nem tudtok koncentrálni, olvassatok tovább – lehet, hogy ti is ettől a betegségtől szenvedtek!

vous - 2022.03.22.
Hallottatok már a rejtélyes alvókórról? Narkolepsziával élni egyáltalán nem könnyű

Az egyszerű fáradékonyság és levertség könnyen lehet az életvitelünk, vagy más betegségek kísérőjelensége. De ha ez a fáradékonyság az alábbi tünetekkel is társul, gondolkodjatok el rajta, hogy kivizsgáltassátok magatokat!

Nappali aluszékonyság

Reggel nehezen megy a felkelés, ebéd után úgy érzitek, hogy azonnal el tudnátok aludni, estefelé pedig csak úgy dőltök be az ágyba? Ez még lehet normális – az viszont nem, ha délelőtt és délután is bármikor el tudnátok aludni, akár az íróasztalra dőlve is. Ha egy narkolepsziás álmos, és nem tud lefeküdni pihenni, gyakran félálomban is képes úgy tovább tevékenykedni, hogy alig tűnik fel bárkinek: valójában félig már kikapcsolt.

Forrás:
unsplash.com

Hallucináció

A narkolepsziás ember akkor sem menekül, ha esetleg le tud feküdni aludni: félálomban ugyanis gyakran jelentkezhetnek komoly hallucinációk, amelyek általában nem túl pozitívak. Már-már álomnak tűnhet a hallucináció. A komolyabb eseteknél pedig előfordulhat akár az…

Alvási paralízis

Az alvásparalízis egy nagyon ijesztő jelenség, félúton van az ébrenlét és az álom között. Nagyjából úgy lehetne leírni, hogy még álmodunk, rémképeket látunk, de már a tudatunknál vagyunk, és nem tudunk mozogni. Ezt a magyar nyelvben a lidércnyomás kifejezéssel illetjük, ami arra utal, hogy a régiek úgy hitték: ilyenkor lidérc ül a mellkasunkra, és miatta nem tudunk mozogni.

Pszichés bajok

A narkolepsziában szenvedőknél gyakori, hogy bizonyos időintervallumok kiesnek, ismeretlen helyeken találják magukat, vagy nem tudják, éppen milyen tevékenységbe kezdtek bele. A betegség gyakran jár hangulatzavarokkal, állandó levertséggel, kisebbrendűség-érzettel, és hasonló mentális problémákkal – jól látszik, hogy nem kizárólag a fáradékonyság az, ami a narkolepsziát kíséri.

A pihentető alvást is tanulni kell: tippek, amelyekkel véget vethettek az álmatlan forgolódás időszakának

Esték kék fény nélkül? – 7 napig a pihentető alvás nyomában jártam

Éjjeli bagoly vagyok, nem alszom sokat, de alapvetően nincs bajom az alvással. Mostanában viszont azt vettem észre, hogy felületesen alszom, így a nyakamba vettem tehát a Google-t, és nekiálltam kutatni: az a legvalószínűbb, hogy túl sok kék fény éri a szemeimet, emiatt nem tudok este pihenni. Úgy döntöttem, hogy kipróbálom: lefekvés előtt egy órával szigorúan semmiféle képernyőt nem nézhetek, hátha javul az alvásminőségem.

Ajánlott cikkek