Egyéb kategória

Túrázás: a test és a szellem sportja

A túrázás számos előnyt egyesít: egyszerre élvezhetjük a csodaszép látványt, a tiszta levegőt, a természet kellemes illatait és hangjait. Emellett pedig erőteljes, ugyanakkor biztonságos kardio edzés, amely a gyaloglás jótékony hatásait fokozza tovább: csökkenti a szívbetegségek, a cukorbetegség, egyes rákfélék kialakulásának esélyét, illetve a vérnyomást és a vércukor szintet.

vous - 2019.04.12.
Túrázás: a test és a szellem sportja

Mivel a túrázás közben súlyt is cipelünk (a saját súlyunkat mozgatjuk egyenes testhelyzetben a gravitáció ellen) a csontsűrűséget is növeljük, csökkentve a későbbi csontritkulás valószínűségét.

túrázás

túrázás
Forrás:
sport4you.hu

Az izmokra is jó hatással van, gyakorlatilag erősítő edzés is. Jól megdolgozza a farizmokat, a csípő, comb és lábszár izmait, valamint a hát- és vállizmokat is, az úgynevezett core izmokat (a has- és mélyhátizmok mélyebben elhelyezkedő rétegét, amelyek a gerincet és a belső szerveket mint egy erőöv veszik körül), javítja az egyensúlyt is. A túrázás fent említett összes tulajdonsága révén természetesen a testsúlyunkat is segít karban tartani.

De a túrázás nemcsak a fizikai, hanem a lelki jólétünket is fokozza, erős hangulatjavító hatással bír, illetve még a pszichés betegségek, a depresszió és a szorongás leküzdésében is sokat segít. A DNS-ünkbe bele van vésve a természetben való tartózkodás igénye, a városi élet forgatagában viszont gyakran hajlamosak vagyunk ezt elfelejteni.

A cikk folytatását a sport4you.hu oldalán olvashatjátok.

Ajánlott cikkek