Egyéb kategória

Vessetek véget a délig tartó szundinak, árt az egészségeteknek!

Mindig azt halljátok, hogy mennyire fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. Az alváshiány számtalan egészségügyi és mentális problémához vezet, ez igaz. De lehetséges-e túl sokat aludni? És hány óra számít túl soknak, ha alvásról van szó?

vous - 2018.12.30.
Vessetek véget a délig tartó szundinak, árt az egészségeteknek!

Egy nyolc évig tartó, több mint 110 ezer embert vizsgáló kutatás eredményeként megállapították, hogy azoknál, akik több mint nyolc órákat alszanak éjszaka nagyobb valószínűséggel tapasztaltak szív-és érrendszeri betegséget. A Mind Bodygreen számolt be arról, hogy a tanulmány résztvevői, akik 8-9 órát aludtak, a megnövekedett kockázat 5 százalék volt. Ez nem óriási növekedés, de a kockázat nagymértékben emelkedett azok esetében, akik 9-10 órát, vagy 10 óránál többet aludtak. Esetükben a kockázat 17 százalékra és 41 százalékra ugrott.

A kutatók persze más kockázati tényezőket is vizsgáltak, de úgy tűnik, ez a szív- és érrendszeri betegség kockázata közvetlenül összefügg az alvással töltött órákkal.

Tehát az alvás egészséges – a fizikai és szellemi egészségetekhez egyaránt nélkülözhetetlen – a túl sok alvás viszont káros lehet a szív egészségére.

Mint sok más dologhoz az életben, az alvás esetében is fontos az egyensúly, és a megfelelő mennyiségű alvás megtalálása.

Forrás:
Pexels
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.